Kontroll med bærekraftsrapportering
Sist publisert: 11. april 2025
Finanstilsynet fører kontroll med bærekraftsrapporteringen fra utstedere notert på regulert marked.
Kontrollåret 2025
Rapporteringsåret 2024 er det første året hvor flere norske foretak skal rapportere etter CSRD. Finanstilsynet er klar over at dette innebærer nye og omfattende rapporteringskrav.
I 2025 vil Finanstilsynet blant annet legge vekt på å redusere byrdene for foretakene knyttet til rapportering og etterlevelse av det nye bærekraftsregelverket, ref. punkt 3.7 i Finansdepartementets tildelingsbrev:
De nordiske tilsynsmyndighetene sendte i oktober 2024 et felles brev til ESMA, EBA og EIOPA om behovet for enklere regler på finansområdet:
Finanstilsynet følger nøye med på utviklingen i EU generelt, og Omnibusforslaget spesielt. EU-kommisjonen foreslår blant annet endringer i CSRD og EU taksonomien, som påvirker hvilke foretak som omfattes av regelverket og hvilke krav som skal gjelde.
Det skal gjennomføres en regelverksprosess i EU, så det er foreløpig usikkert hva som blir endelig vedtatt. CSRD og EU taksonomien er innlemmet i norsk lov, og endringer i de gjeldende kravene krever lovendring. Foretakene forventes å forholde seg til det gjeldende regelverket.
Finanstilsynet vil imidlertid hensynta pågående regelverksprosesser på bærekraftsområdet i sine prioriteringer av tilsynsaktiviteter for 2025. Finanstilsynet vil innrette sine kontrollaktiviteter i 2025 (kontroll av 2024-rapportering) mot å gjennomføre tematilsyn basert på offentlig tilgjengelig informasjon fra foretakene fremfor kontrollsaker med enkeltforetak. Det kan imidlertid ikke utelukkes at Finanstilsynet vil måtte ta i bruk nødvendige virkemidler mot enkeltforetak ved vesentlige brudd på regelverket eller ved manglende rapportering.
Regelverk
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
Nye regler om bærekraftsrapportering (CSRD) i regnskapsloven kapittel 2 og verdipapirhandelloven innføres trinnvis fra og med regnskapsåret 2024. Målet med de nye reglene er at det skal finnes sammenlignbar, pålitelig og lett tilgjengelig beslutningsrelevant informasjon om ulike typer bærekraftsrisiko foretakene er eksponert for, og hvordan foretakene påvirker mennesker og miljø. Foretakene som omfattes av CSRD må rapportere i tråd med felleseuropeiske rapporteringsstandarder (European Sustainability Reporting Standards, ESRS). Standardene stiller konkrete krav til innholdet i rapporteringen, herunder hvilke mål og indikatorer foretakene skal benytte.
EU taksonomien for bærekraftige økonomiske aktiviteter
EU-taksonomien trådte i kraft i Norge 1. januar 2023, og er et klassifiseringssystem for bærekraftige økonomiske aktiviteter. Formålet er å bidra til å styre kapital mot bærekraftig virksomhet og prosjekter. Foretakene som omfattes av EU-taksonomien må rapportere kvantitativ og kvalitativ informasjon om tre KPI-er (omsetning, kapitalutgifter og driftsutgifter). Fra og med regnskapsåret 2024 vil foretakene som omfattes av EU-taksonomien, være de samme foretakene som er omfattet av CSRD.
Finanstilsynets arbeid og forventinger
Finanstilsynet fører kontroll med utstedere av omsettelige verdipapirer som er, eller søkes tatt opp til handel på regulert marked i EØS og som har Norge som hjemstat (verdipapirhandelloven (vphl.) § 19-1 andre ledd). Kontrollen innebærer å påse at følgende er i samsvar med lov eller forskrifter:
- årsregnskap, årsberetning, halvårsregnskap, halvårsberetning, delårsregnskap og annen finansiell rapportering
- revisjonsutvalg og valg av revisor
- rapportering om betalinger til myndigheter
Begrepet «finansiell informasjon» omfatter også utstederes bærekraftsrapportering etter de nye reglene i regnskapsloven kapittel 2. Finanstilsynet fører kontroll med at innholdet i bærekraftsrapporteringen er i samsvar med lov og forskrift, og at den periodiske rapporteringen offentliggjøres innenfor gjeldende frister. Finanstilsynets kontroll er innrettet for å avdekke vesentlige rapporteringsavvik.
Landene i EU/EØS samarbeider på området for kontroll med noterte foretaks bærekraftsrapportering gjennom deltakelse i ESMA (European Securities and Markets Authority). Finanstilsynet hensyntar årlige felleseuropeiske prioriteringer (European Common Enforcement Priorities, ECEP), men er ikke bundet av disse.
Finanstilsynet har etablert en tredelt modell for utvelgelse som innebærer at foretak blir valgt ut for kontroll som følge av risikovurderinger/signaler, rotasjon eller tilfeldig utvalg. Kontrollen er først en gjennomgang av foretakets bærekraftsrapportering. Dersom Finanstilsynet finner det nødvendig, vil det sende foretaket et brev med spørsmål knyttet til ett eller flere forhold i rapporteringen. Prosessen avsluttes med et avsluttende brev som oppsummerer kontrollen. Et eventuelt vedtak vil fremgå av det avsluttende brevet. Brevet blir gjort tilgjengelig på Finanstilsynets hjemmeside og offentliggjøres på Oslo Børs Newsweb.
Foretaket kan klage på Finanstilsynets vedtak. Klagefristen er tre uker etter at vedtaket er gjort kjent med foretaket. Klagen sendes til Finanstilsynet og behandles av Finansdepartementet eller en klagenemd oppnevnt av Finansdepartementet.
Finanstilsynet kan også gjennomføre en gjennomgang av utvalgte noterte foretaks finansielle rapportering i form av et tematilsyn som presenteres i en samlet rapport.
Relatert innhold
Tidligere publiserte rapporter fra Finanstilsynet
- Kontroll av noterte ikke-finansielle foretaks taksonomirapportering for 2023 (2024)
- Informasjon om klimarelaterte forhold i årsrapportene (2022)
- Strandede eiendeler i rapporteringen fra noterte foretak (2021)
- Kartlegging av foretakenes bærekraftsrapportering (2020)
Lovdata
Finansdepartementet
- Finansdepartementets temaside om bærekraftsrapportering
- Finansdepartementets temaside om EU-taksonomien
Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA)
- European Common Enforcement Priorities 2024
- Guidelines on Enforcement of Sustainability Information (GLESI)
EU-kommisjonen
Aktuelt
- 11.04.25: Høring fra Finansdepartementet - utsatt innføring av krav til bærekraftsrapportering
- 11.04.25: EFRAG vil ha innspill til gjennomgang av ESRS
- 09.01.25: Høyring frå ESMA: Nivå 2 regelverk som gjeld ESEF for berekraftsrapportering
- 06.02.24: Utfyllende regler til taksonomiforordningen
- 24.11.23: Oppdatert delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/363 publisert
- 19.06.23: Endring i forskrift til lov om bærekraftig finans
- 02.01.23: Endringer i referanseverdiforskriften - om ESG-faktorer
- 22.12.22: Lov om bærekraftig finans trer i kraft 1. januar