Revisors plikter etter gjennomført regnskapskontroll i et notert foretak
Brev
Publisert: 31. oktober 2014
Sist endret: 21. mars 2018
Saksbehandler: Anders Grini
Dir tlf: 22 93 96 62
Vår referanse: 14/8929
Dato: 24.10.2014
Dette brevet er sendt til revisjonsselskaper som er valgt revisor for foretak av allmenn interesse, jf. revisorloven § 5a-1 første ledd.
Innledning
Finanstilsynet finner det hensiktsmessig å klargjøre revisors ansvar og plikter i en situasjon der Finanstilsynet har gjennomført regnskapskontroll og avdekket feil i revisjonsklientens finansielle rapportering. I disse tilfellene kan Finanstilsynet konkludere med at foretaket må avlegge nytt regnskap der feilen er rettet eller at foretaket må korrigere feilen i neste regnskapsrapportering, herunder at sammenligningstallene endres. Finanstilsynets konklusjon kan også være at foretaket må gi tilleggsinformasjon til regnskapet i børsmelding.
Hvis foretaket tilstrekkelig klart gir uttrykk for at det vil innrette seg etter Finanstilsynets vurderinger, vil det ikke bli gitt noe pålegg og tilsynets konklusjon i saken vil være "endelig". Tilsvarende gjelder der det blir gitt pålegg og dette ikke påklages.
Dette brevet omhandler revisors plikter knyttet til oppfølging av Finanstilsynets konklusjon i en konkret regnskapskontroll av et foretak. Spørsmålet om hvilke føringer Finanstilsynets konklusjon i én sak kan gi for revisors vurdering i andre saker omtales ikke.
"Rettvisende bilde"
I revisjonsberetningen skal revisor klart angi om årsregnskapet gir et rettvisende bilde, jf. revisorloven § 5-6 fjerde ledd nr.1. Et regnskap som er avlagt i samsvar med Finanstilsynets konklusjon gir et "rettvisende bilde", (jf. forutsetningen innledningsvis om at tilsynets konklusjon i saken er endelig).
Revisors plikt til å sikre at foretaket innretter seg i samsvar med Finanstilsynets konklusjon
1. Normalt vil Finanstilsynets konklusjon være utformet slik at den gir et rom for skjønnsutøvelse fra foretakets side. Revisor må da eksplisitt vurdere om foretakets nye skjønnsutøvelse innebærer en lojal tilpasning som gjør at resultatet ligger innenfor rammen av Finanstilsynets konklusjon.
2. Dersom foretaket ikke innretter seg, foreligger det "misligheter og feil som kan medføre feilinformasjon i regnskapet", jf. revisorloven § 5-2 første ledd. Revisor har da på vanlig måte en plikt etter revisorloven til å ta dette opp i nummerert brev til foretakets ledelse, jf. revisorloven § 5-4.
Revisor vil også måtte vurdere om det skal sendes "melding til Finanstilsynet om at foretakets finansielle rapportering ikke gir et rettvisende bilde", jf. revisors meldeplikt etter verdipapirhandelloven § 15-2 syvende ledd. Denne plikten gjelder også dersom foretaket ikke sender børsmelding i tilfeller der Finanstilsynets konklusjon går ut på at børsmelding skal sendes.
Revisor vil i et slikt tilfelle måtte ta inn et forbehold eller presisering i revisjonsberetningen fordi regnskapetikke "gir de opplysninger om foretakets resultat og stilling som burde vært gitt", jf. revisorloven § 5-6 femte ledd.
Dersom foretaket ikke innretter seg, vil revisor også måtte vurdere om det foreligger en plikt etter revisorloven til å si fra seg revisjonsoppdraget, jf. revisorloven § 7-1 første ledd. Finanstilsynet viser også til revisors plikter etter revisorloven § 5-2 annet ledd, jf. ISA 560 om hendelser etter balansedagen.
3. Revisor plikter gjelder også i en situasjon der revisor måtte være uenig i Finanstilsynets konklusjon etter regnskapskontrollen.
En eventuell uenighet med Finanstilsynet gir ikke revisor rett til ensidig å frasi seg oppdraget etter revisorloven § 7-1 annet ledd. Revisor er forpliktet til å avgi en revisjonsberetning, jf. revisorloven § 5-6 første ledd, første punktum.
Når foretaket har innrettet seg i samsvar med Finanstilsynet konklusjon, er det heller ikke grunnlag for å ta inn forbehold eller presisering i revisjonsberetningen etter revisorloven § 5-6 femte ledd, eller på annen måte gi uttrykk for uenighet i revisjonsberetningen.
For Finanstilsynet
Anne Merethe Bellamy
direktør
Kjersti Elvestad
seksjonssjef