Høyere resultat for norske banker i 2022, mens resultatene for forsikringsforetak og pensjonskasser ble svekket
Nyheter
Publisert: 22. februar 2023
Høyere netto renteinntekter, særlig som følge av bedrede innskuddsmarginer, førte til høyere resultater for norske banker i 2022. Tapene på utlån var fremdeles svært lave. Negative verdiendringer på aksjer og obligasjoner, samt realisert tap på derivater var hovedårsakene til svakere resultater for livsforsikringsforetakene og pensjonskassene i 2022. Verdinedgang på aksjer og obligasjoner bidro også til lavere finansresultater i skadeforsikringsforetakene. Disse foretakene hadde i tillegg en høyere skadeprosent enn året før.
Bankenes resultater bedret gjennom økte netto renteinntekter
Norske banker oppnådde et betydelig bedre resultat i 2022 enn året før. Samlet egenkapitalavkastning ble 11,8 prosent, som var 1,1 prosent høyere enn ett år tidligere, og på nivå med årene før pandemiutbruddet i 2020. Hovedforklaringen til resultatforbedringen var økte netto renteinntekter, som særlig skyldtes bedrede innskuddsmarginer. Bankenes netto renteinntekter var fremdeles lavere enn i årene 2017-2019. Bankenes samlede tap på utlån var svært lave også i 2022 og tilsvarte 0,05 prosent av utlånsmassen. I fjerde kvartal var tapene noe høyere, med 0,15 prosent. Utlån til kunder økte med 7,7 prosent siste år. Det var særlig veksten til innenlandske bedrifter som trakk total utlånsvekst opp, med en vekst på nær 13 prosent, mens veksten til personkunder var 5,4 prosent. Misligholdte utlån tilsvarte 1,3 prosent av utlånsvolumet, som var 0,3 prosentpoeng lavere enn ett år tidligere. Det var også en reduksjon i misligholdsnivået i fjerde kvartal isolert.
Svak økning i volumet av forbrukslån
Foretakene i Finanstilsynets kartlegging av forbrukslån hadde 2,1 prosent lavere utlånsvolum til norske kunder enn ett år tidligere. Justert for salg av porteføljer av misligholdte lån var det en økning i utlånsvolum på 3,2 prosent. Misligholdte forbrukslån, inkludert utlån foretakene har til kunder i utlandet, tilsvarte i overkant av 8 prosent av utlånsmassen, som er nær 4 prosentpoeng lavere enn ett år tidligere. Reduksjonen i misligholdsnivå påvirkes av salg av porteføljer av misligholdte utlån til spesialiserte foretak.
Betydelig svakere resultater i forsikring og pensjonskasser
Nedgangen i internasjonale aksjemarkeder og en betydelig renteoppgang bidro til svakere resultater og negativ avkastning for livsforsikringsforetakene i 2022. Livsforsikringsforetakene fikk et resultat før skatt på 0,3 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital, ned fra 0,5 prosent i 2021. Den verdijusterte avkastningen i livsforsikringsforetakenes kollektivportefølje, som inkluderer urealiserte verdiendringer, var -0,7 prosent, ned fra 7,1 prosent i 2021. Også avkastningen i investeringsvalgporteføljen ble betydelig redusert, fra 11,8 prosent i 2021 til -7,9 prosent i 2022.
Også for pensjonskassene bidro verdifall på aksjer og obligasjoner til negativ avkastning og negative resultater i 2022. Pensjonskassenes verdijusterte avkastning i kollektivporteføljen var -5,1 prosent, ned fra 8,9 prosent i 2021.
For skadeforsikringsforetakene samlet utgjorde resultatet før skatt 18,6 prosent av premieinntektene for egen regning, mot 25,5 prosent året før. Det svakere resultatet skyldes hovedsakelig en betydelig nedgang i finansinntektene, men også lønnsomheten i den forsikringsrelaterte driften ble noe svekket. Kombinertprosent for egen regning økte fra 84 til 86 prosent som følge av høyere skadeprosent.