Hvilke krav gjelder etter at du har fått godkjenning som statsautorisert revisor?
Publisert: 11. april 2017
Sist endret: 28. februar 2024
Etter at du har fått godkjenning som statsautorisert revisor må du oppfylle lovkravene til enhver tid for å beholde godkjenningen.
Vilkår
Som statsautorisert revisor må du til enhver tid oppfylle kravene til:
- Skikkethet som angitt i revisorloven § 3-4
- Etterutdanning som angitt i revisorloven § 5-1
- Rapporteringsplikt som angitt i finanstilsynsloven § 3 andre ledd
Krav til etterutdanning og dokumentasjon av etterutdanningen
Lovens minstekrav til etterutdanning gjelder for enhver statsautorisert revisor, selv om du ikke utøver lovbestemt revisjon. Du kan bare medregne etterutdanningstimer som er dokumentert på den måten loven bestemmer. Mangler i etterutdanningen kan føre til administrative tiltak fra Finanstilsynet. Du bør deponere godkjenningen hvis du ikke oppfyller minstekravet til etterutdanning.
Lovfestet minstekrav til etterutdanning
Det følger av revisorloven § 5-1 at statsautorisert revisor skal ha minst 120 etterutdanningstimer de siste tre årene. Minst 90 av disse timene skal være "strukturert opplæring".
Én time må utgjøre minimum 45 minutter med aktivitet.
Formålet med det lovbestemte etterutdanningskravet er å bidra til at statsautoriserte revisorer er faglig egnet til å være ansvarlig for oppdrag om lovfestet revisjon og til å påta seg oppdrag om revisorbekreftelser. Lovkravet sikrer et dokumenterbart minstenivå av faglig oppdatering. Den lovbestemte etterutdanningen skal utgjøre en kompetanseheving eller oppdatering av eksisterende kunnskap. Samme kurs med samme innhold kan derfor ikke medregnes flere ganger. Den enkelte statsautoriserte revisor må utover dette selv sørge for å ha tilstrekkelig kompetanse til å utøve sin revisjonsvirksomhet. Det faglige innholdet i etterutdanningen må derfor vurderes mot revisors rolle og revisjonsoppdragene vedkommende er ansvarlig for.
Kravet til løpende etterutdanning
Minstekravet er at revisor ved hvert årsskifte har 120 etterutdanningstimer de siste tre kalenderårene.
Kravene til etterutdanning skal første gang være oppfylt fra og med det fjerde årsskiftet etter at revisoren fikk godkjenning. Det betyr at hvis man får godkjenning som statsautorisert revisor i løpet av 20x0, må etterutdanningskravet første gang være oppfylt fra og med 1. januar 20x4. I denne første perioden kan revisor medregne etterutdanningstimer gjennomført fra tidspunktet godkjenningen ble tildelt.
Etterutdanning som del av kompetansekravet ved søknad om revisorgodkjenning
Hvis siste eksamen i revisorutdanningen er avlagt for mer enn fem kalenderår siden, må søkere som skal bli statsautorisert revisor dokumentere 120 etterutdanningstimer for de tre siste kalenderårene eller for inneværende og de to siste kalenderårene.
I denne sammenheng er etterutdanningstimene et konsesjonsvilkår, som må være oppfylt på søknadstidspunktet. Det er ikke adgang til dispensasjon fra dette vilkåret.
Hvis revisor frivillig har sagt fra seg godkjenningen, skal Finanstilsynet gi godkjenningen som statsautorisert revisor tilbake hvis vedkommende oppfyller kravene til skikkethet og etterutdanning. I disse tilfellene er det også de siste tre kalenderårene eller inneværende år og de to siste kalenderårene som gjelder.
Faglig innhold og minstekrav til lovbestemte fagområder
Alle timer som revisor bruker til å dekke det lovbestemte etterutdanningskravet skal ha et faglig innhold som inngår i fagkretsen for revisorutdanningen i Norge. Etterutdanningen skal også være relevant for utøvelsen av revisjon etter revisorloven, og utgjøre en reell faglig oppdatering for den enkelte. Minst halvparten av de 90 timene med strukturert opplæring skal dekke de lovbestemte fagområdene finansregnskap, revisjon, verdsettelse og analyse, skatte- og avgiftsrett og foretaksrett. Alle fagområdene må være dekket.
Strukturert opplæring – opplæring hos profesjonell arrangør
Strukturert opplæring er alle typer kurs arrangert av profesjonelle arrangører eller arrangører som er på samme nivå som en profesjonell kursarrangør. En slik arrangør må forutsetningsvis sørge for et høyt faglig nivå og god kvalitet i gjennomføringen. Arrangøren må bekrefte antall timer deltakelse, og gjøre forsvarlig kontroll av at den personen som mottar bekreftelsen faktisk har deltatt på opplæringen.
Finanstilsynet godkjenner ikke kursarrangører. Det er revisor selv som må vurdere arrangørens og opplæringens kvalitative nivå, inkludert sørge for at arrangøren utsteder deltakerbekreftelse og at arrangøren oppbevarer denne i minst fem år.
Kronologisk oversikt
Revisor skal utarbeide en samlet kronologisk oversikt som viser hvordan det lovbestemte etterutdanningskravet er oppfylt for de siste tre årene. Oversikten må minst oppdateres årlig. Dato for gjennomføring må gå frem av oversikten, og hver enkelt opplæringsaktivitet må fordeles på de lovbestemte fagområdene. Relevant opplæring som ikke hører inn under de lovbestemte fagområdene kan kategoriseres som "andre fagområder" eller tilsvarende. Det er en forutsetning at det faglige innholdet både er innenfor fagkretsen for revisorutdanningen i Norge og er relevant for utøvelsen av revisjonsvirksomhet.
Oversikten skal bare vise etterutdanning som er relevant etter revisorloven § 5-1. Etterutdanningen i oversikten skal være underbygget med nærmere dokumentasjon. Det skal gå klart frem av oversikten hvilke timer som er "strukturert opplæring" og ikke. For strukturert opplæring skal oversikten vise navnet på arrangøren, navnet på opplæringen og dato for gjennomføring, i tillegg til fagområde.
De samme kravene til innholdet i kronologisk oversikt gjelder i tilfeller kursarrangøren på vegne av revisor utarbeider den kronologiske oversikten. Alle kravene må også være oppfylt hvis kursarrangøren utarbeider kronologisk oversikt og deltakerbekreftelse i ett dokument.
Kursoversikt fra medlemssidene til Revisorforeningen og Regnskap Norge, som bekrefter deltakelsen på bransjeforeningens kurs i en samlet oversikt, godkjennes som kronologisk oversikt.
Bekreftelse på gjennomført strukturert opplæring
Strukturert opplæring skal dokumenteres med arrangørens deltakerbekreftelse (kursbevis) som angir deltakerens navn, arrangørens navn, navnet på personen(e) som har stått for opplæringen, dato for når opplæringen ble gjennomført, antall timer faktisk deltakelse, en kort beskrivelse av det faglige innholdet og opplæringsformen. Kursarrangøren trenger ikke å kategorisere det faglige innholdet etter de lovbestemte fagområdene, så lenge det faglige innholdet er beskrevet. Hvis kursarrangøren likevel har kategorisert det faglige innholdet, må revisor dokumentere sin egen vurdering hvis revisor fraviker arrangørens kategorisering.
Kursoversikt fra medlemssidene til Revisorforeningen og Regnskap Norge, som bekrefter deltakelsen på bransjeforeningens kurs i en samlet oversikt, godkjennes som kursbevis som nevnt over.
Bekreftelse på gjennomført etterutdanning som ikke er strukturert opplæring
Som relevant etterutdanning regnes også undervisning, utarbeidelse av undervisningsopplegg, artikler og annet fagstoff, deltakelse i fagteknisk utvalgsarbeid, sensur ved eksamen og likeverdig aktivitet, med inntil 30 timer. Også slik aktivitet skal være underbygget med bekreftelse fra andre enn revisor selv. Bekreftelsen må angi revisors navn, periode for gjennomføringen og en kort beskrivelse av aktivitetens innhold.
Særlig om avlagt eksamen som etterutdanning
Avlagt eksamen og lignende kan utgjøre lovbestemt etterutdanning. Hvis det går klart frem av studiestedets fagplan for emnet (emnebeskrivelsen) hvor mange timer obligatorisk undervisning kurset omfatter, kan disse timene medregnes som strukturert opplæring. Alternativt kan antall timer strukturert opplæring beregnes til antall studiepoeng ganger fire. Den strukturerte opplæringen anses gjennomført på eksamensdato.
Timene må dokumenteres med karakterutskrift og utskrift av kursets fagplan/emnebeskrivelse.
Faktisk medgått tid til undervisning og lignende utover det som kan dokumenteres som nevnt ovenfor, kan medregnes innenfor de resterende 30 etterutdanningstimene som ikke trenger å være strukturert opplæring. Slik aktivitet skal være underbygget med bekreftelse fra andre enn revisor selv.
Særlig om kurs arrangert av arbeidsgiver
Faglige diskusjoner og møtevirksomhet på en arbeidsplass, utgjør ikke lovbestemt etterutdanning. Det er bare i den grad arbeidsgiver arrangerer en opplæring i strukturerte former og med forelesere som har spesialkompetanse i fagemnet, at slik opplæring kan medregnes som lovbestemt etterutdanning. Arbeidsgiveren er da en arrangør som må utstede deltakerbekreftelse (kursbevis) i samsvar med revisorloven § 5-1 fjerde ledd.
Utvidelse av etterutdanningsperioden i forbindelse med foreldrepermisjon
Perioden for etterutdanning utvides automatisk med ett år hvis du har hatt minst seks måneder med 100 prosent fødselspermisjon i de siste 12 månedene. Også dersom permisjonen avvikles med tidskonto må permisjonen de siste 12 månedene utgjøre minst seks måneder. Dette betyr at regelen om automatisk utsettelse ikke gjelder hvis du er mer enn 50 prosent yrkesaktiv under permisjonen.
Du trenger ikke sende egen søknad om utvidelse etter denne regelen.
Dispensasjon fra etterutdanningskravet etter søknad
Du kan søke om dispensasjon fra etterutdanningskravet i særlige tilfeller. Dispensasjonsregelen håndheves strengt og brukes bare i helt spesielle tilfeller. Behovet for dispensasjon vil normalt bare gjelde revisor som er oppdragsansvarlig, revisor som utøver virksomhet som innehaver av enkeltpersonforetak, eller revisor som er styremedlem i et revisjonsforetak. Vanligvis er det alvorlig sykdom, som forhindrer revisor fra å gjennomføre kurs, som kan brukes som begrunnelse for dispensasjon. Dersom sykdommen ikke forhindrer revisor fra å drive virksomhet, kan revisor heller ikke anses forhindret fra å overholde kravet til etterutdanning. At revisor midlertidig har gått ut av yrket og velger bort å gjennomføre etterutdanning, utgjør ikke grunnlag for dispensasjon. Dispensasjonsregelen er bare ment som en sikkerhetsventil når uventede forhold utenfor revisors kontroll har forhindret revisor fra å oppfylle minstekravet.
Det er en forutsetning for dispensasjon at revisor kommer à jour med etterutdanningen snarest mulig etter opprinnelig frist, og at situasjonen som har forårsaket behovet for dispensasjon faller bort innen rimelig tid. Dette innebærer at det normalt ikke fattes vedtak om dispensasjon med varighet ut over ett år.
Det finnes ikke et standard skjema for å søke om dispensasjon. En dispensasjonssøknad sendes i brevs form. Bruk Finanstilsynets standardadresser: Altinn-skjema KRT-1060, e-postadresse post@finanstilsynet.no eller vanlig postadresse.
Behandling av en dispensasjonssøknad krever at følgende dokumentasjon er vedlagt:
- Dokumentasjon av forholdet som påberopes. Dato for når forholdet fant sted må gå frem av dokumentasjonen.
- Sykdom dokumenteres med utskrift av legeattest. Sykdomsgraden og sykdomsperioden må gå frem.
- Angivelse av når etterutdanningskravet forventes å være innfridd.
- Kronologisk oversikt over etterutdanningstimer som er gjennomført i den aktuelle treårsperioden.
- Eventuelle kurs revisor er påmeldt i den kommende tid.
Finanstilsynets rundskriv om krav til etterutdanning for revisorer
Finanstilsynets rundskriv 10/2012 om krav til etterutdanning for revisorer ble utarbeidet som veiledning til revisorloven av 1999. Finanstilsynet har ventet med å utarbeide nytt rundskriv, for å vinne mer erfaring med gjeldende revisorlov. De prinsippene som følger av rundskrivet gjelder fortsatt, så langt de passer. Rundskrivet må leses med det for øye at minstekravet nå er 120 etterutdanningstimer og at de lovbestemte fagområdene er noe justert.