Gå til hovedinnhold Gå til søkesiden
Finanstilsynet
Søk i nettstedet
Forside >
Publikasjonar og analysar >
Årsrapport >
Årsrapport 2022 >
Rapporter fra tilsynsområdene for 2022

Rapporter fra tilsynsområdene for 2022

Publisert: 14. februar 2023

Foretakene og markedene Finanstilsynet har tilsyn med, har en viktig rolle i den finansielle infrastrukturen. I Finanstilsynets rapporter fra tilsynsområdene trekker vi fram arbeid fra de ulike områdene i året som gikk. Rapportene tar for seg viktige tilsynssaker, relevant regelverksarbeid og flere forvaltningssaker fra 2022.

Bank og annen finansieringsvirksomhet

Banker, kredittinstitusjoner, finansieringsforetak, betalingsforetak og e-pengeforetak er sentrale aktører i det finansielle systemet, som tilbydere av finansiering, betalingstjenester og spareprodukter. Regulering og tilsyn skal bidra til velfungerende markeder, finansiell stabilitet og tillit til det finansielle systemet.

Les mer om Bank og annen finansieringsvirksomhet

Forsikring og pensjon

Regulering av og tilsyn med forsikrings- og pensjonssektoren er viktig for å sikre kundenes rettigheter knyttet til forsikrings- og pensjonsavtalene og for å skape allmenn tillit til forsikringsmarkedet. Tilsynsvirksomheten skal bidra til at foretakene er solide og at de ivaretar kundenes interesser og rettigheter.

Les mer om Forsikring og pensjon

Infrastruktur på verdipapirområdet

Infrastrukturen på verdipapirområdet omfatter handelsplasser, sentrale motparter, verdipapirsentraler og administratorer av finansielle referanseverdier. Dette er fellesfunksjoner for aktørene i verdipapirmarkedet som er viktige for markedets funksjon som kapitalkilde for næringslivet og som grunnlag for investeringsvirksomhet og sparing. Tilsynet med aktørene skal bidra til at institusjoner og markeder virker på en hensiktsmessig og betryggende måte i samsvar med lovgivningen.

Les mer om Infrastruktur på verdipapirområdet

Markedsatferd i verdipapirmarkedet

De generelle atferdsreglene og tilsynet med at de blir fulgt, skal bidra til å beskytte investorer og sørge for god fordeling og prising av kapital. Reglene om ulovlig innsidehandel, markedsmanipulasjon og tilbørlig informasjonshåndtering er sentrale. Finanstilsynet følger også opp reglene om listeføring, undersøkelsesplikt, forbud mot urimelige forretningsmetoder samt meldeplikt og flaggeplikt ved verdipapirhandel.

Les mer om Markedsatferd i verdipapirmarkedet

Verdipapirforetak

Regulering av og tilsyn med verdipapirmarkedet skal bidra til pålitelig informasjon og trygg, ordnet og effektiv handel med finansielle instrumenter. Da kan verdipapirmarkedet fungere som kapitalkilde for næringslivet og som grunnlag for investeringsvirksomhet og sparing.

Les mer om Verdipapirforetak

Fond og kollektive investeringer

Finanstilsynet fører tilsyn med at forvaltningsselskaper for verdipapirfond og forvaltere av alternative investeringsfond overholder fondslovgivningen. Tilsynet er risikobasert og i stor grad innrettet for å se til at forbrukernes interesser blir ivaretatt. I tilsynet med forvaltere av alternative investeringsfond prioriteres forvaltere av fond som retter seg mot ikke-profesjonelle investorer.

Les mer om Fond og kollektive investeringer

Prospektkontroll – omsettelige verdipapirer

Et prospekt skal gi relevant informasjon om det aktuelle foretaket i forbindelse med et offentlig tilbud eller opptak til notering på regulert marked. Finanstilsynet skal gjennom sin kontroll påse at prospektene inneholder opplysningene som kreves.

Les mer om Prospektkontroll – omsettelige verdipapirer

Finansiell rapportering – noterte foretak

Finanstilsynet kontrollerer den finansielle rapporteringen fra norskregistrerte foretak som er notert på et regulert marked i Norge eller i et annet EØS-land, og visse utenlandske foretak som er notert på et regulert marked i Norge. Kontrollen skal bidra til å skape tillit til den finansielle rapporteringen blant investorer som investerer i disse foretakene.

Les mer om Finansiell rapportering – noterte foretak

Revisjon

Det er nødvendig for ein velfungerande marknad at aktørane har tillit til den finansielle rapporteringa frå næringslivet. Det gjeld spesielt for føretak av allmenn interesse. God kvalitet på revisjonen bidreg til å styrke denne tilliten. For å ta vare på rolla som tillitspersonen til allmenta må revisor vere uavhengig og utføre revisjonen i samsvar med krava i revisorlova.

Les mer om Revisjon

Rekneskapsførarverksemd

Finanstilsynets tilsyn med rekneskapsførarar omfattar godkjenning av enkeltpersonar og føretak og registerføring og tilsyn med verksemda. Tilsynet kontrollerer at rekneskapsførarar utfører arbeidet på ein tilfredsstillande måte, i samsvar med lovgivinga og etter god rekneskapsføringsskikk.

Les mer om Rekneskapsførarverksemd

Eigedomsmekling

Finanstilsynet fører kontroll med at eigedomsmekling blir utført i samsvar med krav i lov og forskrift. Verksemda skal utførast i samsvar med god meklarskikk, og føretaka skal ha system for risikostyring og internkontroll. Finanstilsynet prioriterer den delen av eigedomsmeklingsbransjen som driv med bustadformidling. Det er særleg viktig at forbrukarane i denne marknaden har nødvendig tillit til eigedomsmeklaren som formidlar bustaden og gjennomfører oppgjeret.

Les mer om Eigedomsmekling

Inkassoverksemd

Tilsynet med inkassoverksemd omfattar føretak med løyve til å drive inn forfalne pengekrav for andre (framandinkasso) og føretak som kjøper opp forfalne pengekrav og sjølv driv inn desse (oppkjøps- og eigeninkasso). Tilsynet med inkassoføretak omfattar kontroll av at føretaka følgjer god inkassoskikk og ikkje nyttar inkassometodar som utset nokon for urimeleg press, skade eller ulempe.

Les mer om Inkassoverksemd

Internasjonalt samarbeid

Tilsynssamarbeid på tvers av landegrenser skal bidra til å identifisere risikofaktorer i foretak og bevegelser i det internasjonale finansmarkedet på et tidlig tidspunkt. Tilsynssamarbeidet gjør det også mulig å sette i verk samordnede tiltak for å redusere risiko og håndtere kriser.

Les mer om Internasjonalt samarbeid

Hvitvasking og terrorfinansiering

Kriminalitetsbekjempelse er et av delmålene i Finanstilsynets strategi og følges opp blant annet gjennom tilsyn med etterlevelsen av hvitvaskingsregelverket blant foretak under tilsyn.

Les mer om Hvitvasking og terrorfinansiering

Digital finans og IT-risiko

Finanssektoren er prega av rask digitalisering dreven av nye og avanserte digitale løysingar, nytt regelverk og nye aktørar og leverandørar. Den teknologiske utviklinga gir betydelege gevinstar for brukarar, finansføretak og samfunnet som heilskap, men medfører også nye og endra sårbarheiter. I 2022 bidrog det digitale trusselbildet og digital kriminalitet til auka merksemd retta mot digital robustheit. Finanstilsynet følgde utviklinga tett. Gjennom konsesjonskrav og tilsyn blei føretaka følgt opp på at dei har tilfredsstillande styring av og kontroll med IT-risiko og annan operasjonell risiko.

Les mer om Digital finans og IT-risiko

Til toppen av siden expand_less
  • Presse
  • Jobb hos oss
  • Kontakt oss
  • Varsling til Finanstilsynet
  • eFormidling
  • Personvern og tilgjengelighetserklæring
  • RSS
  • API for åpne data

Besøksadresse: 
Revierstredet 3, 0151 Oslo


Postadresse: 
Postboks 1187 Sentrum
0107 Oslo


Tlf: 22 93 98 00
E-post: post@finanstilsynet.no
Org.nr: 840 747 972 

Til toppen av siden expand_less