Endringer i regelverket om kapitalkrav som gjelder for banker mv. – nye kommisjonsforordninger tatt inn i CRR/CRD IV-forskriften
Nyheter
Publisert: 20. april 2023
Finanstilsynet har fastsatt endringer i CRR/CRD IV-forskriften som spesifiserer opplysningskrav for ESG-risikoer og gir utfyllende regler om finansiell sikkerhetsstillelse og markedsrisiko.
EØS-komiteen har besluttet å innlemme i EØS-avtalen forordningene 2022/1650, 2022/2453, 2022/2058, 2022/2059, 2022/2060, 2022/2257 og 2022/2328. Forordningene er nå gjennomført i norsk rett i CRR/CRD IV-forskriften.
Opplysningskrav om ESG-risikoer i pilar 3
Forordning 2022/2453 endrer 2021/637 (pilar 3-forordningen) og spesifiserer opplysningskrav knyttet til ESG-risikoer. Virkeområdet for forordningen er store foretak med verdipapir notert på regulert marked og vil i Norge omfatte DNB, Kommunalbanken og Sparebank 1 SR-Bank.
Etter forordningen skal bankene opplyse Green Asset Ratio (GAR) for engasjementer med motparter som omfattes av Non-Financial Reporting Directive (NFRD). For motparter som ikke omfattes av NFRD, innføres et nytt forholdstall - Banking Book Taxonomy Alignement Ratio (BTAR). EBA har utstedt en "opinion" som sier at bankene bør tilstrebe å samle inn informasjon om BTAR. Ordlyden i forordningen er at dette er frivillig. Finanstilsynet vil legge EBAs opinion til grunn for tilsynsvirksomheten.
For overgangsrisiko gjelder opplysningskrav om engasjementer mot sektorer som bidrar vesentlig til klimaendringer, brutt ned på fossilt brensel og annet karbonrelatert, og engasjementer som er i samsvar med taksonomiforordningen. Bankene skal rapportere om klimagassutslipp hos låntager og avstanden til et scenario som er i samsvar med Parisavtalen. Det er også opplysningskrav knyttet til energieffektivitet i eiendomsporteføljene.
For fysisk risiko skal bankene opplyse om engasjementer mot sektorer og geografiske områder som er utsatt for klimarisiko.
Bankene skal også opplyse om tiltak for å redusere risiko knyttet til klimaendringer, inklusive engasjementer som er i samsvar med taksonomien (GAR og BTAR) og andre risikoreduserende tiltak.
De kvantitative opplysningskravene er begrenset til klimarisiko. Bankene skal også opplyse om styring og kontroll (kvalitative opplysningskrav) av alle ESG-risikoer.
Sikkerhetsstillelse
Forordning 2016/1646 regulerer adgangen til å ta hensyn til pant i finansielle instrumenter ved fastsettelsen av kapitalkrav for kredittrisiko. De utfyllende bestemmelsene angir at det kun er aksjer i OBX-indeksen i Norge som er anerkjente sikkerheter. Den endrede forordningen (2022/1650) åpner for at finansielle instrumenter notert på hovedindekser i tredjeland er å anse som anerkjente sikkerheter under visse kriterier.
Markedsrisiko
Tre av de delegerte kommisjonsforordninger (2022/2058, 2022/2059 og 2022/2060) som er tatt inn i CRR/CRD IV-forskriften gir utfyllende regler om fastsettelse av kapitalkrav for markedsrisiko ved bruk av interne modeller. Ingen norske banker har tillatelse til å benytte denne metoden på nåværende tidspunkt. I tillegg er forordning (2022/2328) tatt inn i forskriften som gir utfyllende regler om beregning kapitalkrav for restrisiko ved bruk av den alternative standardmetoden for markedsrisiko. Ingen norske banker benytter denne metoden på nåværende tidspunkt.
Om forskriftsendringer som er fastsatt
Finanstilsynet har 13. april 2023 fastsatt forskriftendring som gjennomfører forordningene i norsk rett. Forordningene er tatt inn ved henvisning i CRR/CRD IV-forskriften forskriften ved endring av § 2 andre ledd nr. 31 og nr. 61, og som nye 65 – 69.
Forskriftsendringene trådte i kraft 13. april 2023.
Endringsforskriften finnes på lovdata.no:
Nærmere informasjon om forordningene finnes på europalov.no:
- Kapitalkravsforordningen (CRR): endringsbestemmelser om offentliggjøring av informasjon om miljømessige, sosiale og styringsmessige risikoer
- Kapitalkravsforordningen (CRR): endringsbestemmelser til hovedindekser og godkjente børser
- Kapitalkravsforordningen (CRR): utfyllende bestemmelser om likviditetshorisonter for metoden med interne modeller
- Kapitalkravsforordningen (CRR): utfyllende bestemmelser om backtesting og krav til fordeling av overskudd og tap
- Kapitalkravsforordningen (CRR): utfyllende bestemmelser om kriteriene for vurdering av risikofaktorers modellerbarhet
- Kapitalkravsforordningen (CRR): utfyllende bestemmelser om beregningsmetoder knyttet til misligholdelsesrisiko for eksponeringer mot gjelds- og aksjeinstrumenter
- Kapitalkravsforordningen CRR): utfyllende bestemmelser om eksotiske underliggende instrumenter og restrisikoer