Personlig godkjenning som statsautorisert revisor
Publisert: 11. april 2017
Sist endret: 6. september 2024
Informasjon om hvilke krav du må oppfylle og hvordan du søker om godkjenning som statsautorisert revisor.
For å få godkjenning som revisor må du oppfylle krav til:
- Utdanning
- Praksis
- Praktisk prøve
- Skikkethet
Søknadsskjema
Søknaden skal leveres i Altinn. Vilkårene skal være oppfylt på søknadstidspunktet, og nødvendig dokumentasjon må være vedlagt søknaden. Les om vilkår og dokumentasjonskrav nedenfor.
Utdanning
Krav til formell utdanning
Statsautorisert revisor skal ha oppnådd norsk mastergrad i regnskap og revisjon i samsvar med den enkelte studieinstitusjonens studieplan.
Statsautorisert revisor skal ha karakteren C eller bedre i alle eksamener på de siste to årene av masterstudiet. Karakterkravet gjelder alle prøver som fremgår av karakterutskriften som en del av studiet, også masteroppgaven. Hvis karakterutskriften viser at en karakter er fastsatt på grunnlag av flere delprøver, er det den samlede karakteren som gjelder. Unntak fra karakterkravet gjelder hvis studiestedet ikke har benyttet bokstavkarakter som vurderingsuttrykk.
Overgangsregel for søkere med bachelorgrad i regnskap og revisjon
Hvis du søker om godkjenning som statsautorisert revisor før 31. desember 2025 trenger du ikke mastergrad i regnskap og revisjon, det er tilstrekkelig med treårig revisorutdanning etter tidligere rammeplaner. Du må har karakteren C eller bedre i eksamener som utgjør revisoreksamen etter rammeplan for det treårige revisjonsstudiet (15 studiepoeng revisjon, 15 studiepoeng årsregnskap (inkl. IFRS), 15 studiepoeng skatterett og 7,5 studiepoeng rettslære). Alle øvrige vilkår (oppdatert teoretisk kunnskap, praksis og skikkethet) må også være oppfylt før 31. desember 2025.
Dokumentasjon av formell utdanning
Utdanningen skal alltid dokumenteres med fullstendig vitnemål inkl. karakterutskrift. Hvis studiestedet har gitt fritak for enkelteksamener, jf. lov om universiteter og høyskoler § 3-5, må også den eksamenen som er innplassert dokumenteres med karakterutskrift. Det må klart fremgå når studiet var fullført, dvs. når siste nødvendige eksamen i revisorutdanningen ble bestått.
Hvis du har en annen høyere utdanningsgrad fra før og har avlagt nødvendige tilleggseksamener for å oppfylle norsk mastergrad i regnskap og revisjon, kan en uttalelse fra studiestedet erstatte vitnemål for ny mastergrad. Studieinstitusjonen må bekrefte at din utdanning i innhold og omfang tilsvarer studiestedets mastergrad i regnskap og revisjon.
Krav til oppdatert teoretisk kunnskap
Hvis norsk mastergrad i regnskap og revisjon er fullført for mer enn fem kalenderår siden, må den teoretiske kunnskapen oppdateres før godkjenning kan tildeles. Du må supplere den formelle utdanningen med 120 etterutdanningstimer. Dette tilsvarer minstekravet til løpende etterutdanning etter at revisorgodkjenning er oppnådd, jf. revisorloven § 5-1. I forbindelse med søknad om godkjenning er de 120 etterutdanningstimene et objektivt kompetansekrav, og det gjelder ikke noe unntak. Dispensasjonsadgangen i § 5-1 syvende ledd er ikke aktuell.
Du må ved søknaden dokumentere minst 120 etterutdanningstimer for siste treårsperiode. Treårsperioden er enten de tre foregående kalenderårene eller inneværende år og de to foregående kalenderårene.
Praksis
Krav til praksis
Du må ha minst tre års praksis, hvorav minst to års variert praksis i revisjon av årsregnskap. Ett år skal utgjøre 12 måneder og minst 1600 timer. Kurstimer kan ikke medregnes. Kravet til variert praksis innebærer at du må ha revidert årsregnskap innen minst seks forskjellige bransjer. Årsregnskapsrevisjon av offentlig virksomhet likestilles med årsregnskapsrevisjon av private foretak. Praksisen kan dermed opparbeides i kommunal-/fylkeskommunal revisjon og i Riksrevisjonen. Det er et vilkår at praksisen er opparbeidet under veiledning av revisor med rett til å utøve lovbestemt revisjon. Det vil si at veilederen skal være tildelt revisorregisterummer.
Ett år av praksiskravet kan være internrevisjon, skatterevisjon, offentlig revisjon, utarbeidelse av årsregnskap etter regnskapsloven eller annen relevant praksis. Annen relevant praksis kan typisk bestå av relevant rådgivning eller bokføring. Finanstilsynet tar konkret stilling til annen relevant praksis i hver enkelt søknad, basert på en samlet vurdering av din praksis.
Minst 12 måneder og 1600 timer av praksisen skal være opparbeidet etter at norsk utdanningsgrad i regnskap og revisjon er gjennomført. Hensynet bak dette kravet er at du skal ha et teoretisk grunnlag innen revisjonsfaget før den lovbestemte praksisen opparbeides.
Hvis du har fått godskrevet utenlandsk revisorutdanning av studiestedet, må du ha ett års relevant praksis etter at studiestedets utdanningsplan for masterutdanningen i regnskap og revisjon er oppfylt.
Praksisen kan opparbeides selv om ikke karakterkravet er oppfylt.
Dokumentasjon av praksis
Praksisen skal være bekreftet av arbeidsgiver. Godkjente revisjonsforetak skal bruke Finanstilsynets standardskjema. Dersom foretaket ikke bruker skjemaet, må bekreftelsen gi de samme opplysningene.
Praksis fra kommunal-/fylkeskommunal revisjon og Riksrevisjonen skal foreløpig ikke bekreftes i et standard skjema. Slik praksis dokumenteres med særskilt attest fra arbeidsgiver. Attesten skal uttrykkelig angi antall timer fra årsregnskapsrevisjon, med angivelse av bransjer. Videre skal attesten angi i hvilken periode praksisen er opparbeidet og identifisere den statsautoriserte revisoren som har vært veileder for den praktiske opplæringen. Revisorregisternummer bør brukes som identifikasjon, alternativt fødselsdato.
Bekreftelsen må angi antall fakturerbare timer innen årsoppgjørsrevisjon før og etter bestått revisorutdanning. Med fakturerbare timer menes ikke at timene faktisk må være fakturert. Kurstimer skal ikke medregnes. Utskrift av timelister skal ikke brukes som dokumentasjon i denne sammenhengen.
Annen type praksis enn årsoppgjørsrevisjon må dokumenteres med en særskilt attest fra arbeidsgiver. Attesten må angi konkret hvilke oppgaver som er utført og hvor mange timer som gjelder den relevante praktiske opplæringen.
Praktisk eksamen:
For å bli statsautorisert revisor må praktisk eksamen være bestått. Den praktiske eksamenen skal avlegges etter oppnådd utdanningsgrad og minst to års praktisk opplæring. Den praktiske eksamenen skal teste revisors evne til å anvende teoretisk kunnskap i praksis, herunder kunnskap ervervet i praksisperioden.
Eksamenen blir avholdt hver høst. Nærmere informasjon om praktisk eksamen finnes på nettstedet til Revisorforeningen. Spørsmål om vilkår for oppmelding og annet, rettes til Revisorforeningen.
Skikkethet
Krav til skikkethet
Krav til skikkethet gjelder både på søknadstidspunktet og som et løpende krav for å opprettholde godkjenningen. Godkjenning kan nektes hvis du ikke er myndig, ikke er i stand til å oppfylle dine forpliktelser etter hvert som de forfaller eller har utvist en atferd som gir grunn til å anta at du ikke kan utøve revisoryrket på en forsvarlig måte.
Mer informasjon om krav til skikkethet:
Dokumentasjon av skikkethet
Skikketheten prøves på grunnlag av egenerklæringen i søknadsskjema KRT-1019, politiattest som ikke er eldre enn tre måneder på søknadstidspunktet og siste års skattemelding eller siste fastsetting av formues- og inntektsskatt. Ellers kan Finanstilsynet legge til grunn annen informasjon som foreligger. Finanstilsynet vil også kunne innhente kredittopplysninger.
Politiet utsteder politiattest:
Søknadsbehandling
Finanstilsynet har som mål å behandle en søknad om godkjenning innen 30 dager.
Det kan ta lengre tid hvis søknaden er kompleks eller mangler dokumentasjon. Vi tar kontakt hvis vi trenger flere opplysninger i søknadsbehandlingen. Behandlingstiden kan også bli lengre hvis vi har mange saker til behandling.
Spørsmål
Vennligst les informasjonen om vilkårene, før søknad sendes. Hvis du har spørsmål til informasjonen, kan du ringe 22 93 99 92. Alle vilkårene må være oppfylt og dokumentert på søknadstidspunktet.