Beslutning om makrotilsynstiltak i Danmark og Italia
Nyheter
Publisert: 26. november 2024
Danmark har innført makrotilsynstiltak rettet mot eksponeringer innen næringseiendom og eiendomsutvikling i Danmark, og Italia har innført tiltak knyttet til kreditt- og motpartsrisiko på eksponeringer mot fysiske og juridiske personer lokalisert i Italia. Ingen norske banker har utlån verken i Danmark eller Italia som overstiger de fastsatte grensene for vesentlighet. Finanstilsynet har derfor besluttet at norske banker ikke skal legge til grunn tiltakene for virksomhet i det danske eller det italienske markedet. Finanstilsynet vil overvåke utviklingen i eksponeringene, og gjøre en ny vurdering dersom en av grensene overstiges.
Etter EUs kapitalkravsdirektiv for kredittinstitusjoner mv. (CRD) kan nasjonale myndigheter pålegge foretakene tilleggskrav dersom endringer i makro- eller systemrisiko skulle tilsi det. Andre land kan velge å anerkjenne virkemiddelet og pålegge nasjonale foretak å legge dette til grunn for eksponeringer i det aktuelle landet (frivillig resiprositet).
Det danske tiltaket gjelder for alle banker og innebærer en sektorvis systemrisikobuffer på 7 prosent på alle eksponeringer i Danmark mot ikke-finansielle foretak med aktiviteter innen næringseiendom og eiendomsutvikling. Tiltaket trådte i kraft 30. juni 2024.
Det italienske tiltaket gjelder for alle banker og innebærer en systemrisikobuffer på 1 prosent på alle eksponeringer mot fysiske og juridiske personer lokalisert i Italia. Tiltaket trer i kraft 31. desember 2024 med en innfasingsperiode frem til 30. juni 2025, hvor systemrisikobufferen på 0,5 prosent.
Regelverket åpner for at medlemsland kan frita finansielle foretak i egen jurisdiksjon fra resiprositet, dersom disse ikke har vesentlige eksponeringer mot den identifiserte makrotilsynsrisikoen. Grensen for vesentlighet er for det danske tiltaket satt til 200 millioner euro og til 25 milliarder euro for det italienske tiltaket.
Mer om det danske tiltaket og ESRB sin anbefaling:
Mer om det italienske tiltaket og ESRB sin anbefaling: