Anerkjennelse av makrotilsynstiltak
Nyheter
Publisert: 8. mai 2023
Belgia, Litauen, Nederland og Tyskland har iverksatt makrotilsynstiltak og bedt om at disse også gjøres gjeldende i andre land. Finanstilsynet har, i tråd med anbefalinger fra Det europeiske råd for systemrisiko (ESRB), besluttet at norske banker skal legge til grunn disse tiltakene for sin virksomhet i de fire landene.
Etter EUs kapitalkravsforordning for kredittinstitusjoner mv. (CRR) kan nasjonale myndigheter pålegge foretakene tilleggskrav dersom endringer i makro- eller systemrisiko skulle tilsi det. Andre land kan velge å anerkjenne virkemiddelet og pålegge nasjonale foretak å legge dette til grunn for eksponeringer i det aktuelle landet (frivillig resiprositet).
Det belgiske tiltaket innebærer at det skal anvendes en systemrisikobuffer på 9 prosent på alle eksponeringer mot fysiske personer med pant i bolig lokalisert i Belgia. Kravet gjelder for IRB-banker. Tiltaket anerkjennes for alle norske banker som benytter interne risikomodeller (IRB).
Det litauiske tiltaket innebærer at det skal anvendes en systemrisikobuffer på 2 prosent på alle eksponeringer mot fysiske personer med pant i bolig lokalisert i Litauen. Tiltaket anerkjennes for alle norske banker med relevante eksponeringer over 50 millioner euro.
Det nederlandske tiltaket innebærer at det for IRB-banker skal anvendes en minste gjennomsnittlig risikovekt for eksponeringer mot fysiske personer som er sikret med pant i boligeiendom lokalisert i Nederland. For hver eksponering skal det settes en risikovekt på 12 prosent til den delen av lånet som ikke overstiger 55 prosent av markedsverdien av eiendommen med pant i, og 45 prosent risikovekt settes på den resterende delen av lånet. Minimum gjennomsnittlig risikovekt for porteføljen er det vektede gjennomsnittet av risikovektene til de enkelte lånene. Det nederlandske makrotilsynstiltaket anerkjennes for alle norske banker som benytter interne risikomodeller (IRB).
Det tyske makrotilsynstiltaket innebærer at det skal anvendes en systemrisikobuffer på 2 prosent på alle eksponeringer sikret med pant i bolig lokalisert i Tyskland. Tiltaket resiprokeres for norske banker, men vil frem til 31. desember 2023 ikke ha betydning for standardmetodebankene, siden disse bankene er pålagt å holde en systemrisikobuffer på 3 prosent som omfatter også utenlandske eksponeringer.
Ikrafttredelse er fra 1. juli 2023.
Mer om Det europeiske råd for systemrisiko (ESRB) sine anbefalinger:
- Belgium - Recommendation of the European Systemic Risk Board of 30 March 2022 amending Recommendation ESRB/2015/2 on the assessment of cross-border effects of and voluntary reciprocity for macroprudential policy measures (ESRB/2022/3)
- The Netherlands and Lithuania - Recommendation of the European Systemic Risk Board of 16 February 2022 amending Recommendation ESRB/2015/2 on the assessment of cross-border effects of and voluntary reciprocity for macroprudential policy measures (ESRB/2022/1)
- Germany - Recommendation of the European Systemic Risk Board of 2 June 2022 amending Recommendation ESRB/2015/2 on the assessment of cross-border effects of and voluntary reciprocity for macroprudential policy measures (ESRB/2022/4) (europa.eu)