Rapportering av opplysninger til krisetiltaksplaner (KRT-1094 og KRT-1095)
Publisert: 20. desember 2018
Sist endret: 21. februar 2023
Rapportering av opplysninger i forbindelse med utarbeidelse av krisetiltaksplaner (og MREL) for 2023 iht. EU-kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2018/1624. Foretakene skal rapportere til Finanstilsynet.
Rapportering
Rapportering av opplysninger til krisetiltaksplaner
Rapporteringsmodulen "Resolution" skal rapporteres på XBRL-format via Altinn. Foretakene skal følge rapporteringsmaterialet som følger av det gjeldende rammeverket EBA har publisert:
Gjeldende rammeverk inneholder ITS, valideringsregler, DPM og taksonomipakke med bl.a. eksempelfiler.
Foretakene skal rapportere all informasjon i vedlegg I i EUs gjennomføringsforordning om rapportering av opplysninger til krisetiltaksplaner (skjema Z01.00 til Z10.02). T-skjemaene skal ikke rapporteres av norske foretak ettersom disse kun er relevante for foretak underlagt den europeiske bankunionens krisehåndteringsmyndighet, Single Resolution Board (SRB). Vedlegg II i forordningen inneholder veiledning til utfylling av Z-skjemaene:
Om rapporteringen
Finanstilsynet skal for hvert foretak utarbeide krisetiltaksplaner som kan settes i verk når vilkårene for krisehåndtering er oppfylt, jf. finansforetaksloven § 20-6. Finansforetaksloven § 20-6 fjerde ledd gir Finanstilsynet adgang til å kreve at foretakene skaffer tilveie opplysninger som trengs ved utarbeidelsen av krisetiltaksplaner.
EU-kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2018/1624 (forordningen) om rapportering av opplysninger i forbindelse med utarbeidelse av krisetiltaksplaner (og MREL) trådte i kraft 27. november 2018. Forordningen fastsetter prosedyrer, standardformularer og skjemaer for rapportering av opplysninger til krisetiltaksplaner for kredittinstitusjoner og verdipapirforetak i henhold til krisehåndteringsdirektivet 2014/59/EU (BRRD). Innholdet i forordningen er tatt inn i forskrift om utfyllende regler til finansforetaksforskriften kapittel 20.
Hvem skal rapportere?
For 2023 tar Finanstilsynet sikte på å oppdatere og videreutvikle krisetiltaksplaner og fastsette MREL-krav for de 12 bankene som inngår i SREP-gruppe 1 og 2, samt Santander Consumer Bank AS. Rapportering etter forordningen vil danne et utgangspunkt for Finanstilsynets utarbeidelse av krisetiltaksplaner og MREL-krav. Følgende foretak omfattes av rapporteringen for 2023:
- DNB Bank ASA
- Sparebank 1 Nord-Norge
- Sparebank 1 SMN
- Sparebanken Sør
- Sparebank 1 Østlandet
- Sparebank 1 SR-Bank ASA
- Sparebanken Vest
- Sparebanken Møre
- Sparebanken Sogn og Fjordane
- Sparebanken Øst
- OBOS-banken AS
- Sparebank 1 Sørøst-Norge
- Santander Consumer Bank AS
Hva skal rapporteres?
Det følger av artikkel 3 nr. 1 i forordningen at "Institusjoner, og når det gjelder konserner, morforetak i Unionen, skal framlegge for krisehåndteringsmyndighetene, enten direkte eller gjennom vedkommende myndighet, opplysningene spesifisert i skjemaene i vedlegg I i samsvar med det konsolideringsnivå for opplysningene, hyppigheten og formatet som er fastsatt i henholdsvis artikkel 4, 5 og 6, og ifølge veiledningen i vedlegg II."
Ovennevnte foretak skal rapportere all informasjon som er inntatt i vedlegg I (skjema Z01.00 til Z10.02). Veiledning til skjemaene følger av forordningens vedlegg II. Det er kun foretak som er underlagt den europeiske bankunionens krisehåndteringsmyndighet, SRB, som skal rapportere T-skjemaene.
Det vises for øvrig til EBAs oversikt over hvilke tabeller (templates) som er obligatoriske:
Når skal det rapporteres?
Rapporteringen skal foregå årlig til Finanstilsynet. Referansedato for rapporteringen er 31. desember 2022. Rapporteringsfristen for 2023 er 2. mai 2023.
Rapporteringsfrist
2. mai 2023
Relatert innhold
Altinn brukarservice
Har du tekniske spørsmål om bruk av Altinn, ta kontakt med