Finanstilsynet gir råd om at de midlertidige høye fleksibilitetskvotene i boliglånsforskriften ikke videreføres
Nyheter
Publisert: 28. august 2020
Finanstilsynet har i brev til Finansdepartementet gitt råd om at de midlertidige høye fleksibilitetskvotene i boliglånsforskriften ikke videreføres i fjerde kvartal.
Vedlegg
Basert på råd fra Finanstilsynet besluttet Finansdepartementet 23. mars 2020 en midlertidig økning i fleksibilitetskvotene i boliglånsforskriften til 20 prosent i andre kvartal, som ett av flere tiltak for å begrense de negative virkningene på norsk økonomi av koronapandemien. Departementet besluttet 11. juni å videreføre de midlertidige økte fleksibilitetskvotene ut tredje kvartal 2020.
Husholdningenes etterspørsel etter lån er redusert de siste årene, men har holdt seg oppe så langt i år til tross for koronakrisen. Med et svært lavt rentenivå er det fare for at boligprisene og husholdningsgjelden vil kunne øke ytterligere fra et allerede høyt nivå. Det vil øke faren for finansiell ustabilitet i norsk økonomi i årene framover.
Etter Finanstilsynets vurdering er det ikke behov for å videreføre de midlertidig høye fleksibilitetskvotene etter tredje kvartal 2020. Med høy aktivitet i boligmarkedet og betydelige låneopptak, gir de ordinære fleksibilitetskvotene bankene gode muligheter til å innvilge søknader om nye låneavtaler med endrede nedbetalingsplaner.
Boliglånsforskriften og forbrukslånsforskriften utløper 31. desember 2020. Finansdepartementet ber i brev 24. april 2020 Finanstilsynet innen 28. september vurdere om hensynet til finansiell stabilitet tilsier at gjeldende forskriftsregulering av bankenes utlånspraksis bør videreføres, og å utforme et eventuelt forslag om å videreføre reguleringen som et høringsnotat. Finanstilsynet vil komme tilbake til dette i eget brev.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.