Sluttrapport fra Quesnay etter deltakelse i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse for fintech
Nyheter
Publisert: 1. februar 2021
I perioden mai 2020 til desember 2020 har Quesnay deltatt i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse for fintech. I sandkassen har Quesnay og Finanstilsynet diskutert regulatoriske problemstillinger knyttet til hvitvaskingsloven. I tillegg har Finanstilsynet fått innsikt i de teknologiske løsningene som Quesnay har utviklet for blant annet å ikke avsløre kundens identitet gjennom bruk av kryptering. Nå er rapporten fra dette arbeidet ferdigstilt.
Hvitvaskingsregelverket åpner for utveksling av informasjon mellom rapporteringspliktige under visse vilkår og omstendigheter. Usikkerhet om hvordan disse hjemlene kan brukes i praksis, kan skape et hinder for innovasjon. I dette sandkasse-prosjektet vurderte Finanstilsynet og Quesnay hvitvaskingslovens muligheter og begrensninger for en teknisk løsning for utveksling av informasjon mellom rapporteringspliktige som kan effektivisere AML-arbeidet og bekjempelsen av hvitvasking og terrorfinansiering.
- Finanstilsynets vurdering er at prosjektet med Quesnay har vært vellykket, og i tråd med de mål som er satt for den regulatoriske sandkassen. Arbeidet har bidratt til økt kunnskap og avklaringer på et område som er av stor samfunnsmessig betydning. I tillegg ble det identifisert problemstillinger som vil være til nytte i Finanstilsynets videre arbeid, sier koordinator for den regulatoriske sandkassen hos Finanstilsynet, Vidar Stjern Nordtømme.
Quesnay var ett av to prosjekter som ble tatt opp i den regulatoriske sandkassen i april 2020. Quesnay har utviklet web-applikasjoner og API-er for å bistå finansinstitusjoner med å effektivisere operasjonelle prosesser, kvaliteten i onboarding av kundene og løpende oppfølging av kundeforhold. For å skape løsninger som er i tråd med det regulatoriske rammeverket, var det viktig for Quesnay å få kunne diskutere problemstillinger for å identifisere eventuelle hindringer for innovasjon på området.
Målene for deltagelsen var å avklare problemstillinger rundt sammenhengen mellom avsløringsforbudet i hvitvaskingsloven og muligheten for å dele informasjon ved undersøkelser av mistenkelige transaksjoner, og om tjenesten som Quesnay utvikler, eller tilsvarende tjenester, vil ha krav om konsesjon som "opplysningsfullmektig".
Bakgrunnen for prosjektet og de viktigste resultatene fra deltakelsen i den regulatoriske sandkassen er oppsummert i Quesnays sluttrapport.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.