Overgangsordning for personlig godkjenning som bærekraftsrevisor
Nyheter
Publisert: 4. november 2024
Det er med virkning fra 1. november 2024 fastsatt regler om vilkår for tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor. Det er innført overgangsregel med særlige vilkår for personer som før 31. desember 2025 har fått godkjenning som statsautorisert revisor etter gjeldende revisorlov.
Om overgangsordningen
Overgangsordningen gir unntak fra kravet til minst åtte måneder praktisk opplæring i attestasjon av bærekraftsrappportering eller andre bærekraftsrelaterte tjenester, inkludert praktisk eksamen innen bærekraft. For å bruke overgangsregelen må du ha gjennomført minst 40 etterutdanningstimer innen bærekraft de siste tre årene.
Hvem gjelder overgangsregelen for?
Overgangsregelen gjelder for personer som har fått godkjenning som statsautorisert revisor før 31. desember 2025, eller som søker om slik godkjenning, og oppfyller vilkårene, før 31. desember 2025. Dette gjelder selv om godkjenningen har vært, eller senere blir, deponert.
Overgangsregelen gjelder ikke personer som frivillig sa fra seg revisorgodkjenningen før 1. januar 2021, fordi disse personene ikke omfattes av deponeringsordningen.
Hvor lenge varer overgangsordningen?
Overgangsregelen har ingen utløpsdato. 31. desember 2025 er fristen for å bli omfattet av overgangsregelen. Revisorer som er omfattet kan benytte overgangsregelen når som helst.
Vilkår og dokumentasjonskrav for å bli bærekraftsrevisor etter overgangsregelen
Du må dokumentere 40 etterutdanningstimer innen bærekraftsrapportering og bærekraftsattestasjon de siste tre kalenderårene eller inneværende år og de to foregående kalenderårene. Timene må være strukturert opplæring eller undervisning.
Etterutdanningen skal dekke følgende temaer: lovkrav og standarder for bærekraftsrapportering (inkludert konsolidert bærekraftsrapportering), bærekraftsanalyse, prosesser for aktsomhetsvurderinger som gjelder bærekraftsforhold, lovkrav og standarder for attestasjon av bærekraftsrapportering.
Revisoren må dokumentere etterutdanningstimene på den måten som er angitt i revisorloven § 5-1 fjerde ledd. Det må gå klart frem av dokumentasjonen at de nevnte temaene er dekket. Arrangøren av strukturert opplæring må derfor bekrefte det nærmere innholdet i kurset du har deltatt på. Det er en forutsetning at faktisk deltakelse er bekreftet, inkludert dato for deltakelsen.
Fullført "Akademiet for bærekraftsrapportering" hos Revisorforeningen oppfyller vilkårene. Finanstilsynet er kjent med at den dokumentasjonen Revisorforeningen tilbyr oppfyller dokumentasjonskravet.
Søknadsskjema
For å søke om tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor etter overgangsregelen må du bruke altinnskjema KRT-3005. Du må være statsautorisert revisor, og skjemaet er bare tilgjengelig for søkere som er oppført i Revisorregisteret. Revisorregisteret inngår i Finanstilsynets virksomhetsregister.
Hvis du har deponert godkjenningen, må du først sende inn søknad om godkjenning som statsautorisert revisor etter deponeringsordningen. For tiden skal du bruke skjemaet KRT-1019 til dette. Mer informasjon om vilkårene: