Regler for investeringsanbefalinger gjelder for finfluensere
Nyheter
Publisert: 1. november 2021
Finanstilsynet er bekymret for at påvirkere i sosiale medier med unge voksne som målgruppe kan lede forbrukere til å investere i produkter de ikke forstår, ønsker eller har økonomi til å bære. Det er viktig at finfluenserne setter seg inn i det regelverket som regulerer virksomheten deres, bl.a. forbudet mot villedende markedsføring i markedsføringsloven og forbudet mot markedsmanipulasjon i verdipapirhandelloven.
Nedenfor orienterer Finanstilsynet om de særlige reglene som gjelder for alle som anbefaler investeringer i finansielle instrumenter som er tatt opp til handel på en markedsplass. Kryptovaluta faller i hovedsak utenfor, men reglene omfatter både aksjer, derivater, obligasjoner og verdipapirfondsandeler. Reglene følger av markedsmisbruksforordningen (MAR) artikkel 20 og av utdypende regler som er tilgjengelig her. Reglene er gjennomført i henholdsvis verdipapirhandelloven og -forskriften.
Det europeiske verdipapirtilsynsbyrået, ESMA, har nylig offentliggjort en erklæring om regelverket som vil gjelde for investeringsanbefalinger i sosiale medier. ESMAs erklæring er tilgjengelig her.
Hva er en investeringsanbefaling?
En investeringsanbefaling er informasjon ment for distribusjonskanaler eller offentligheten og som inneholder en anbefaling eller et forslag til en investeringsstrategi som eksplisitt eller implisitt gjelder ett eller flere finansielle instrumenter eller utstedere, herunder uttalelser knyttet til instrumentets nåværende eller fremtidige verdi eller kurs. Eksempelvis vil en vurdering spredt på sosiale medier av hvordan kursen på en aksje vil utvikle seg kunne anses som en investeringsanbefaling. Reglene gjelder også for personer som direkte foreslår en bestemt investeringsbeslutning i et finansielt instrument, f.eks. en oppfordring om å kjøpe en bestemt aksje.
Hvilke regler gjelder for investeringsanbefalinger?
Etter reglene i MAR må alle som utarbeider investeringsanbefalinger blant annet oppfylle følgende krav:
- Oppgi identiteten til den som har utarbeidet anbefalingen
- Presentere anbefalingen på en objektiv måte: Anbefalingen må klart skille fakta fra vurderinger/oppfatninger; anbefalingen må angi kilder og grunnlag for anbefalingen; prognoser og forventninger må klart og tydelig angis som slike
- Opplyse om egne interesser eller interessekonflikter i tilknytning til de finansielle instrumentene som opplysningene gjelder
- Angi klart og tydelig dato og tidspunkt da anbefalingen ble ferdigstilt
- Personer som utarbeider anbefalinger, skal på anmodning fra Finanstilsynet dokumentere anbefalinger de har utarbeidet
Det gjelder tilleggskrav for såkalte "eksperter". Dette er personer som gjentatte ganger foreslår en bestemt investeringsbeslutning som gjelder finansielle instrumenter, og som enten i) ifølge egne opplysninger har finansiell ekspertise eller erfaring, eller ii) legger fram anbefalingen på en slik måte at andre personer har grunn til å tro at vedkommende har finansiell ekspertise eller erfaring. Ikke-profesjonelle privatpersoner kan med andre ord bli regnet som "eksperter".
For "eksperter" er det blant annet tilleggskrav om å opplyse om relasjonen til utsteder, og om grunnlaget for anbefalingens verdivurderinger, metoder og forutsetninger. Det må også redegjøres for betydningen av de anbefalingene som gis, om tidsrammen for investeringen som anbefalingen gjelder og en egnet advarsel om risiko. Ytterligere tilleggskrav stilles til profesjonelle aktører som f.eks. verdipapirforetak. De fullstendige kravene fremkommer her.
Finanstilsynet oppfordrer alle som formidler/distribuerer investeringsanbefalinger, også privatpersoner, til å sette seg inn i dette regelverket.
Reglene om investeringsanbefalinger gjelder selv om det i anbefalingen er tatt inn en "disclaimer", f.eks. at det ikke dreier seg om en investeringsanbefaling, at vedkommende ikke er "ekspert" e.l. Det stilles heller ikke vilkår til hvilken distribusjonskanal som benyttes. Det betyr at anbefalinger gitt i sosiale medier, muntlige presentasjoner, mv. vil falle inn under reglene så lenge et større antall personer har tilgang til distribusjonskanalen.
Reglene gjelder uavhengig av om vedkommende mottar betaling. Det er heller ikke noe krav om at den som utarbeider investeringsanbefalinger, gjør dette som et ledd i profesjonell virksomhet.
Finanstilsynet fører tilsyn med etterlevelsen av reglene om investeringsanbefalinger og har myndighet til å ilegge overtredelsesgebyr.
Finanstilsynets oppfølging
Forbrukertilsynet og Finanstilsynet planlegger å arrangere et seminar som retter seg mot finfluensere. På dette seminaret vil Finanstilsynet informere om regelverket om investeringsanbefalinger. Nærmere informasjon om dette vil bli lagt ut på nettsidene til Forbrukertilsynet og Finanstilsynet.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.