Tilsyn med bærekraftsrisiko i bank
Sist publisert: 27. mars 2025
Klimarisiko er en integrert det av tilsynet med bankenes systemer for styring og kontroll. Det gjelder blant annet om banken har en bærekraftstrategi og hvordan bærekraftrisiko blir tatt hensyn til ved innvilgelse av lån, verdsettelse av sikkerheter og i tapsvurderinger. Det legges vekt på at virksomheten har tilstrekkelig kapital og likviditet til å tåle tap og markedsuro som følge av klimaendringer.
EU gjennomførte i 2024 for første gang en klimascenarioanalyse som omfattet hele det finansielle systemet i EU/EØS-området. Analyser av overgangsrisiko for norske banker er tidligere publisert av Norges Bank (2021 og 2024) og av Finanstilsynet (2021 og 2024).
Regelverk
Etter finansforetaksloven § 13-6 første til tredje ledd, skal et finansforetak til enhver tid ha oversikt over risikoene knyttet til virksomheten, og sikre at det har tilstrekkelig ansvarlig kapital i forhold til risiko og virksomhetens omfang. Kapitalbehovet skal vurderes både på kort og lengre sikt, med hensyn til størrelse, sammensetning og fordeling av kapitalen, i lys av både nåværende og potensielle risikoer. Dette gjelder også bærekraftsrisikoer.
Videre følger det av CRR/CRD-forskriften § 35 at foretakets styre skal godkjenne og regelmessig vurdere retningslinjer for å påta foretaket risikoer og for å identifisere, styre, overvåke og kontrollere risikoer som foretaket er eller kan bli eksponert for, herunder risikoer knyttet til makroøkonomiske forhold. Dette vil også gjelde bærekraftsrisikoer. Tilvarende vil bærekraftsrisiko dekkes av bestemmelsene i CRR/CRD-forskriften § 36 om risikostyring og internkontroll.
Finansforetaksloven og CRR/CRD-forskriften vil bli oppdatert som følge av gjennomføring av CRD 6, og bærekraftsrisiko vil i bli omtalt i aktuelle bestemmelser.
EBA utarbeider retningslinjer1 for hvordan finansforetak bør inkludere bærekraftsrisiko i risikostyring og i vurderinger av kapitalbehov. Retningslinjene blir publisert ved årsskiftet 2024/2025 og vil gjelde større finansforetak fra gjennomføringen av CRD 6.2 Mindre og ikke-komplekse foretak vil få et års utsettelse.
Finanstilsynets arbeid og forventninger
Finanstilsynet forventer at risikostyringssystemene i bankene dekker alle vesentlige risikoer, også risiko knyttet til bærekraft.
Bærekraftsrisiko skal inngå i tilsynsaktivitet med bankene og skal dekkes ved gjennomgang av de ulike risikotypene. Det benyttes risikomoduler som arbeidsverktøy ved stedlig tilsyn og ved vurderingen av bankenes samlede risiko og kapitalbehov, SREP (Supervisory Review and Evaluation Process). Finanstilsynet forventer at bankene dekker vesentlige risikoer i sine ICAAP3 og ILAAP4, også bærekraftsrisiko. SREP-prosessen er utgangspunkt for tilsynsmessig dialog mellom bankene og Finanstilsynet, og ut fra en risikobasert tilnærming og hensyntatt proporsjonalitetsprinsippet vurderer Finanstilsynet om banken har integrert bærekraftsrisiko i sin forretningsstrategi, interne virksomhetsstyring og rammeverk for risikostyring. I SREP vurderer Finanstilsynet om banken i tilstrekkelig grad har godtgjort at forretningsmodellen er levedyktig på kort, mellomlang og lang sikt.
Spesielt kredittrisiko påvirkes av faktorer knyttet til bærekraft. Det er i modulen for styring og kontroll av kredittrisiko gitt eksplisitte forventninger til at banken inkluderer bærekraftsrisikoer i kredittstrategien, risikoappetitt og kredittretningslinjer. Strategien på kredittområdet bør være i samsvar med bankens overordnede strategi for bærekraft. For kunder i bedriftsmarkedet, bør kreditthåndbok og bevilgningsprosess sikre at relevante risikoforhold vurderes før en kreditt innvilges. Banken bør vurdere om kundens virksomhet er innenfor bankens strategi og risikoappetitt for bærekraftig utlånsvirksomhet. Banken bør foreta særskilte stresstester/sensitivitetsanalyser som dekker klimarisiko i et mer langsiktig perspektiv. Banken bør vurdere om bærekraftsrisiko har effekt på og kan påvirke verdien av sikkerheter og om dette er tilstrekkelig hensyntatt i verdsettelsen, samt om bærekraftsrisiko har effekt på tapsavsetninger etter IFRS 9.
Ved utarbeidelse av modulen er det sett hen til forventninger og krav som EBA uttrykker i retningslinjer for innvilgning og overvåking av lån. (GL on Loan origination and monitoring).
Finanstilsynet har også andre tilsynsverktøy for å følge opp klimarisiko på mikro- og makronivå som analyse av klimasensitive næringer og utarbeidelse av scenarioanalyser.
Relatert innhold
EBA har nettsiden Sustainable finance hvor relevant informasjon er lagret, blant annet EBAs rapport om grønnvasking.
ECB har på sitt nettsted publisert en veiledning om klima- og miljørelaterte risikoer og uttrykker sine forventninger til bankene. I 2022 gjennomførte ECB et tematilsyn og publiserte i etterkant observasjonene og omtalte beste praksis på området, se Good practices for climate-related and environmental risk management.
Baselkomiteen har publisert sine prinsipper for styring og tilsyn med klimarelatert risikoer, se Principles for the effektive management and supervision of climate-related financial risks