AIF-forvalter
Tillatelser
Publisert: 16. februar 2017
Sist endret: 1. oktober 2024
Forvaltning av alternative investeringsfond (AIF) kan som hovedregel bare drives etter tillatelse fra Finanstilsynet. AIF-forvaltere som ikke omfattes av konsesjonsplikt, er pålagt registrerings- og rapporteringsplikter til Finanstilsynet.
Tillatelse for forvaltere av alternative investeringsfond
Tillatelsen skal omfatte både porteføljeforvaltning og risikostyring av alternative investeringsfond. Det skal utpekes en AIF-forvalter for hvert enkelt alternativt investeringsfond. AIF-forvalteren er ansvarlig for forvaltningen av fondet og oppfyllelsen av lovens krav. Det er gjort unntak fra kravet om konsesjonsplikt for forvaltere som forvalter alternative investeringsfond med samlet forvaltningskapital under visse terskelverdier.Tersklene for konsesjonsplikt er satt til et beløp i norske kroner som tilsvarer:
-
500 millioner euro når porteføljen består av alternative investeringsfond som ikke er gjenstand for finansiell giring, og som ikke har innløsningsrett i en periode på fem år fra dagen for den første investering i hvert fond, eller
-
100 millioner euro, for andre typer alternative investeringsfond enn de som er nevnt over.
Forvaltere av alternative investeringsfond som forvalter fond med en samlet forvaltningskapital under visse terskelverdier er ikke omfattet av konsesjonsplikt, men skal registreres i et register ført av Finanstilsynet.
For å markedsføre eller forvalte alternative investeringsfond i andre EØS-land etter notifikasjonsprosedyrene i AIF-loven (passport), må forvalter ha tillatelse til å forvalte alternative investeringsfond. Det kreves dessuten tillatelse hvis fondene skal markedsføres til ikke-profesjonelle investorer. Finanstilsynet har utarbeidet en veiledning til søknad om å forvalte alternative investeringsfond.
Et alternativt investeringsfond defineres som en innretning for kollektiv investering som innhenter kapital fra et antall investorer med sikte på å investere kapitalen i henhold til en definert investeringsstrategi til fordel for investorene. UCITS-fond regnes likevel ikke som et alternativt investeringsfond (UCITS følger reglene i verdipapirfondloven). Alternative investeringsfond kan noe forenklet forklares som kollektive investeringsstrukturer som ikke er UCITS. Forvaltning av nasjonale verdipapirfond, herunder spesialfond/ hedgefond, aktive eierfond (private equity) og ulike investeringsselskaper omfattes av AIF-reguleringen uavhengig av den rettslige konstruksjon av fondet.
Spørsmålet om en investeringsstruktur faller inn under AIF-lovens virkeområde må løses etter en konkret vurdering. ESMAs retningslinjer om "Key concepts of the AIFMD" (ESMA/2013/611) vil være retningsgivende. Finanstilsynet vil i sin praksis legge vekt på hva som vil være en direktivkonform forståelse. Enkelte unntak fra lovens anvendelsesområde følger av § 1-3.
Registrerte AIF-forvaltere
AIF-forvaltere som ikke omfattes av konsesjonsplikt, er pålagt registrerings- og rapporteringsplikter til Finanstilsynet.
Forvaltere av alternative investeringsfond som forvalter fond med en samlet forvaltningskapital under visse terskelverdier er ikke omfattet av konsesjonsplikt, men skal registreres i et register ført av Finanstilsynet.
Markedsføring i Norge av alternative investeringsfond etablert i Norge eller annen EØS-stat
Forvaltere som har tillatelse til å forvalte alternative investeringsfond (AIF) og ønsker å markedsføre alternative investeringsfond i Norge, må sende melding om markedsføring til tilsynsmyndighetene i forvalterens hjemstat.
Reglene om markedsføring av alternative investeringsfond i AIF-loven gjennomfører EØS-regler som svarer til AIFMD, som endret gjennom europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2019/1160 og europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/1156.
Markedsføring av alternative investeringsfond i andre EØS-stater
Norske forvaltere som har tillatelse til å forvalte alternative investeringsfond (AIF) etter AIF-loven og som ønsker å markedsføre AIF etablert i Norge eller i en annen EØS-stat til profesjonelle investorer i en annen EØS-stat enn Norge, må sende melding til Finanstilsynet.
Markedsføring i Norge der AIF eller forvalter er etablert i tredjeland
En forvalter med tillatelse i Norge eller annen EØS-stat som forvalter AIF etablert utenfor EØS kan ikke benytte meldingsordningen ("passport-reglene") i EU/EØS for å markedsføre slike fond i Norge. Det samme gjelder der forvalteren av et AIF er etablert utenfor EU/EØS og ønsker å markedsføre AIF i Norge. Det er fastsatt nasjonale regler som åpner for at slike forvaltere kan søke Finanstilsynet om tillatelse til å markedsføre AIF i Norge til profesjonelle investorer.
Grensekryssende forvaltning og tjenester
Forvaltere som har fått tillatelse i Norge eller en annen EØS-stat til å forvalte alternative investeringsfond, kan forvalte AIF som er etablert i en annen EØS-stat etter en meldingsordning ("passport"). Forvaltningen kan skje direkte fra hjemstaten eller gjennom etablering av filial.
Forvaltning av EuVECA-fond
Forvaltning av europeiske venturekapitalfond (EuVECA-fond) er regulert av forordning (EU) 345/2013 som er inkorporert gjennom AIF-loven § 1a-1. Forordningen åpner for at registrerte AIF-forvaltere som forvalter EuVECA-fond kan benytte seg av enkelte rettigheter som ellers er forbeholdt forvaltere med tillatelse. Blant annet kan registrerte AIF-forvaltere melde grensekryssende markedsføring av EuVECA-fond etter notifikasjonsprosedyrer (passport).
For å kunne forvalte EuVECA-fond stiller forordningen krav til både forvalteren og til den informasjonen som skal presenteres investorene. Finanstilsynet kan kun registrere forvalteren av et EuVECA dersom forordningens vilkår er oppfylt. Finanstilsynet har utarbeidet en veiledning til søknad om å forvalte EuVECA-fond.
Tilsynsavgift
Finanstilsynets virksomhetsregister
Oversikt over foretak og personer som er under tilsyn av eller registrert hos Finanstilsynet.