Etterstilt gjeld
Publisert: 8. januar 2020
Sist endret: 15. september 2023
Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities (MREL) består av ansvarlig kapital som er egenkapital og andre former for kapital som kan ta tap ved løpende drift, samt etterstilt gjeld som kan konverteres til ny egenkapital. Foretakene må søke Finanstilsynet om tillatelse til å redusere etterstilt gjeld.
Om etterstilt gjeld
Finansforetaksloven § 11-2 første ledd regulerer hvilket beslutningsorgan som skal vedta opptak, nedskriving og konvertering av fremmedkapital. Bestemmelsen er tolket slik at generalforsamlingen kan delegere myndighet til utstedelse av etterstilte gjeldsinstrumenter til styret. Dette kan gjøres ved tidsbegrenset fullmakt til styret (i én eller flere omganger innenfor en ramme).
Artikkel 77 (2) i den reviderte kapitalkravsforordningen (CRR2) krever forhåndsgodkjennelse av krisehåndteringsmyndigheten for å kunne redusere etterstilte gjeldsinstrumenter som teller som MREL-gjeld. Opptak av etterstilt gjeld krever ikke godkjennelse. Krisehåndteringsmyndigheten skal konsultere tilsynsmyndigheten før tillatelse til reduksjon gis. Det vises videre til artikkel 78a om godkjennelsesprosessen for reduksjon av etterstilte gjeldsinstrumenter.
Endringene som følger av CRR2 er ikke gjennomført i norsk rett. Finanstilsynet vil inntil videre legge til grunn praksisen som følger av CRR2 og det er derfor kun nødvendig å søke om godkjennelse av reduksjon av etterstilte gjeldsinstrumenter.
Låneavtale
Finanstilsynet foretar ikke godkjennelse av låneavtaler. Dersom hele eller deler av låneavtalen er regulert av lovverk utenfor EØS-området (inkludert britisk lov), legger finanstilsynet til grunn at banken innhenter en uavhengig juridisk vurdering på om låneavtalen inneholder klausuler som vanskeliggjør Finanstilsynets krisehåndtering av foretaket. Den uavhengige juridiske vurderingen skal kunne oversendes til Finanstilsynet på forespørsel.