Tilsyn med bærekraftsrevisorer
Sist publisert: 27. mars 2025
Finanstilsynet fører tilsyn med bærekraftsrevisorer.
Revisorloven
Bærekraftsrapporteringen skal attesteres av revisorer med særskilt kompetanse på bærekraft (bærekraftsrevisorer). Kravene følger av revisorloven med virkning fra 1. november 2024.
Finanstilsynets arbeid
Statsautoriserte revisorer og revisjonsselskaper er underlagt kvalitetskontroll av Finanstilsynet, se Tilsyn og kontroll av revisjonsselskap. Slik kvalitetskontroll omfatter også attestasjon av pliktig bærekraftsrapportering.
Attestasjon av bærekraftsrapportering med moderat sikkerhet
Det følger av revisjonsdirektivet at EU-kommisjonen skal fastsette standarder for attestasjon med moderat sikkerhet innen 1. oktober 2026 og standarder for attestasjon med betryggende sikkerhet innen 1. oktober 2028. Etter at EU-kommisjonen la frem forslag til forenklinger i regler om bærekraftsrapportering (Omnibuspakken), er det usikkert om slike standarder vil bli vedtatt.
EU-kommisjonen foreslår at den ikke lenger skal være forpliktet til å vedta bindende standarder, men heller gi retningslinjer for bærekraftsrattestasjon som vil gjøre det mulig å adressere eventuelle nye byrder for de rapporteringspliktige foretakene raskere. Det foreslås videre å fjerne muligheten for overgang fra attestasjon med moderat sikkerhet til attestasjon med betryggende sikkerhet. Regelverksendringene vil først tre i kraft i EU når direktivendringene eventuelt vedtas av Parlamentet og Rådet.
De rapporteringspliktige foretakene må være bevisste på at et lavere sikkerhetsnivå i bærekraftsrevisors attestasjon, ikke reduserer kravene til foretakenes bærekraftsrapportering eller den dokumentasjonen som foretakene skal utarbeide som grunnlag for rapporteringen. Samtidig må bærekraftsrevisor være bevisst på at det ikke skal utføres mer omfattende arbeid enn nødvendig for å oppnå moderat sikkerhet.
Hvis ikke alle rapporteringskrav kan oppfylles fra foretakene
Revisor skal utføre attestasjon av pliktig bærekraftsrapportering i samsvar med god revisjonsskikk for attestasjon av pliktig bærekraftsrapportering. Hvis bærekraftsrevisor skulle identifisere feil eller mangler i bærekraftsrapporteringen, skal bærekraftsrevisor drøfte forholdet med ledelsen. Dersom ledelsen velger ikke å korrigere bærekraftsrapporteringen eller dette ikke er mulig fordi den ikke kan fremskaffe informasjonen, skal bærekraftsrevisor vurdere om det er behov for å ta et forbehold i attestasjonen.
Brukere av bærekraftsrapporteringen må forberede seg på at det i de første årene kan forekomme flere modifikasjoner i bærekraftsrevisors attestasjon om bærekraftsrapportering enn det som er vanlig fra revisjonen av de finansielle årsrapportene.
Hvor kan du som bærekraftsrevisor finne veiledning
Committee of European Auditing Oversight Bodies (CEAOB) utstedte den 30. september 2024 CEAOB Guidelines on limited assurance on sustainability reporting på forespørsel fra EU-kommisjonen.
Retningslinjene gir veiledning til bærekraftsrevisor om handlingene som skal utføres ved utstedelse av en attestasjon med moderat sikkerhet. Retningslinjene er kun veiledende i Norge, men vil som tidligere ikke-bindende veiledninger fra CEAOB inngå i Finanstilsynets forvaltningspraksis.
CEAOBs retningslinjer: CEAOB guidelines on limited assurance on sustainability reporting
Tilsyn med bærekraftsrevisors attestasjonsarbeid
For å oppnå formålet med bærekraftsrapporteringen må brukerne kunne stole på opplysningene. Det er derfor viktig at brukerne har tillit til at bærekraftsrevisor har utført sitt arbeid i samsvar med kravene i lovgivning og standarder. Kravene er nye også for revisorene. Regler og praksis må derfor utvikles med tiden.
Finanstilsynet vil de første årene hovedsakelig fokusere på revisjonsfirmaenes interne organisering av attestasjonsarbeidet innen bærekraft, inkludert uavhengighet, ressurser og kompetanse samt anvendte metoder og verktøy.
Godkjenning som bærekraftsrevisor
Finanstilsynet gir tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor til statsautoriserte revisorer etter personlig søknad. Bare godkjente bærekraftsrevisorer kan attestere bærekraftsrapportering. Det går frem av Revisorregisteret hvem som har tilleggsgodkjenning som bærekraftsrevisor. Revisorregisteret inngår i Finanstilsynets virksomhetsregister.
Tredjelandsrevisjonsselskaper er ikke gitt tillatelse til å attestere bærekraftsrapportering. Utstederforetak som har valgt revisor fra tredjeland, må velge norsk bærekraftsrevisor til å attestere bærekraftsrapporteringen.
Tidligere publiserte rapporter fra Finanstilsynet
Aktuelt
- 14.11.24: Temarapport: Taksonomirapportering fra noterte, ikke finansielle foretak
- 30.08.24: Foredrag holdt av direktør for markedstilsyn for Bærekraftsakademiet
- 01.07.24: Felles kronikk Miljødirektoratet og Finanstilsynet: Nå likestilles bærekraftsrapportering med finansiell rapportering
- 08.12.21: Temarapport: Strandede eiendeler i rapporteringen fra noterte foretak
- 02.09.20: Temarapport: Kartlegging av noterte foretaks bærekraftsrapportering