Likvide eiendeler
Publisert: 8. september 2023
Sist endret: 18. mars 2024
Spørsmål og svar om likvide eiendeler under LCR.
Obligasjoner utstedt av bompengeselskaper
Spørsmål:
Kan obligasjoner utstedt av bompengeselskaper inngå som nivå 2A-eiendeler i LCR?
Svar:
Obligasjoner utstedt av bompengeselskaper med garanti fra norsk kommune eller fylkeskommune kan inngå i LCR som eksponering mot regionale eller lokale myndigheter, forutsatt at de oppfyller krav som gjelder for nivå 2A-eiendeler. For at denne typen obligasjoner skal kvalifisere som nivå 2A-eiendeler må det bl.a. være gitt en selvskyldnergaranti som dekker alle typer utbetalinger låntaker kan forventes å foreta, slik som renter og omkostninger. Obligasjonene må også oppfylle de øvrige generelle og operasjonelle kravene som følger av LCR-regelverket.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 11 (1) (a)
"Hold til forfall"-eiendeler
Spørsmål:
Kan eiendeler som i regnskapet klassifiseres som "hold til forfall" inngå som likvide eiendeler i LCR?
Svar:
Eiendeler klassifisert i kategorien "hold til forfall" kan inngå som likvide eiendeler i LCR dersom foretaket har en etablert og fungerende repo-ordning der slike papirer kan benyttes, eller eiendelene kan pantsettes i Norges Bank eller annen sentralbank, og ellers oppfylles de øvrige kravene til likvide eiendeler i LCR-regelverket.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 8 (2). Ref. Q&A 2018_3955 fra EBA
Eiendeler stilt som sikkerhet for bevilgede, men ikke-trukne rammer
Spørsmål:
Kan eiendeler stilt som sikkerhet for bevilgede, men ikke-trukne rammer inkluderes som likvide eiendeler i LCR?
Svar:
Eiendeler som er stilt som sikkerhet i Norges Bank, annen sentralbank, eller en annen motpart, for bevilgede, men ikke-trukne rammer, og som er tilgjengelige for finansforetaket, defineres som ubeheftet og kan dermed inkluderes som likvide eiendeler i LCR.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 7 (2) (a)
Portefølje av eiendeler stilt som sikkerhet
Spørsmål:
Hvilke eiendeler skal defineres som beheftet ved trekk på rammekreditter hvis en portefølje av eiendeler er stilt som sikkerhet for bevilgede rammer?
Svar:
Hvis en portefølje av eiendeler er stilt som sikkerhet, og det ikke er kjent hvilke eiendeler som stilles som sikkerhet ved trekk på rammer, kan man legge til grunn av de minst likvide eiendelene, altså eiendelene med høyest avkortning i LCR, stilles som sikkerhet først.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 7 (2) (a) siste pkt.
Sikkerhetsmassen til OMF
Spørsmål:
Kan eiendeler som inngår i sikkerhetsmassen til OMF inngå som likvide eiendeler i LCR?
Svar:
Eiendeler i sikkerhetsmassen som er knyttet opp til utstedte OMF kan ikke inngå som likvide eiendeler i LCR. Unntak gjelder opp til beløp for utgående nettopengestrøm som beregnet i henhold til LCR Delegated Regulation (2015/61) avsnitt III, som følger av de tilknyttede programmer for obligasjoner med fortrinnsrett, forutsatt at disse eiendelene oppfyller alle andre krav i kommisjonsforordningens avsnitt II.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 7 (2)
Unntak: LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 7 (2a)
Overpantsettelse
Spørsmål:
Hva inngår i krav til overpantsettelse ("obligatorisk overpantsettelse") i en sikkerhetsmasse som er knyttet opp til utstedte OMF?
Svar:
Verdien av eiendeler som foretaket er forpliktet til å tilordne til obligasjoner med fortrinnsrett i medhold av lov- eller myndighetskrav, avtalerettslige forpliktelser eller av hensyn til markedsdisiplin, utover verdien av obligasjonene med fortrinnsrett til dekning i sikkerhetsmassen. Finanstilsynet legger til grunn at foretakets forpliktelser til overpantsettelse i låneprogram eller avtaler, samt nødvendig overpantsettelse for å oppretthold ratingnivå, er en del av krav til obligatorisk overpantsettelse for foretaket.
Juridisk referanse:
CRR art. 411 (6) og finansforetaksloven § 11-11
Likvide eiendeler som forfaller
Spørsmål:
Hvordan skal likvide eiendeler som forfaller innenfor 30-dagers perioden rapporteres i LCR?
Svar:
Likvide eiendeler, som oppfylles de generelle og operasjonelle kravene i LCR-regelverket, og som forfaller innenfor 30-dagers perioden, skal rapporteres som likvid eiendel i den aktuelle rapporteringsperioden og ikke som en innbetaling.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 18 (1)
BIS LCR frequently asked questions, juni 2017
Markedsverdi av likvide eiendeler
Spørsmål:
Skal markedsverdi av likvide eiendeler være inkludert eller ekskludert påløpte renter ved rapportering av likvide eiendeler?
Svar:
Markedsverdi av likvide eiendeler skal være inkludert påløpte renter.
Juridisk referanse:
CRR art. 418 (1). Ref. Q&A 2013_154 fra EBA
Andeler i fond
Spørsmål:
Hvordan skal andeler i fond som investerer i både nivå 1- og nivå 2-eiendeler rapporteres i LCR?
Svar:
For fond som investerer i både nivå 1- og nivå 2-godkjente verdipapirer vil "look-through"-prinsippet kunne benyttes. Det vil si at man fordeler fondsandelene etter sammensetningen av fondets investeringer. Det er tilstrekkelig med forvaltningsforetakets oversikt over sammensetning av fondet som dokumentasjon, men som basis ligger at fondets vedtekter gjør fondet kvalifisert i LCR-sammenheng. Foretakene som investerer i fondet, og fondet selv, kan bli bedt om å dokumentere sammensetningen av fondet til Finanstilsynet. Dersom det ikke er kjent hvordan sammensetningen av investeringene i fondet er, må det antas at det investerer maksimalt (innenfor fondets rammer) i de minst likvide eiendelene først.
Kontant-andelen i fond
Spørsmål:
Hvordan skal kontant-andelen i fond rapporteres?
Svar:
Kontant-andelen i fond skal holdes utenom dersom den ikke er en del av investeringsstrategien. Dersom den er en del av investeringsstrategien skal den rapporteres i raden som heter "Qualifying CIU shares/units: underlying is coins/banknotes and/or central bank exposures"
Juridisk referanse:
CRR art. 416 (5). Ref. Q&A 2013_132 fra EBA
F-innskudd
Spørsmål:
Hvordan skal F-innskudd rapporteres?
Svar:
F-innskudd med 1 dags gjenværende løpetid (og andre eksponeringer mot sentralbanken) inngår som "Central bank assets" i rad 060 i C 72.00 telleren med avkortningsfaktor 0%.
F-innskudd med gjenværende løpetid mellom 1 dag og 30 dager inngår med 100 prosent inntaksfaktor i nevneren som "Monies due from central banks" i rad 150, kolonne 010 i C 74.00.
Med gjenværende løpetid menes det her gjenværende oppgjørsdager i NBO.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 10 (1) (b) (i) og (2)
Repoer
Spørsmål:
Kan verdipapirer mottatt i repoavtaler telle med i likviditetsreserven?
Svar:
Ja, verdipapirer og andre eiendeler mottatt i omvendte repoer kan telle med som likvide eiendeler i LCR dersom de oppfyller de kvalitative og operasjonelle kravene til likvide eiendeler.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 7, art. 8 og bestemmelsene i kapittel 2.
Terskelverdier for utestående beløp
Spørsmål:
Hvilken valutakurs skal benyttes i beregningen av terskelverdier for utestående beløp?
Svar [Oppdatert 13.10.2023]:
Finanstilsynet ga i den tidligere rapporteringsveiledningen for LCR uttrykk for at terskelverdier i NOK for eiendeler som kan inngå i LCR-beregningen kunne baseres på en fast valutakurs på 8 kroner/euro. Finanstilsynet er imidlertid gjort oppmerksom på at EBA i en Q&A (2015_1976) har presisert at gjeldende valutakurs ved utstedelse, siste utstedelse under et åpent lån eller på tidspunkt for mulig call, skal benyttes for den enkelte utstedelse. Finanstilsynet vil legge disse prinsippene til grunn fremover for alle nye utstedelser. Valutakursen (Norges Banks offisielle kurs) på oppgjørsdagen skal brukes for å beregne terskelverdien i kroner/euro. For utestående obligasjoner legges det til grunn at tidligere praksis med fast valutakurs kan benyttes.
For obligasjoner som er utstedt før 10. september 2023, herunder åpne lån med siste utstedelse ("tap") før denne dato, vil terskelverdiene i NOK være henholdsvis 4 milliarder kroner for nivå 1-OMF, 2 milliarder kroner for nivå 2-OMF og foretaksobligasjoner, og 800 millioner kroner for "asset backed securities" (ABS/RMBS).
For obligasjoner som er utstedt etter 10. september 2023, samt nye utstedelser ("tap") i åpne lån eller på tidspunkt for mulig call, etter denne dato, vil terskelverdiene i NOK bestemmes av valutakursen på oppgjørsdagen. En utstedelse ("tap") i et åpent lån vil dermed medføre at valutakursen på oppgjørsdagen for siste utstedelse skal gjelde for hele det utestående lånet.
Juridisk referanse:
LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 10 og 11, jf. EBA Q&A 2015_1976.
Andel OMF i likviditetsreserven
Spørsmål:
Finanstilsynet anbefaler at obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) maksimalt skal utgjøre 50% av likviditetsreserven. Hvordan skal dette beregnes? Er det verdi etter avkortning som skal benyttes? Og skal total likviditetsreserve hensynta capper?
Svar:
I modul for likviditetsrisiko evaluering av likviditetsrisikonivå punkt 3.1 står følgende:
"For å ivareta diversifiseringshensynet, anbefaler Finanstilsynet derfor at norske OMF utgjør maksimalt 50 prosent av de samlede likvide eiendelene som er tellende i LCR (….)."
Tellende i LCR innebærer at de likvide eiendelene skal inngå etter avkortning, og at man i total likviditetsreserve skal hensynta eventuelle capper.
(Lagt til 18. mars 2024) Med norske OMF menes OMF der sikkerhetsmassen består av eiendom i Norge.
Juridisk referanse:
CRR/CRD IV-forskriften §2 andre ledd nr. 2 jf. LCR Delegated Regulation (2015/61) art. 8 (1)
Modul for likviditetsrisiko evaluering av likviditetsrisikonivå punkt 3.1