Vilkår og dokumentasjonskrav for søkere som har revisorkvalifikasjoner fra andre land
Publisert: 11. april 2017
Sist endret: 6. september 2024
Du kan på visse vilkår få godkjenning som revisor med kvalifikasjoner fra andre land.
Revisorloven § 3-5 åpner for å gi godkjenning som statsautorisert revisor til søkere som fra før har revisorgodkjenning i annet EU/EØS-land. Det samme gjelder søkere med revisorgodkjenning i Sveits og Storbritannia, jf. revisorloven § 3-6. Godkjenning som revisor fra andre enn de forannevnte landene gir ikke grunnlag for særlig vurdering.
Hvis du har revisorgodkjenning fra EU/EØS-land, Sveits eller Storbritannia
Hvis du har norsk ID (fødselsnummer eller D-nummer), skal du søke om godkjenning på fastsatt skjema KRT-1019 i Altinn. Hvis du ikke har norsk ID, kan du benytte alternativt skjema for godkjenning av utenlandske yrkeskvalifikasjoner:
- Skjema KRT-1019 i Altinn
- Alternativt skjema for godkjenning av utenlandske yrkeskvalifikasjoner i Altinn
Revisjonsdirektivet gjelder i alle EU/EØS-land, og angir vilkår for godkjenning som revisor. Yrkeskvalifikasjonsdirektivet må sees i sammenheng med revisjonsdirektivet. I tillegg har Norge inngått frihandelsavtale med Sveits og Storbritannia. Finanstilsynet vil vurdere søknader i samsvar med disse forpliktelsene, slik vilkårene fremgår av revisorloven §§ 3-5 og 3-6.
Følgende dokumentasjon, oversatt til norsk eller engelsk, må vedlegges søknaden:
- Dokumentasjon på revisorgodkjenning. Beviset må være gyldig per søknadsdato. Hvis godkjenningen er registrert i et offentlig register, bør adressen til registeret oppgis i søknaden.
- Dokumentasjon av utdanning/vitnemål, hvor fagsammensetning, avlagte eksamener, karakterer, utdanningsgrad, ECTS-credit og antall års utdanning går frem.
- Dokumentasjon av tre års revisjonspraksis, som viser arbeidsoppgaver, variasjon, tidsperiode og stillingsprosent.
- Normalt kreves dokumentasjon av bestått egnethetsprøve.
- Politiattest som ikke er eldre enn tre måneder på søketidspunktet, samt utskrift av siste likning eller skattemelding. Finanstilsynet kan kreve vandelsattest fra hjemstaten og/eller Norge.
Hvis du har utdanning fra andre land
Du kan be et norsk studiested som tilbyr mastergrad i regnskap og revisjon om å vurdere hvilke eksamener du må avlegge for å oppfylle studieplanen til mastergrad i regnskap og revisjon. Dette gjelder også hvis har utdanning fra et annet EØS-land, Sveits eller Storbritannia, men ikke har oppnådd revisorgodkjenning i disse landene.
Følgende dokumentasjon må legges ved en søknad til Finanstilsynet, oversatt til norsk eller engelsk:
- Bekreftet kopi av utdanningsbevis/vitnemål.
- Bekreftelse fra norsk studieinstitusjon om at utdanningen oppfyller den aktuelle studieplanen (mastergrad i regnskap og revisjon). Dokumentasjonen må klart vise at karakterkravet er oppfylt.
- Dokumentasjon av minst tre års revisjonspraksis, som viser arbeidsoppgaver, variasjon, tidsperiode og stillingsprosent.
- Politiattest som ikke er eldre enn tre måneder på søketidspunktet, samt utskrift av siste likning eller skattemelding. Finanstilsynet kan kreve vandelsattest fra hjemstaten og/eller Norge.
Egnethetsprøve
For revisor med revisorgodkjenning fra et annet EU/EØS-land, Sveits eller Storbritannia
Den juridiske delen av utdanningen som kreves i Norge etter revisorloven § 3-2 vil som regel avvike vesentlig fra den utdanningen søker har gjennomført i annet land. I praksis innebærer dette at søker med godkjenning fra annet land normalt må gjennomføre egnethetsprøve.
Bare søkere som har praksis fra revisjon av norske foretak, vil få vurdert om arbeidserfaringen helt eller delvis dekker opp for forskjeller i utdanningen. I vurderingen legges det vekt på praksisens omfang og i hvilken grad praksisen omfatter rettslige vurderinger etter norsk regelverk (typisk skatte- og selskapslovgivningen).
Hvordan gjennomføre egnethetsprøven
Egnethetsprøven består av bestått eksamen i skatterett og rettslære ved de to siste årene av revisorutdanningen i Norge.
For å ha bestått egnethetsprøven kreves karakteren C eller bedre. Du må selv melde deg opp til eksamen og betale eksamensavgift. Tilbudet og eksamensavgiften varierer fra studiested til studiested.