Finanstilsynets kommunikasjonsstrategi
Publisert: 29. juli 2021
Sist endret: 30. mars 2023
Finanstilsynets mål
Finanstilsynets hovedmål er å bidra til finansiell stabilitet og velfungerende markeder. I Finanstilsynets strategi er det fra hovedmålet avledet seks delmål; solide og likvide finansforetak, robust infrastruktur, investorbeskyttelse, forbrukervern, effektiv krisehåndtering og kriminalitetsbekjempelse. Kommunikasjonsstrategien skal støtte opp under målene i Finanstilsynets overordnede strategi.
1. Bakgrunn
God kommunikasjon er både en forpliktelse og et virkemiddel for Finanstilsynet.
Finanstilsynet utøver myndighet av stor betydning for samfunnet. Virkemidlene kan være inngripende overfor berørte virksomheter og enkeltpersoner. Samfunnet må derfor ha tillit til at myndigheten brukes på en god måte. Det krever åpenhet om virksomheten. Finanstilsynet må opplyse sakene godt og være i stand til å fange opp andres synspunkter på myndighetsutøvelsen. Den samfunnsmessige forpliktelsen favner videre enn den formelle veiledningsplikten Finanstilsynet har som forvaltningsorgan.
Kommunikasjon er i seg selv et viktig virkemiddel i tilsynsvirksomheten. Finanstilsynets arbeid med saker blir enklere og mer effektivt når målgruppene har kunnskap om regelverkskrav og tilsyns- og forvaltningspraksis. God kommunikasjon gir Finanstilsynet informasjon fra foretak og markeder under tilsyn som er nødvendig ved vurderingen av utviklingstrekk, risikoer og behov for regelverksendringer. I tillegg til å forvalte myndighet som er lagt til Finanstilsynet, gir tilsynet råd om regelverk og tiltak til politiske myndigheter og andre myndighetsorganer. Gode råd krever god formidling.
God ekstern kommunikasjon gjør Finanstilsynets samfunnsoppdrag og virksomhet kjent i arbeidsmarkedet, og legger dermed et godt grunnlag for rekruttering av dyktige medarbeidere med relevant kompetanse og erfaring.
Virksomheter under tilsyn er den viktigste målgruppen for Finanstilsynets kommunikasjon, men også næringslivet, forbrukere og profesjonelle aktører i finansmarkedene er, som brukere av finansielle tjenester, viktige målgrupper. Finanstilsynet har i tillegg omfattende kommunikasjon med andre myndigheter, både i EØS og nasjonalt.
Mediene er viktige formidlere av Finanstilsynets rolle, vurderinger og beslutninger. For å nå målgruppene må Finanstilsynet forholde seg til og ha innsikt i medienes arbeids- og formidlingsmåter.
Finanstilsynet benytter også andre kanaler og møteplasser for å nå ulike målgrupper, blant annet foredrag og seminarer. Tilsynet gir ikke økonomisk eller juridisk rådgivning til enkeltpersoner, grupper eller allmennheten.
Gode digitale løsninger er avgjørende for målrettet kommunikasjon, og Finanstilsynet utvikler kontinuerlig nye digitale løsninger for å dekke både egne og brukeres behov på en god måte. Kommunikasjonsstrategien må derfor ses i sammenheng med Finanstilsynets digitaliseringsstrategi.
Virksomheter under tilsyn, medier og andre interessenter har, med god grunn, store forventninger til Finanstilsynets informasjon og veiledning. Med knappe ressurser er det imidlertid ikke realistisk å innfri alle forventninger fullt ut. Finanstilsynet må bruke sine ressurser og prioritere oppgavene slik at det samlet sett gir best måloppnåelse.
2. Krav til Finanstilsynets kommunikasjon
Finanstilsynet skal være åpen om sine vurderinger, tilsynspraksis, data og beslutninger
Finanstilsynet skal offentliggjøre informasjon om regelverket, tilsynsvirksomheten og beslutninger som er fattet. Dette bidrar til at aktørene i finansmarkedene får kunnskap om rettigheter, plikter og forventninger som følger av regelverk og tilsynspraksis.
Finanstilsynet skal gi innsikt i utviklingstrekk og risikoer i foretak, bransjer og det finansielle systemet ved å dele og utvikle data og analyser. Gjennom dette får aktørene i finansmarkedene et bedre grunnlag for å håndtere relevante risikoer. Det kan også bidra til debatt om finansmarkedspolitikk på et faglig grunnlag.
Finanstilsynets kommunikasjon skal være tilpasset målgruppenes forutsetninger og behov
Finanstilsynets målgrupper har ulike behov og forutsetninger for å forstå Finanstilsynets framstillinger. Sakene som behandles, har også ulik karakter. Mange saker gjelder kompliserte juridiske og økonomiske spørsmål der mottakerne eller målgruppen kjenner saksområdet godt. Slike saker krever ofte et presisjonsnivå og en begrepsbruk i framstillingen som ikke alltid kan gjøres lett tilgjengelig for brede grupper. Når målgruppen er forbrukere eller allmennheten, er det viktig at saker og vurderinger formidles i en form og med et språk som tar hensyn til at mottakerne ikke er eksperter.
Målgruppene tilegner seg informasjon gjennom ulike kanaler, og kommunikasjonsformene er i endring. Finanstilsynet skal bruke ulike kommunikasjonskanaler på en måte som når målgruppene mest mulig effektivt.
Ikke alle innenfor Finanstilsynets målgrupper behersker norsk. Saksdokumenter og publikasjoner skal foreligge i engelske oversettelser der det er nødvendig for å formidle viktig informasjon til andre enn norskspråklige.
Finanstilsynet skal være konsistent og etterrettelig i sin kommunikasjon
Finanstilsynet forvalter et omfattende og komplisert regelverk. Beslutninger kan ha store konsekvenser for foretak og personer, og vurderingene skal baseres på et faglig grunnlag.
Finanstilsynet skal formidle vurderinger og beslutninger konsistent, klart og til rett tid. Det gjelder både skriftlig og muntlig kommunikasjon og uavhengig av hvem som er mottaker, og hvilken kommunikasjonskanal som benyttes.
Finanstilsynet skal bidra til at saker blir korrekt framstilt i mediene. I redaktørstyrte medier skal Finanstilsynet delta i den offentlige debatten der det er hensiktsmessig. Sosiale medier brukes for å formidle informasjon som er publisert på finanstilsynet.no.
Finanstilsynets nettsted skal være tilpasset brukernes behov
Finanstilsynet.no er Finanstilsynets hovedkanal for å dele og formidle informasjon. Nettstedet skal gi brukerne tilgang til all vesentlig informasjon som Finanstilsynet publiserer. Informasjonen skal være oppdatert, relevant og lett tilgjengelig. Nettstedet skal utvikles i tråd med brukernes behov.
Finanstilsynet skal ha god intern kommunikasjon
God intern kommunikasjon er en forutsetning for god ekstern kommunikasjon. Finanstilsynets beslutninger skal være fattet på et godt faglig grunnlag. Komplekse saker krever god kommunikasjon og koordinering internt for å bli løst effektivt og med tilfredsstillende kvalitet. Det bidrar også til å gi medarbeiderne faglig utvikling, god rolleforståelse og et godt arbeidsmiljø.
3. Prioriterte utviklingsoppgaver
Innenfor rammen av tilgjengelige ressurser må Finanstilsynet identifisere og følge opp forbedringsmuligheter og endringsbehov. Disse utviklingsoppgavene vil bli prioritert:
Finanstilsynets nettsted
Finanstilsynet.no skal utvikles for å gjøre det mer brukervennlig for tilsynets ulike målgrupper, og innholdet skal til enhver tid være relevant og oppdatert. Utviklingsarbeidet vil blant annet omfatte nettstedets struktur, grensesnitt og funksjonalitet.
Forbrukerinformasjon
Forbrukervern er et viktig mål for Finanstilsynet, og det meste av tilsynets virksomhet er direkte eller indirekte rettet inn mot dette. Tilsynets aktiviteter for å ivareta forbrukernes interesser må formidles i en form som er tilpasset deres behov.
Finanstilsynet skal legge bedre til rette for at forbrukerne får relevant informasjon om sine rettigheter og tjenestetilbydernes forpliktelser i finansmarkedslovgivningen. Finanstilsynets arbeid med forbrukervernssaker skal også opplyses bedre. Arbeidet vil blant annet omfatte utvikling av nettsidene spesielt rettet inn mot forbrukere og egne publikasjoner om Finanstilsynets arbeid med forbrukerbeskyttelse.
4. Oppfølging og evaluering
Finanstilsynet vil følge opp kommunikasjonsstrategien med konkrete tiltak i årlige virksomhetsplaner. Strategien vil bli evaluert og revidert ved behov i lys av ny informasjon, nye behov og Finanstilsynets økonomiske ramme. Regelmessige brukerundersøkelser vil være et viktig grunnlag for evaluering.
Rammer for kommunikasjonsarbeidet i Finanstilsynet
Lover
- Finanstilsynsloven
- Særlovgivning på finansområdet
- Forvaltningsloven
- Offentlighetsloven
- Språklova
Andre offentlige rammer
- Statens kommunikasjonspolitikk
- Digitaliseringsrundskrivet
- Finansdepartementets hovedinstruks for Finanstilsynet
- Årlige tildelingsbrev