Resultatene fra EBAs stresstest av europeiske banker publisert
Nyheter
Publisert: 2. august 2021
Den europeiske banktilsynsmyndigheten EBA har publisert resultatene av en stresstest av 50 europeiske banker, deriblant DNB Bank ASA. Stresscenarioet representerer et alvorlig økonomisk tilbakeslag med vedvarende lave renter og negative effekter av koronapandemien. Stresstesten strekker seg over årene 2021 til 2023.
Bakgrunn og hensikt med stresstesten
EBAs stresstest danner en felles plattform for stresstesting av banker i Europa. Stresstesten gir detaljert informasjon om bankenes motstandskraft mot økonomiske sjokk. Stresstesten er initiert og koordinert av EBA i samarbeid med nasjonale tilsynsmyndigheter (inkludert Single Supervisory Mechanism (SSM), som har tilsyn med de største bankene i euroområdet), Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det europeiske systemrisikorådet (ESRB).
Finanstilsynet informerte om EBAs stresstest av europeiske banker, herunder om scenarioene, i en pressemelding 1. februar 2021 (se egen nyhetssak).
Resultater for DNB
Stresstestresultatet påvirkes i størst grad av de økte nedskrivningene på utlån, men tap knyttet til operasjonelle hendelser og reduserte netto renteinntekter bidrar også. I EBAs stresscenario utgjør DNBs akkumulerte nedskrivninger på utlån 34 milliarder kroner (akkumulert over årene 2021-2023 som inngår i stresstesten), mot 4,2 milliarder kroner i referansebanen. Det første året (2021) i stresscenarioet utgjør nedskrivningene 24 mrd. kroner. Bankens nedskrivninger på utlån utgjorde til sammenligning om lag 9,7 milliarder kroner i 2020. Årsresultatet faller til -12,8 milliarder kroner i 2021. Bankens rene kjernekapitaldekning faller med 2,9 prosentpoeng i 2021 og øker deretter noe i 2022 og 2023. Ren kjernekapitaldekning ved utgangen av 2023 er 5,2 prosentpoeng lavere i stresscenarioet enn i referansebanen.
Finanstilsynet benytter resultater fra ulike stresstester i den tilsynsmessige oppfølgingen av bankene. EBA-stresstesten er en del av grunnlaget for Finanstilsynets vurdering av DNBs samlede kapitalbehov. Finanstilsynet er opptatt av at bankene opprettholder soliditeten for å ha kapasitet til å yte lån også under krevende markedsforhold.
Norske bankers lønnsomhet og kapital er også vurdert i Finanstilsynets egen stresstest. Det vises til kapittel 5 i Finansielt utsyn – juni 2021.
Mer informasjon:
Kontakt
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.