MAR: Utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon - utstedere
Sist publisert: 31. mars 2025
Etter markedsmisbruksforordningen (MAR) skal utstedere umiddelbart offentliggjøre innsideinformasjon som direkte vedrører dem. Dersom nærmere angitte vilkår er oppfylt, kan utstedere på eget ansvar utsette offentliggjøring (se MAR artikkel 17 nr. 4, jf. underrettsakt 2016/1055 artikkel 4).
Ved offentliggjøring av innsideinformasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring skal utsteder sende skriftlig melding om utsettelsen til Finanstilsynet via Altinn. I tillegg skal utsteder ved forespørsel fra Finanstilsynet gi en skriftlig redegjørelse om at vilkårene for utsatt offentliggjøring var oppfylt.
Vilkår for utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon
Reglene om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon følger av MAR artikkel 17 nr. 4 og underettsakt 2016/1055 artikkel 4.
Vurderingen av om vilkårene for utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon er oppfylt påhviler utsteder, og utsatt offentliggjøring er kun tillatt så lenge vilkårene er oppfylt. Det er ingen plikt for utsteder til å utsette offentliggjøring av opplysningene selv om vilkårene er til stede. Det foreligger ikke noen ordning for forhåndsgodkjennelse av utsatt offentliggjøring fra Finanstilsynet.
Av MAR artikkel 17 nr. 4 første ledd følger at utsteder på eget ansvar kan utsette offentliggjøring av innsideinformasjon, forutsatt at følgende vilkår er oppfylt:
- Umiddelbar offentliggjøring er egnet til å skade de legitime interessene til utstederen,
- Utsatt offentliggjøring er ikke egnet til å villede allmennheten, og
- Utstederen er i stand til å sikre at opplysningene forblir konfidensielle.
ESMA har publisert retningslinjer om utsettelse av offentliggjøring av innsideinformasjon og interaksjon med tilsyn (ESMA-70-156-4966). Her angis en ikke uttømmende liste over situasjoner der offentliggjøring av innsideinformasjon etter en konkret vurdering kan anses å skade utsteders legitime interesser (pkt. 5.1) og over situasjoner hvor utsatt offentliggjøring kan villede markedet (pkt. 5.2).
Melding til Finanstilsynet om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon (KRT 1801)
Ved utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon, skal utsteder umiddelbart etter at informasjonen er offentliggjort, sende Finanstilsynet skriftlig melding om utsettelsen. Finansdepartementet har lagt til grunn at meldingen i praksis må gis tilnærmet samtidig som offentliggjøringen skjer (se Prop. 96 LS 2018-2019 punkt 6.8.2.5).
Meldingen skal inneholde disse opplysningene (se underrettsakt 2016/1055 artikkel 4 nr. 3):
- identiteten til utsteder: fullt juridisk navn
- identiteten til personen som gir meldingen: fornavn, etternavn, stilling hos utstederen
- kontaktopplysninger for personen som gir meldingen: e-postadresse og telefonnummer på arbeid
- identifikasjon av den offentliggjorte innsideinformasjonen som var gjenstand for utsatt offentliggjøring
- tittel på meldingen om offentliggjøring
- referansenummer dersom et slikt tildeles av det systemet som brukes til å spre innsideinformasjonen
- dato og klokkeslett for offentliggjøringen av innsideinformasjonen
- dato og klokkeslett for beslutningen om å utsette offentliggjøringen av innsideinformasjon
- identiteten til alle personer som er ansvarlige for beslutningen om å utsette offentliggjøringen av innsideinformasjon
Elektronisk innsendelse av skriftlig melding om utsatt offentliggjøring til Finanstilsynet
Meldingen om utsatt offentliggjøring skal sendes til Finanstilsynet gjennom Altinn-skjemaet "KRT-1801": For mer informasjon om skjemaet, se Skriftlig melding (KRT-1801) og redegjørelse om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon
Redegjørelse til Finanstilsynet om at vilkårene for utsatt offentliggjøring var oppfylt
Ved forespørsel fra Finanstilsynet skal utsteder i tillegg til innsendelse av Altinn-skjemaet KRT 1801 fremlegge en skriftlig redegjørelse for vurderinger knyttet til innsideinformasjon og vilkår for utsatt offentliggjøring (se verdipapirforskriften § 3-2, jf. MAR artikkel 17 nr. 4 tredje ledd). Redegjørelsen skal sendes så snart som mulig.
Det vises i denne sammenhengen også til at Finansdepartementet i forarbeidene har forutsatt at "utsteder løpende nedtegner og dokumenterer sine vurderinger av utsatt offentliggjøring, men at selve sammenstillingen og systematiseringen av informasjonen til en rettslig begrunnelse ikke behøver gjennomføres før tilsynsmyndigheten forespør oversendelse av begrunnelsen" (se Prop. 96 LS 2018-2019 punkt 6.8.2.5).
Tilsynsmyndighet
Ovennevnte melding og eventuell redegjørelse om utsatt offentliggjøring skal etter MAR sendes til tilsynsmyndigheten i den medlemsstaten som følger av MAR artikkel 17 nr. 3 jf. underrettsakt 2016/522 artikkel 6 nr. 1 og nr. 2. Finanstilsynet er tilsynsmyndighet etter verdipapirhandelloven § 19-1.
Regelverk
Reglene om informasjonsplikt for innsideinformasjon og utsatt offentliggjøring følger blant annet av:
- MAR artikkel 17, jf. artikkel 7 og 2.
- Underrettsakt 2016/1055
- Verdipapirforskriften § 3-2
For nærmere veiledning se