Tilsyn med bærekraftsrisiko i forsikring og pensjon
Sist publisert: 27. mars 2025
Med klimaendringene har verden fått mer styrtregn, flommer, stormer, tørke og skogbrannner og det har endret forsikringsrisikoen i skadeforsikringsforetakene. Hetebølger og pandemier har potensiale til å påvirke forsikringsrisikoen i livsforsikrings- og pensjonsforetake. Finanstilsynet fører tilsyn med at forsikringsforetakene analyserer sin klimarisiko og gjør nødvendige tiltak for å tilpasse seg kundenes nye og endrede risikoer som følge av klimaendringer og tilpasninger til et lavutslippssamfunn. Forsikrings- og pensjonsforetak er utsatt for bærekraftrisiko i kapitalforvaltningen
Regelverk
Skade- og livsforsikringsforetak
Finanstilsynet fastsatte nye regler om bærekraft for forsikringsforetak 3. februar 2023. Det ble gjort som en henvisning i solvens II-forskriften § 53 første ledd. Reglene gjennomfører forordning (EU) 2021/1256 i norsk rett. Endringen innebærer krav om at forsikringsforetak skal integrere bærekraftsrisiko i styringen av foretaket.
EIOPA publiserte rettledningen Application guidance on how to reflect climate change in ORSA 2. august 2022. Rettledningen viser hvordan foretakene kan vurdere klimarisiko og klimascenarioanalyser i egenvurderingen av risiko og solvens (ORSA-rapporten). Rettledningen bygger på EIOPA’s dokument Opinion on the supervision of the use of climate change risk scenarios in ORSA , publisert 19. april 2021. I retningslinjene blir det stilt krav om gradvis mer omfattende og kvantitative klimarisikovurderinger i foretakene.
Livsforsikringsforetak kan være omfattet av regler om av bærekraftsrelaterte opplysninger i finansiell sektor dersom de tilbyr produkter som omfattes av definisjonen i bærekraftsforordningnen.
Mer informasjon om kravene i forordningen:
Pensjonsforetak
Det er ikke eksplisitte regler for pensjonsforetak om styring av bærekraftsrisiko slik det er for forsikringsforetak. Men de generelle kravene i finansforetaksloven § 13-2 om forsvarlig virksomhet omfatter også bærekraftsrisiko, som pensjonsforetak kan være eksponert for i kapitalforvaltningen.
Pensjonsforetak er omfattet av reglene om offentliggjøring av bærekraftsrelaterte opplysninger i finansiell sektor. Det medfører blant annet at årsrapporter og investeringsstrategier skal være tilgjengelig på pensjonsforetakets nettsted.
Mer informasjon om kravene i forordningen:
Finanstilsynets arbeid og forventninger
Forsikrings- og pensjonsforetak
Livsforsikrings-, skadeforsikrings- og pensjonforetak har bærekraftsrisiko i kapitalforvaltningen Skadeforsikringsforetakene er også eksponert for klimarisiko i forsikringsvirksomheten.
Tilsynsenhetenes styring og kontroll med bærekraftsrisiko er integrert i Finanstilsynets ordinære tilsyn med forsikrings- og pensjonsforetak. Det kan være i stedlige tilsyn eller ved egne kartlegginger og temaundersøkelser. Tilsynet med bærekraftsrisiko kan være på eget initiativ eller som følge av råd og retningslinjer fra den europeiske tilsynsmyndigheten for forsikring og tjenestepensjon (EIOPA).
Noen undersøkelser har omfattet både forsikrings- og pensjonsforetak.
Sommeren 2024 kartla Finanstilsynet hvordan 31 livs- og skadeforsikringsforetak vurderte egen klimarisiko i sin egenvurdering av risiko og solvens (ORSA). Finanstilsynets vurderinger og forventinger bygde på retningslinjer fra EIOPA. Etter Finanstilsynets vurdering må de fleste foretakene videreutvikle sine analyser både når det gjelder kvantifisering og langsiktighet i risikovurderingene. Du kan lese mer om kartleggingen her.
I 2021 utarbeidet Finanstilsynet en temarapport om eksponeringsanalysar og bruk av PACTA-rammeverket i forsikrings- og pensjonsforetak. PACTA står for «Paris Agreement Capital Transition Assessment» og er et verktøy for å teste om investeringsporteføljer i finansforetak er i tråd med målene i Parisavtalen. Beregninger foretatt av Finanstilsynet viser at om lag seks prosent av norske livsforsikrings- og skadeforsikringsforetaks aksje- og obligasjonsinvesteringer på det tidspunktet var klimasensitive. Det var på nivå med gjennomsnittet for europeiske forsikringsforetak. Norske forsikringsforetak hadde gjennomgående godt diversifiserte verdipapirporteføljer, og en betydelig andel av de klimasensitive investeringene var innen fornybar energi. Enkelte norske forsikringsforetak hadde imidlertid klart høyere eksponering enn gjennomsnittet. Finanstilsynet viste til at deler av porteføljene til disse foretakenes ville kunne falle betydelig i verdi ved en brå klimatilpasning.
Nærmere om skadeforsikring
I skadeforsikring påvirker klimaendringene forsikringsrisikoen direkte. I Norge har særlig endringer i vind og nedbør påvirket den fysiske risikoen. Overgangsrisikoen har særlig vært påvirket av forsikringstakeres overgang til fornybar energi og tilpasning til et lavutslippssamfunn. Finanstilsynet har observert at konsekvensene av klimaendringene har blitt en viktigere del av det skadeforebyggende arbeidet. Skadebehandlingen er også i endring, med større vekt på gjenbruk, sirkulærøkonomi og avfallshåndtering. Det gjelder både i egen virksomhet og i krav til underleverandører.
Styring av klimarisiko inngår i Finanstilsynets stedlige tilsyn med skadeforsikringsforetak. Tilsynsrapporter etter stedlige tilsyn kan omtale foretakets styring av risikoen - og Finanstilsynets forventninger til denne.
Fra 2020 og et par år framover hadde Finanstilsynet møter med et stort antall skadeforsikringsforetak om klimarisiko. Hensikten var å kartlegge hvordan klimaendringer påvirket skadeforsikringsforetakenes risiko og hvordan foretakene styrte denne risikoen. Møtene bidro til å sette arbeidet med klimarisiko høyere opp på dagsorden i mange foretak.
Nærmere om livsforsikrings- og pensjonsforetak
Livsforsikrings- og pensjonsforetak er særlig eksponert for bærekraftsrisiko i kapitalforvaltningen. De må vurdere hvordan selskapene de investerer i påvirkes av klimaendringene, både fysisk risiko og overgangsrisiko. Tilsynsenheter som tilbyr produkter som omfattes av opplysningsplikten om bærekraft må opplyse og rapportere slik at forsikringstakere og medlemmer av pensjonsordninger har tilstrekkelig kunnskap til å kunne velge mellom ulike tilbydere, avhengig av egne preferanser om bærekraft.
I stedlige tilsyn vurderer Finanstilsynet et foretaks styring av vesentlige risikoer og styring av bærekraftsrisiko kan være omtalt i tilsynsrapporter i livsforsikringsforetak og pensjonsforetak.
Relatert innhold
Skadeforsikring
Landbruks- og matdepartement omtaler naturskader på sitt nettsted. I skadeforsikring er det regler for naturskader.
Etter Lov om naturskadeforsikring er bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade også forsikret mot naturskade. Ved forsikring av bygning og innbo/løsøre vil du også automatisk være dekket for naturskade.
Når bolig eller fritidshus er forsikret omfattes også tomt inntil 5 dekar rundt den forsikrede boligen eller fritidshuset. Gjenstander som campingvogn, motorvogn, biltilhenger, fly, skip og småbåt samt gjenstander i disse, omfattes ikke av naturskadeordningen, men dekkes eventuelt av ordinær forsikring. Alle forsikringsselskaper som tilbyr brannforsikring, er medlemmer av Norsk Naturskadepool.
Skader på eiendom som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet.
Etter både naturskadeerstatningsloven og naturskadeforsikringsloven er naturskade en skade som direkte skyldes naturulykke ved skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd. Skader som skyldes lynnedslag, frost, tele, tørke, snøtyngde, dyr, insekter, bakterier, sopp, råte og liknende, er ikke naturulykker som gir krav på erstatning etter disse ordningene.
Finansielt utsyn fra juni 2024 omtaler klimarisiko og naturskader.
Aktuelt
- 02.12.24: Dashboard on insurance protection gap for natural catastrophes
- 16.10.24: Kartlegging av vurderinga av klimarisiko i forsikringsføretaka si eigenvurdering av risiko og solvens (ORSA)
- 03.02.23: Nye regler om bærekraft for forsikringsforetak
- 25.03.21: Temarapport: Klimarisiko i forsikring 2021