Endringer i CRR/CRD IV-forskriften
Nyheter
Publisert: 5. juli 2022
I juni 2022 ble forordning (EU) 2018/1620 og (EU) 2022/786 tatt inn i EØS-avtalens vedlegg IX. Finanstilsynet har fastsatt endringer i CRR/CRD IV-forskriften slik at bestemmelsene nå er gjeldende norsk rett. Rettsaktene endrer (EU) 2015/61 (LCR-forordningen).
(EU) 2018/1620
Forordningen inneholder visse begrensede endringer av minstekravet til likviditetsreserve (LCR). Den viktigste endringen er tilpasningen til de internasjonale likviditetsstandardene i Basel III når det gjelder beregning av forventede utbetalinger og innbetalinger for gjenkjøpsavtaler, omvendte gjenkjøpsavtaler og sikrede swaptransaksjoner. Andre endringer er behandlingen av visse reserver hos sentralbanker i tredjeland, unntak fra minstekravet til emisjonsvolum for visse likvide aktiva fra ikke-EU-land og nye kriterier om enkel, transparent og standardisert verdipapirisering (STS-verdipapirisering).
(EU) 2022/786
Kredittforetak som utsteder OMF må etter OMF-direktivet (2019/2162) holde en egen likviditetsbuffer for OMF i tillegg til en likviditetsbuffer for å dekke kravet til LCR. For å tilpasse LCR-kravet til det nye likviditetsbufferkravet for OMF, er det gjort endringer i LCR-forordningen. Etter endringene kan eiendeler som inngår i likviditetsbufferen etter OMF-direktivet, også telle med til dekning av LCR-kravet, selv om eiendelene har heftelser i kraft av å inngå i sikkerhetsmassen for OMF.
Endringene berører alle kredittforetak som utsteder OMF.
Forskriftsfastsettelse
Finanstilsynet har 1. juli 2022 fastsatt forskriftendring som gjennomfører forordningene i norsk rett. Forordningene er inntatt ved henvisning i CRR/CRD IV-forskriften § 2 annet ledd nr. 2.
Les mer:
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.