Reduserte, men fortsatt store prisforskjeller på fond til forbrukere
Nyheter
Publisert: 21. november 2024
Prisen på ett og samme verdipapirfond varierer mye mellom tilbyderne, viser Finanstilsynets undersøkelse. Prisforskjellene er blitt mindre ved at de dyreste tilbyderne har redusert prisene.
Prisundersøkelsen
Kunnskap om prisforskjellene mellom fond er viktig for at forbrukerne skal kunne ta informerte investeringsvalg. Finanstilsynet har fulgt opp en undersøkelse fra februar i år og sammenlignet prisene for 73 verdipapirfond mellom 17 fondstilbydere. Undersøkelsen omfatter aktivt forvaltede aksjefond, indeksfond, kombinasjonsfond og rentefond. Undersøkelsen viser totalprisen kundene må betale for et fond gjennom salgsplattformen til den konkrete tilbyderen.
Gjennomgående er det grupperingene av de minste sparebankene som har de høyeste prisene på fondene, der sparebankene i Eika er aller dyrest. Blant forretningsbankene skiller Nordea seg ut med de høyeste prisene.
– Det er få tegn til at kunder flest er klar over at ett og samme verdipapirfond i mange tilfeller kan skaffes billigere hos en annen tilbyder. Mange forbrukere sparer langsiktig i verdipapirfond og til pensjon. Over tid har prisen stor betydning for størrelsen på den fremtidige pensjonsformuen, sier direktør for markedstilsyn Anne Merethe Bellamy.
Et eksempel på prisforskjellene er aksjefondet Alfred Berg Gambak, som koster 2 prosent årlig hos de dyreste distributørene og 1,25 prosent årlig hos de billigste.
Priseffekten over tid kan illustreres med følgende regneeksempel: En 35-åring med 200 000 kroner investert i Alfred Berg Gambak kjøpt gjennom den dyreste tilbyderen, vil som 65-åring forvente å sitte igjen med 159 230 kroner mindre enn om det samme fondet ble kjøpt gjennom den billigste tilbyderen.
Nordea er den eneste distributøren i undersøkelsen med en prismodell der prisen inkluderer definerte tilleggstjenester, men som kundene ikke kan velge bort (eksempelvis rådgivning, analyser av markedsutsikter og webinarer). Det er viktig at kundene vurderer behovet og prisen for disse tjenestene. Nordea-fond har en høyere pris gjennom Nordea enn hos flere av konkurrentene.
Det er viktig at det informeres om pris på en synlig og lett tilgjengelig måte på fondstilbydernes salgsplattformer. Finanstilsynet ser at prisene ikke alltid er lett tilgjengelig og har igangsatt et tematilsyn som oppfølging av rundskrivet fra februar om formidling av prisopplysninger ved markedsføring og salg av verdipapirfond.
Hovedfunn
- Det er fortsatt store prisforskjeller på ett og samme verdipapirfond. Prisforskjellene mellom de dyreste og billigste distributør er likevel redusert fra forrige undersøkelse i februar 2024. De dyreste distributørene har redusert prisene, enkelte til dels betydelig.
- Ved langsiktig sparing kan effekten av forskjellen i pris for ett og samme fond gjøre at kunder som tegner seg hos dyreste fondstilbyder vil kunne forvente å sitte igjen med 159 230 kroner mindre enn om fondet ble kjøpt gjennom billigste tilbyder. Eksemplet gjelder en kunde som lar 200 000 kroner stå i fond i 30 år.
- Sparebankene i Eika har de høyeste prisene i undersøkelsen. Deretter følger Nordea og sparebankene tilknyttet Frende, der Sparebanken Sør er den klart største på fond.
- KLP har laveste priser av samtlige tilbydere, men selger ikke andre fond enn sine egne.
- Blant tilbydere med bredt fondsutvalg har Skagen1, Storebrand1, Kron1, Sbanken2 og Nordnet i gjennomsnitt de laveste prisene.
1) Skagen og Kron er en del av Storebrand.
2) Sbanken er en del av DNB.
Illustrasjon av effekten av prisforskjeller for samme fond (i kroner)
Tid | Dyreste distributør | Billigste distributør | Forskjell |
---|---|---|---|
1 år | 4 201 | 2 635 | 1 566 |
10 år | 64 974 | 42 107 | 22 867 |
20 år | 211 609 | 141 948 | 69 661 |
30 år | 518 595 | 359 365 | 159 230 |
Tabellen viser effekten av prisforskjellen i Verdipapirfondet Alfred Berg Gambak, målt i kroner ved et engangsinnskudd på 200 000 kroner. Prisen hos de dyreste distributørene er 2 prosent årlig, og prisen hos de billigste er 1,25 prosent årlig.
Forutsetninger: Antar 6 prosent årlig avkastning i fondet før fratrekk for pris. Plattformgebyr er trukket fra investert kapital. Pris er beregnet på grunnlag av kundens fondskapital første dag i måneden og belastet siste dag i måneden.
Tabell som viser reduserte prisforskjeller
Grafen viser prisnivåene til den enkelte distributør sammenlignet med den billigste distributøren i undersøkelsen, altså hvor mye dyrere de øvrige distributørene er. Grafen viser kun distributører med bredt fondsutvalg. Samme måling er gjennomført 1. februar og 1. november 2024. Eksempel: Målingen 1. februar viste at fondene hos dyreste distributør i gjennomsnitt kostet 90 % mer enn hos den distributøren som var billigst den 1. februar.
Om prisundersøkelsen
Undersøkelsen er en oppdatering av undersøkelsen publisert 14. februar 2024. Undersøkelsen omfatter 17 fondstilbydere og 73 verdipapirfond. Fondstilbyderne inkluderer forvaltningsselskap, banker og verdipapirforetak. Utgangspunktet for utvalget er forvaltningskapital og antall kunder i personkundemarkedet. Ved utvalg av verdipapirfond er det også lagt vekt på å oppnå bred representativitet på tvers av fondstilbydere. Det er gjort enkelte justeringer i utvalget av distributører og fond siden forrige undersøkelse, blant annet på grunn av sammenslåing av banker og tilbydernes endringer i fondsutvalg. Andelsklasse med lavest minsteinnskudd er benyttet. Oppgitte priser er den prisen kundene må betale for å få tilgang til et fond – uten investeringsrådgivning – gjennom salgsplattformen til den konkrete tilbyderen, for en kunde med 200 000 kroner i innskudd. Undersøkelsen måler den årlige totale prisen kunden betaler. Totalprisen består noe forenklet av summen av forvaltningsgodtgjørelsen og eventuelt plattformgebyr. Innhentede priser er per 1. november 2024, likevel slik at vedtatte prisendringer for 2024 er benyttet.
Eventuelt resultatbasert honorar er ikke inkludert i undersøkelsen. Resultatbasert honorar vil gi samme utslag på tvers av fondstilbyderne.
Finansportalen viser priser på ulike verdipapirfond, men oversikten inkluderer i dag ikke plattformgebyr og effekten av eventuell returprovisjon.