Godkjenning som regnskapsfører med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land, Sveits eller Storbritannia
Publisert: 14. februar 2017
Sist endret: 18. september 2024
Hvis du har opparbeidet en kvalifikasjon som ekstern regnskapsfører i et annet EØS/EU-land, Sveits eller Storbritannia (nedenfor benevnt utlandet), kan Finanstilsynet godkjenne denne yrkeskvalifikasjonen som grunnlag for godkjenning som statsautorisert regnskapsfører.
Reglene om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner følger av forpliktelser etter EØS-avtalen og frihandelsavtaler med Sveits og Storbritannia. Reglene er gjennomført i yrkeskvalifikasjonsloven og yrkeskvalifikasjonsforskriften, jf. også regnskapsførerloven § 2-3.
Det påløper ikke behandlingsgebyr for å få en søknad behandlet.
- Lov om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (yrkeskvalifikasjonsloven) (lovdata.no)
- Forskrift om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner (lovdata.no)
Hvis du har norsk ID (fødselsnummer eller D-nummer), skal du søke om godkjenning på fastsatt skjema KRT-3000 i Altinn. Hvis du ikke har norsk ID, må du benytte alternativt skjema for godkjenning av utenlandske yrkeskvalifikasjoner:
- KRT-3000 (Søknad om personlig konsesjon som regnskapsfører) Altinn (søkere med norsk ID)
- Alternativt skjema for godkjenning av utenlandske yrkeskvalifikasjoner (altinn.no) (søkere uten norsk ID)
1. Hvilke krav vil gjelde for deg etter at du har fått godkjenning som regnskapsfører i Norge
Hvis du oppnår godkjenning som regnskapsfører, følger det med personlige plikter. Blant annet plikter du å gjennomføre løpende etterutdanning og betale årlig tilsynsavgift til Finanstilsynet. Du blir underlagt tilsyn av Finanstilsynet, og plikter å rapportere til Finanstilsynet når vi ber om det. Du kan lese mer om dette her:
2. Ulike vilkår for godkjenning avhengig av om ekstern regnskapsføring er lovregulert eller ikke i landet der din kvalifikasjon er opparbeidet
2.1 Land hvor ekstern regnskapsføring er lovregulert
Du må ha bekreftelse fra utlandet om at du er tildelt en lovbestemt rett til å utøve ekstern regnskapsføring. Bekreftelsen må være utstedt av, eller på vegne av, offentlig myndighet. Du må i tillegg dokumentere din utdanning og yrkeserfaring. Den utenlandske godkjenningen må være gyldig på søknadstidspunktet. Dokumentet må være skrevet på engelsk eller være oversatt til norsk eller engelsk av autorisert translatør. Hvis godkjente personer registreres i et offentlig register, må du sende lenke til registeret.
2.2 Land hvor ekstern regnskapsføring ikke er lovregulert
Du må ha utøvet ekstern regnskapsføring i minst ett på fulltid i utlandet. Praksisen må være fra de siste ti årene på søknadstidspunktet. Med ekstern regnskapsføring menes regnskapsføring utført i et regnskapsbyrå for klienter. Du må dokumentere praksisen. Aktuell dokumentasjon er bekreftelse fra arbeidsgiver som angir i hvilken periode du var ansatt og stillingsprosent. Bekreftelsen må også beskrive hvilke oppgaver du utførte. Hvis du har drevet egen virksomhet kan dette dokumenteres med utskrift fra et offentlig foretaksregister, eller lignende. Dokumentene må være skrevet på engelsk, eller oversatt til norsk eller engelsk av autorisert translatør. Du må I tillegg dokumentere din utdanning.
Hvis du har en yrkesutdanning rettet om ekstern regnskapsføring fra utlandet, er det ikke krav til ett års yrkesutøvelse i hjemstaten. En slik yrkesutdanning må være særlig utformet for å forberede kandidaten til å utøve yrket som ekstern regnskapsfører. En utdanning som gir adgang til et bredt spekter av yrker, eller en utdanning som kun omfatter en akademisk kompetanse på et gitt område, er ikke en yrkesutdanning.
Dokumentasjonen av utdanning og praksis må vise at du er egnet til å utøve yrket som ekstern regnskapsfører.
3. Egnethetsprøve
Normalt vil kompetanse opparbeidet i utlandet ikke dekke norske rettsregler som er nødvendig å kunne for å utøve regnskapsføringsvirksomhet i Norge. For å veie opp for dette må du avlegge egnethetsprøve. Du kan få unntak fra å ta prøven bare hvis du kan dokumentere praksis fra regnskapsføring for norske foretak, som helt eller delvis avhjelper manglene i den utenlandske yrkeskvalifikasjonen. Finanstilsynet avgjør om du kan få unntak etter en konkret vurdering.
Kravet til egnethetsprøven har utgangspunkt i det utdanningskravet som gjelder for å bli statsautorisert regnskapsfører i Norge.
Gjennomføring av egnethetsprøven består av bestått eksamen i spesialiseringsemnene:
- finansregnskap (15 studiepoeng)
- skatte-/avgiftsrett (15 studiepoeng)
- rettslære (7,5 studiepoeng)
- regnskapsføring (regnskapsførerregelverket, regnskapsorganisering og forretningsforståelse) (7,5 studiepoeng)
Vi anbefaler deg å kontakte et studiested som tilbyr regnskapsførerutdanning, for nærmere informasjon om hvordan du kan ta enkelteksamener. Du må melde deg opp til eksamen selv og betale eventuell eksamensavgift.
Noen universiteter og høyskoler som tilbyr regnskapsførerutdanning:
4. Skikkethetskrav
Før Finanstilsynet kan gi godkjenning som statsautorisert regnskapsfører, må vi gjøre en skikkethetsvurdering. Det betyr at du må avgi egenerklæring gjennom Altinn-skjemaet KRT-3000. Du må legge ved norsk politiattest som ikke er eldre enn tre måneder på søknadstidspunktet. I tillegg kan du bli bedt om å sende inn vandelsattest/politiattest fra hjemstaten. Du må også legge ved kopi av skatteoppgjør eller skattemelding (den dokumentasjonen som er nyest).
5. Språkkrav
Du må som statsautorisert regnskapsfører ha gode nok norskkunnskaper til å utøve virksomhet i Norge. Finanstilsynet kan kreve dokumentasjon for tilstrekkelige språkkunnskaper og kan nekte godkjenning før du har dokumentert språkkunnskapene. Normalt vil tilstrekkelige norskkunnskaper være dokumentert ved at egnethetsprøven er bestått.
Altinn
Dette skjemaet skal benyttes ved søknad om godkjenning som statsautorisert regnskapsfører hvis du har norsk ID: