Nytt regelverk om shortsalg og rapporteringsplikt
Nyheter
Publisert: 9. desember 2016
Sist endret: 22. mars 2019
Shortsalgforordningen har vært virksom i EU fra 2012, og ikrafttredelsen innebærer at norsk lov om shortsalg harmoniseres med resten av Europa. Shortsalgforordningen pålegger investorer en plikt til å rapportere større netto korte ("short") posisjoner i aksjer notert på regulert marked eller MHF, statsgjeld og kredittbytteavtaler.
Finanstilsynet legger til grunn at regelverk tilsvarende Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 236/2012 om shortsalg og enkelte sider ved kredittbytteavtaler ("shortsalgforordningen"), samt tilhørende kommisjonsforordninger vil tre i kraft den 1. januar 2017.
De norske bestemmelsene er tatt inn i verdipapirhandelloven § 3-14 og tilhørende forskrifter. Formålet er å øke transparensen for shortposisjoner, minske oppgjørsrisiko, minske faren for ustabilitet som følge av udekkede kredittbytteavtaler, og forsikre at medlemslandene har tilstrekkelige fullmakter til å gripe inn i situasjoner hvor det er fare for ustabilitet som følge av shortsalg og kredittbytteavtaler. Regelverket skal også sikre samarbeid mellom EØS-landene og European Securities Market Authority (ESMA).
Avsnittene under gir en oversikt over sentrale sider ved forordningen.
Plikt til å rapportere shortsalgposisjoner
Shortsalgforordningen pålegger investorer en plikt til å rapportere større netto korte ("short") posisjoner i aksjer notert på regulert marked eller MHF, statsgjeld og kredittbytteavtaler. Tidspunktet for posisjonsberegningen er ved midnatt på slutten av en handelsdag. Hvis posisjonen overstiger 0,2 % av utstedt beholdning for aksjer, eller 0,1 % av utstedte verdi for statsgjeld, skal dette rapporters til Finanstilsynet innen kl. 15:30 neste dag. For statsgjeld, er terskelen på 0,1 % ikke fast og kan endres kvartalsvis avhengig av utstedt verdi. I tillegg skal det rapporteres når posisjonene stenges, og ved signifikante endringer i posisjonene. Se artikkel 5,7 og 8 i forordningen for mer informasjon om dette.
Rapporteringen skal gjøres i Finanstilsynets nettportal:
Offentlig register for større shortposisjoner i aksjer
Shortsalgforordningen krever at Finanstilsynet publiserer netto shortposisjoner i aksjer notert på regulert marked eller MHF som er større eller lik 0,5 % av utstedt beholdning. Posisjoner som er lavere enn dette vil ikke vises eller summeres på noen måte. Dataene offentliggjøres i shortsalgregisteret, og oppdateres ca. kl. 15:30 hver handelsdag.
Registeret gjelder kun aksjer hvor Finanstilsynet er definert som relevant myndighet. I praksis vil de fleste aksjer notert på Oslo Børs ha Finanstilsynet som relevant myndighet, men det er unntak. Hvem som er relevant myndighet for en bestemt aksje kan finnes i MiFID-databasen.
Rapportering og publisering for aksjer og statsgjeld hvor ikke Finanstilsynet er relevant myndighet, kan man finne ved å slå opp i ESMA sin tabell.
Forbud mot udekkede shortposisjoner
Shortsalgforordningen inneholder et generelt forbud mot udekkede shortposisjoner. Selger må ha sikret tilgang til slik at levering kan finne sted på oppgjørsdagen. For aksjer kan nødvendig dekning oppnås ved innlån eller avtale. Nærmere detaljer om hva som er godkjente innlån og avtaler, er nærmere beskrevet i forordningen artikkel 12 og kommisjonsforordningen No 827/2012.
Unntak for market makers og primærmarkedshandlere
Shortsalgforordningen åpner for unntak fra flere av de sentrale bestemmelsene for market makers og primærmarkedshandlere. Selskaper som oppfyller kravene til dette og som ønsker å benytte seg av unntakene i forordningen for prisstillere eller primærmarkedshandlere (artikkel 17), skal sende melding til Finanstilsynet på ssr@finanstilsynet.no. Lister over market makers publiseres på ESMAs side for shortsalg.
Mer informasjon:
- Regulation (EU) No 236/2012
- Commission Delegated Regulation (EU) No 826/2012
- Commission Implementing Regulation (EU) No 827/2012
- Commission Delegated Regulation (EU) No 919/2012
- Commission Delegated Regulation (EU) No 918/2012
- Guidelines: Exemption for market making activities and primary market operations
- Q&A
- ESMAs sider for shortsalg