Kontroll av finansiell rapportering Eitzen Chemical ASA
Brev
Publisert: 20. mars 2012
Sist endret: 21. april 2017
Eitzen Chemical ASA
Bolette Brygge 1
P.O.Box 1794 Vika
0122 Oslo
Saksbehandler: Unni Persson Moseby
Dir. tlf: 22 93 97 22
Vår referanse: 11/5881
Arkivkode: 732
Dato: 16.03.2012
1. Innledning
Finanstilsynet har gjennomgått enkelte regnskapsmessige forhold ved den finansielle rapporteringen til Eitzen Chemical ASA ("Eitzen Chemical") jf. verdipapirhandelloven ("vphl") § 15-1 tredje ledd. Det vises til tidligere korrespondanse, senest foretakets brev av 16. februar 2012.
Eitzen Chemical foretar ikke nedskrivningsvurdering for det enkelte skip, men for alle skipene under ett, da foretaket anser hele flåten av kjemikalieskip som én kontantgenererende enhet. Finanstilsynet tar dette til etterretning, se punkt 2 nedenfor. Foretaket har i årsregnskapet for 2010 rapportert ett segment da den interne rapporteringen foretas på konsolidert nivå. Finanstilsynet tar dette til etterretning, se punkt 3 nedenfor. Finanstilsynet har videre påpekt enkelte mangler i noteopplysninger i årsregnskapet for 2010 knyttet til finansielle instrumenter, regnskapsføring av poolordningene, eiendeler ved utsatt skatt og aksjenes pålydende. I tillegg har Finanstilsynet påpekt at det mangler informasjon i kontantstrømoppstillingen og egenkapitaloppstillingen i delårsregnskapet for første kvartal 2011. Foretaket har opplyst at det vil utbedre dette i fremtidige rapporteringer. Finanstilsynet tar dette til etterretning, se punkt 4 og 5.
2. Test for verdifall på porteføljenivå
Eitzen Chemical tester verdifall på skipene på porteføljenivå da foretaket identifiserer hele flåten av kjemikalieskip som én kontantgenererende enhet. Konsekvensen av å identifisere hele flåten som én kontantgenererende enhet, er at skipene kun blir nedskrevet hvis total verdi på flåten er lavere enn balanseført verdi på flåten.
Å definere vurderingsenheten ("unit of account") er vesentlig for regnskapsføringen i et foretak. Enkelte regnskapsstandarder, herunder IAS 36 Verdifall på eiendeler, omtaler dette spørsmålet. Utgangspunktet er at gjenvinnbart beløp skal beregnes for den enkelte eiendel, med mindre eiendelen ikke genererer inngående kontantstrømmer som i all vesentlighet er uavhengige av kontantstrømmer fra andre eiendeler eller grupper av eiendeler, jf. IAS 36.22 og 66. I disse tilfeller beregnes gjenvinnbart beløp for den kontantgenererende enheten som eiendelen tilhører. En kontantgenererende enhet er definert som den minste identifiserbare gruppen av eiendeler som genererer inngående kontantstrømmer, og som i all vesentlighet er uavhengig av inngående kontantstrømmer fra andre eiendeler eller grupper av eiendeler, jf. IAS 36.6. Inngående kontantstrømmer er innstrømmende kontanter og kontantekvivalenter fra parter utenfor foretaket, jf. IAS 36.69.
Identifisering av en eiendels kontantgenererende enhet krever bruk av skjønn, jf. IAS 36.68. Ved vurderingen skal det tas hensyn til forskjellige faktorer, herunder hvordan ledelsen styrer ("monitors") foretakets drift (for eksempel etter produktlinje, virksomhetsområde, plassering, distrikt eller region), eller hvordan ledelsen treffer beslutninger om fortsatt bruk eller avhending av foretakets eiendeler og virksomhet, jf. IAS 36.69.
Finanstilsynet har stilt spørsmål ved om ikke det enkelte skip i foretaket genererer inngående kontantstrømmer som i all vesentlighet er uavhengig av kontantstrømmer fra andre skip.
Foretaket har opplyst at skipene styres som en portefølje da skipene ikke er dedikert til en spesifikk type last eller et spesifikt geografisk område. Skipene kan frakte ulike typer kjemikalier i et verdensomspennende rutenettverk, og med unntak av enkelte syrer, kan alle skipene frakte alle typer produkter. Alle foretakets skip har, med få unntak de nødvendige egenskapene til å seile både regionalt og interkontinentalt. Foretaket anser derfor skipene å være ombyttbare.
Utover fraktkapasiteten vil det være tekniske egenskaper som gjør at enkelte skip kan være mer egnet til å foreta en frakt enn andre. Et skip kan ha fra fire til 30 tankbeholdere. Dette betyr at et skip kan frakte en eller flere typer laster samtidig. Mesteparten av inntektene genereres i spotmarkedet og foretaket er avhengig av å tilpasse og flytte kapasiteten dit behovet til enhver tid er. Flåtesammensetningen gjør at foretaket har fleksibilitet til å flytte og optimalisere kapasiteten og skipene går derfor ikke i noe permanent mønster. Foretaket kombinerer ofte kontrakter ved at et skip samtidig kan oppfylle flere kontrakter, eller at en kontrakt blir oppfylt av flere skip.
Det er foretakets vurdering at kontantstrømmene per skip ikke er uavhengig av kontantstrømmer fra andre skip i flåten, jf. IAS 36.68. Da skipene i all vesentlighet er ombyttbare, er det i stor grad tilfeldig hvilket skip som er ledig og får tildelt en enkelt kontrakt. Kontantstrømmene per skip anses generert avhengig av andre skip i flåten på grunn av blant annet hvordan kontraktsinngåelse skjer, hvordan reisene gjennomføres, samt kompleksiteten i foretakets handelsmønster. Ledelsen styrer foretakets flåte som en portefølje, og identifiserer derfor hele flåten som én kontantgenererende enhet, jf. IAS 36.69.
Finanstilsynet tar dette til etterretning.
3. Segmentrapportering
I årsregnskapet for 2010 rapporterer Eitzen Chemical ett segment. Finanstilsynet har stilt spørsmål ved foretakets segmentinndeling, herunder om foretaket har flere driftssegmenter.
Etter IFRS 8 Driftssegmenter nr. 5 er det tre kriterier for å identifisere et driftssegment. Et driftssegment er en bestanddel i et foretak (a) som driver forretningsvirksomhet som gjør at foretaket får driftsinntekter og pådrar seg kostnader, (b) hvis driftsresultater gjennomgås regelmessig av foretakets øverste beslutningstaker med det formål å avgjøre hvilke ressurser som skal tilordnes segmentet og å vurdere dets inntjening, og (c) som det foreligger atskilt finansiell informasjon om.
Finanstilsynet vil påpeke at øverste beslutningstaker i norske foretak normalt vil være ledelsen og ikke styret. Dette følger av styrets rolle som definert i aksjelovgivningen og norsk anbefaling om eierstyring og selskapsledelse. Ledelsen vil normalt være den som tilordner ressurser til segmentene og vurderer lønnsomheten, jf. IFRS 8.7. Det kan imidlertid ikke utelukkes at styret i enkelte tilfeller allokerer ressurser til segmenter og følger opp lønnsomheten.
Foretaket har opplyst at segmentinndelingen er basert på en analyse av virksomheten og den interne rapporteringen til øverste beslutningstaker. Sentrale beslutninger knyttet til foretakets drift og strategi fattes og realitetsbehandles i, og av, styret. Styret er derfor identifisert som øverste beslutningstaker. Foretaket rapporterer månedlig til styret driftsresultat på konsolidert nivå. I tillegg mottar styret informasjon om Time Charter Equivalent (TCE) per dag per skipsklasse. TCE per dag er beregnet ved å dividere fraktinntekter minus reiserelaterte kostnader (bunkers og havneavgifter) med antall tilgjengelig dager i en gitt periode. Foretaket anser TCE per dag som et teknisk kalkulert inntektsbegrep og ikke et regnskapsmessig eller økonomisk driftsresultat. Til ledelsen rapporteres ikke driftsresultat på lavere nivå enn på konsolidert nivå, og etter foretakets vurdering ville segmentinndelingen vært tilsvarende med ledelsen som øverste beslutningstaker.
Eitzen Chemicals virksomhet er å være et integrert kjemikalietankrederi. Skipene er ikke dedikert til spesifikke laster eller handelsruter, og virksomheten er ikke organisert rundt størrelse på skipene eller type tanker i skipene. Foretaket har sentralisert hovedfunksjoner på drift, herunder befraktning, operasjon og teknisk ledelse og har en felles organisasjon som administrerer hele virksomheten. Segmentinndelingen er basert på rapporteringen til øverste beslutningstaker, og den løpende oppfølgingen av den finansielle rapporteringen, herunder driftsresultat, er basert på konsoliderte tall, jf. IFRS 8.5. Det er foretakets vurdering at hele flåten er å anse som ett segment.
Finanstilsynet tar dette til etterretning.
4. Noteopplysninger i årsregnskapet 2010
4.1 Finansielle instrumenter - opplysninger
Likviditetsrisiko
Kjemikaliemarkedet har de siste årene vært utfordrende, og foretaket var ved avleggelsen av årsregnskapet for 2010 avhengig av ytterligere finansiering for å sikre videre drift. Foretaket hadde i november 2009 inngått en avtale med de fleste av sine bankforbindelser om betalingsutsettelse av avdrag frem til november 2012 (moratoriumsperiode).
Etter Finanstilsynets vurdering er det ikke gitt en tilstrekkelig beskrivelse av hvordan foretaket håndterer den iboende likviditetsrisikoen innenfor de ulike tidsintervallene som presenteres, jf. IFRS 7 Finansielle instrumenter – opplysninger nr.39 c), samt IFRS 7 B11 E og F. Foretaket omtaler likviditetsrisikoen og presenterer en forfallsanalyse av foretakets finansielle forpliktelser i noter til årsregnskapet. Foretakets forfallsanalyse spesifiserer forfallene per år i perioden 2011 til 2015, men det er ikke gitt informasjon om hvordan foretaket skal møte likviditetsbehovet i de ulike tidsintervallene, herunder betalingsplaner etter moratoriumsperioden.
Foretaket har opplyst at det fremover vil påse at noteopplysninger rundt styring av likviditetsrisiko blir mer utfyllende, og i større grad inneholder momenter i de nevnte bestemmelsene, samt påse at informasjon om betalingsplaner etter moratoriumsperioden hensyntas i en slik vurdering. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
Rentesatser på innlånene
Det er ikke gitt opplysninger om de aktuelle rentesatsene for flere av banklånene. Etter Finanstilsynets vurdering er dette informasjon som er viktig for at brukere av finansregnskapet skal kunne vurdere arten og omfanget av risiko som oppstår av finansielle instrumenter, og som foretaket er eksponert for ved slutten av rapporteringsperioden, jf. IFRS 7.31. Eitzen Chemical har opplyst at foretaket vil gi denne informasjonen i fremtidige rapporteringer. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
Finansielle instrumenter – oppstilling av kategorier med balanseført verdi og virkelig verdi
Etter IFRS 7.8 skal det gis opplysninger om den balanseførte verdien av kategorier som definert i IAS 39 enten i oppstillingen av finansiell stilling eller i note. Foretaket har i note gitt opplysninger om den balanseførte verdien av kategorier av finansielle instrumenter. I oppstillingen fremkommer kolonnen Other financial items. Denne kolonnen inkluderer regnskapspostene Cash and short term deposits og Other current liabilities. Etter Finanstilsynets vurdering skal kategoriene som presenteres i noten være i samsvar med kategoriene i IFRS 7.8. Cash and short-term deposits vil være naturlig å presenteres som utlån og fordringer, jf. IFRS 7.8 c). Other current liabilities vil enten være i kategorien finansielle forpliktelse målt til amortisert kost, jf. IFRS 7.8 f), eller i kategorien finansielle forpliktelser til virkelig verdi over resultat, jf. IFRS 7.8 e). Eitzen Chemical har opplyst at foretaket skal endre oppstilling av kategorier med balanseførte verdier til å være i samsvar med IFRS 7.8. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
I samme oppstilling fremkommer det at virkelig verdi av regnskapsposten Loan from credit institutions er lik balanseført verdi, målt til amortisert kost. Finanstilsynet har bedt foretaket redegjøre for fastsettelse av virkelig verdi.
I forbindelsen med avleggelsen av årsregnskap for 2010 har foretaket vurdert og konkludert med at virkelig verdi er lik balanseført verdi fordi de utestående lånene er refinansiert kort tid før balansedagen. Amortisert kost er derfor vurdert tilnærmet lik virkelig verdi. Foretaket vil løpende vurdere dette og om nødvendig, oppdatere noteinformasjonen knyttet til virkelig verdi i fremtidige rapporteringer. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
4.2 Brutto /nettoføring av poolene
I note 2.3 fremkommer det at Profit and loss, assets and liabilities regarding the pools are proportionately recognized, based on the interest in the pool. Det fremstår som uklart om foretakets investeringer i poolene og resultatene fra poolene føres netto eller brutto i regnskapet. Eitzen Chemical har opplyst at resultatene fra poolene føres brutto og at foretaket fremover vil endre enkelte formuleringer i beskrivelsen av regnskapsprinsippet så det fremkommer klart hvilket prinsipp som er anvendt. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
4.3 Eiendeler ved utsatt skatt
Foretaket har i årsregnskapet 2010 balanseført en eiendel ved utsatt skatt på USD 2,6 mill.
Eiendelen ved utsatt skatt er i all hovedsak knyttet til fremførbart skattemessig underskudd i Norge og Danmark.
I tilfeller hvor et foretak har hatt underskudd i nær fortid og innregner en eiendel ved utsatt skatt knyttet til uutnyttet fremførbart underskudd, skal det foreligge en overbevisende annen begrunnelse for at positive skattemessige resultater vil bli tilgjengelig i fremtiden, jf. IAS 12 Inntektsskatt nr.35. I slike tilfeller kreves det en begrunnelse som støtter innregningen, jf. IAS 12.82. Etter Finanstilsynets vurdering er det ikke gitt en slik begrunnelse i årsregnskapet for 2010.
Eitzen Chemical har opplyst at det vesentligste av det fremførbare underskuddet relaterer seg til virksomheten i Norge. Foretaket har hatt skattepliktig inntekt i den norske virksomheten i 2010 og forventer å generere skattepliktig inntekt i fremtiden. En utsatt skattefordel er vurdert å kunne oppføres. Foretaket ser at ytterligere noteinformasjon, utover foretakets prinsippnote, om begrunnelse for balanseføring av utsatt skattefordel burde ha vært medtatt. Foretaket har opplyst at det fremover vil påse at en konkret begrunnelser fremkommer i relevant note. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
4.4 Aksjenes pålydende
Årsregnskapet for 2010 inneholder ikke opplysninger om aksjenes pålydende i henhold til
regnskapsloven § 7-26 første ledd. Eitzen Chemical har opplyst at foretaket vil gi denne informasjonen i fremtidige rapporteringer. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
5. Presentasjon i delårsrapporteringen for første kvartal 2011
5.1 Kontantstrømoppstillingen
I delårsrapporten for første kvartal 2011 presenteres en tre-linjers kontantstrømoppstilling som kun viser sum kontantstrømmer fra operasjonelle aktiviteter, finansielle aktiviteter og investeringsaktiviteter.
Det følger av IAS 34 Delårsrapportering nr.10 at dersom et foretak offentliggjør et sammendratt finansregnskap i delårsrapporten, skal dette sammendratte regnskapet minst omfatte hver av de overskriftene og delsummene som er inkludert i siste årsregnskap. Informasjonen må presenteres på en måte som gir relevant, pålitelig, sammenlignbar og forståelig informasjon, jf. IAS 1 Presentasjon av finansregnskap nr. 17 b). Videre fremgår det av IAS 1.29 at et foretak skal presentere hver vesentlig klasse av ensartede poster separat. Poster av forskjellig art eller med forskjellig funksjon skal presenteres separat med mindre de er uvesentlige. IAS 1.17 og IAS 1.29 gjelder også i delårsregnskap, jf. IAS 1.4.
Én linje med benevnelsen kontantstrømmer fra investeringsaktiviteter, som ikke gir ytterligere opplysninger om hva det er investert i, er etter Finanstilsynets vurdering, ikke tilstrekkelig informasjon i forhold til kravene i IAS 1.17 b). Dersom kontantstrømmer fra investeringsaktiviteter for eksempel er knyttet til investeringer i skip, må dette fremgå eksplisitt. Tilsvarende betraktninger kan gjøres for kontantstrømmer fra finansieringsaktiviteter. Én linje benevnt som kontantstrømmer fra finansieringsaktiviteter, gir ikke informasjon om dette gjelder opptak av lån, nedbetaling av lån, utbytte eller andre finans- eller egenkapitaltransaksjoner. Etter Finanstilsynets vurdering vil det normalt være nødvendig å vise opptak og nedbetaling av gjeld brutto i delårsregnskapet for at informasjonen skal være relevant, pålitelig, sammenlignbar og forståelig.
Foretaket har inkludert en mer utfyllende kontantstrømoppstilling i kvartalsrapporteringen for de andre kvartalene i 2011. Foretaket har opplyst at i fremtidige rapporteringer vil kontantstrømoppstillingen inneholde mer detaljer enn en tre-linjers oppstilling. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
5.2 Oppstilling av endringer i egenkapitalen
I egenkapitaloppstillingen for første kvartal 2011 presenteres kun én kolonne for total egenkapital. Det fremkommer av IAS 34.10 at oppstillingen av endring i egenkapital minimum skal inneholde det samme antall kategorier og sumlinjer som i sist avlagte årsregnskap, jf. IAS 34.10. Eitzen Chemical opplyser at foretaket vil gi opplysninger i samsvar med IAS 34.10 fremover. Finanstilsynet tar dette til etterretning.
6. Avslutning
Finanstilsynet har ikke vurdert hvorvidt forholdene beskrevet over omfattes av verdipapirlovgivningens regler om informasjonsplikt, jf. vphl § 5-2 første ledd, jf. § 3-2. Finanstilsynet viser til at dette løpende må vurderes av foretaket.
Finanstilsynet har oversendt en kopi av dette brevet til foretakets valgte revisor samt til Oslo Børs.
For Finanstilsynet
Siw-Mette Thomassen
seksjonssjef
Unni Persson Moseby
seniorrådgiver