Finanstilsynet presiserer at reglene for investeringsanbefalinger også gjelder for privatpersoner
Nyheter
Publisert: 11. august 2022
Finanstilsynet er bekymret for at forbrukere lar seg påvirke til å investere i finansielle produkter de ikke forstår, ønsker eller har økonomi til å bære. Dette kan være investeringer foretatt etter anbefalinger fra påvirkere i sosiale medier, såkalte "finfluensere", eller på bakgrunn av anbefalinger utarbeidet og distribuert av andre privatpersoner. Finanstilsynet har fulgt opp slike saker og har også vurdert ileggelse av overtredelsesgebyr.
Finanstilsynet erfarer at mange privatpersoner ikke forstår at å omtale finansielle instrumenter kan bli regnet som investeringsanbefalinger, og at det da gjelder regler for hvilken form og innhold en slik anbefaling skal ha.
En omtale av et finansielt instrument eller et selskap som er tatt opp til handel på en handelsplass, kan ut fra sitt innhold ansees som en investeringsanbefaling selv om dette ikke var tiltenkt fra forfatterens side. Dette kan være tilfelle selv uten en direkte anbefaling om å kjøpe eller selge, eller til tross for at det inntas formuleringer om at innholdet ikke skal forstås som et finansielt råd e.l. ("disclaimer"). Uttalelser om instrumentets nåværende eller fremtidige verdi eller kurs kan, ut fra konteksten for øvrig, medføre at omtalen faller inn under den rettslige definisjonen av en investeringsanbefaling:
"informasjon med anbefaling eller forslag til en investeringsstrategi som eksplisitt eller implisitt gjelder et eller flere finansielle instrumenter eller utstedere, herunder enhver uttalelse om slike instrumenters nåværende eller framtidige verdi eller kurs, ment for distribusjonskanaler eller offentligheten"
Hvilken distribusjonskanal som benyttes for omtalen er også uten betydning så lenge et større antall personer har tilgang til den.
Både profesjonelle og ikke-profesjonelle aktører må følge reglene for form og innhold i investeringsanbefalinger. Personer som publiserer omtaler av finansielle instrumenter, eller utstederne av disse, oppfordres til å sette seg inn i følgende informasjon publisert av Finanstilsynet:
- 1. november 2021, nyhetssak: Regler for investeringsanbefalinger gjelder for finfluensere
- 11. januar 2022, webinar i samarbeid med Forbrukertilsynet: Webinar for finfluensere – hvilke regler gjelder?
- 11. mai 2022, investorseminar hvor et av temaene var investeringsanbefalinger
- Informasjon om regelverket har også vært tilgjengelig i hele perioden fra Markedsmisbruksforordningen ("MAR") trådte i kraft.
- Temaet har også vært omtalt av Det europeiske verdipapirtilsynsbyrået, ESMA:
ESMA addresses investment recommendations made on social media platforms
Bakgrunnen for at reglene er gjort gjeldende også for privatpersoner, er blant annet et økende antall investeringsanbefalinger som utarbeides av privatpersoner og publiseres gjennom sosiale medier. Den europeiske verdipapirtilsynsmyndigheten, ESMA, har også uttrykt en bekymring for at ikke-profesjonelle investorer ikke forstår risikoen som er forbundet med å følge slike anbefalinger. Det er derfor viktig at investeringsanbefalinger, også når disse publiseres av privatpersoner, presenteres på en objektiv måte, og at interesser eller interessekonflikter tydelig fremkommer.
Hvem er dette viktig for:
Alle som anbefaler investeringer, på en eller annen måte eller form, via en hvilken som helst plattform dersom informasjonen "er ment for distribusjonskanaler eller offentligheten". Dette inkluderer som nevnt sosiale medier.
Hvorfor er dette viktig:
Hensikten er å unngå å villede investorer. Investeringsanbefalinger må gjøres på en spesifikk og transparent måte slik at investorer, før de tar en investeringsbeslutning, kan vurdere troverdigheten til anbefalingen og hvor objektiv den er. Det er ikke noe forbud mot at privatpersoner inntar subjektive vurderinger i en omtale av en aksje mv., men man må sørge for at det skilles klart mellom fakta og egne tolkninger, vurderinger eller oppfatninger. Det er også opplysningskrav knyttet til egne interesser og interessekonflikter.
Hva gjør Finanstilsynet:
Finanstilsynet har hatt flere saker til vurdering med sikte på å avklare hvorvidt den som har utarbeidet eller formidlet investeringsanbefalinger, har overholdt regelverket. Disse undersøkelsene har omfattet både publikasjoner fra verdipapirforetak, som er underlagt mer omfattende regler enn nevnt over, og privatpersoner. I enkelte tilfeller har overtredelsesgebyr vært til vurdering. Særlig alvorlig var et tilfelle hvor investeringsanbefalinger som ikke oppfylte de ovennevnte kravene fullt ut, gjentatte ganger ble publisert via en plattform som bidro både til å gi anbefalingene påvirkningskraft og til bred distribusjon. Selv om Finanstilsynet frem til nå primært har forsøkt å forebygge overtredelser av regelverket gjennom informasjonstiltak, presiseres det at fremtidige overtredelser kan medføre ileggelse av overtredelsesgebyr. I en slik vurdering vil det bli lagt vekt på overtredelsens grovhet, varighet, eventuelle tidligere overtredelser og de øvrige momentene som fremkommer av verdipapirhandellovens § 21-14.
Av svakheter som er avdekket, vil Finanstilsynet fremheve følgende:
- Manglende oppfyllelse av kravene knyttet til "objektiv presentasjon av anbefalinger", typisk i form av det ikke skilles klart mellom fakta og forfatterens egne synspunkter eller vurderinger. Videre ser Finanstilsynet svakheter i kildehenvisninger knyttet til informasjon som fremstilles som fakta i anbefalinger.
- Manglende opplysninger om forbindelser og forhold som kan forventes å svekke objektiviteten, blant annet ved at den som utarbeider anbefalingen, ikke opplyser om egen eksponering og handelsaktivitet i de aktuelle verdipapirene.
Det er i utgangspunktet ikke ulovlig for en privatperson å handle i de aksjene man omtaler, men det er viktig at man er åpen om dette. Finanstilsynet ønsker derfor å påpeke at det å utnytte tilgangen til elektroniske medier ved å komme med meningsytringer om et finansielt instrument, også kan rammes av forbudet mot markedsmanipulasjon. Dette gjelder i tilfeller der man har tatt en posisjon i det finansielle instrumentet for deretter å dra nytte av den virkningen meningsytringen får på kursen til instrumentet, uten samtidig å ha offentliggjort opplysninger om interessekonflikten på en tilbørlig og effektiv måte.
Finanstilsynet minner også om at innholdet i anbefalinger kan komme i konflikt med markedsføringslovens forbud mot villedende eller skjult reklame dersom den som publiserer eller formidler informasjonen mottar en eller annen form for godtgjørelse. Disse reglene gjelder uavhengig av om instrumentet som omtales, er omfattet av ovennevnte regelverk. Du kan lese mer om dette i rapporten "Forbrukervern og finansielle tjenester 2022".
Relevant
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.