Kryptoeiendeler (MiCA)
Publisert: 13. desember 2023
Sist endret: 11. september 2024
Forordning om markeder i kryptoeiendeler ("MiCA") inneholder felleseuropeiske regler om kryptoeiendeler. MiCA ventes gjennomført i norsk rett uten vesentlige forsinkelser i forhold til EU. På tross av de felleseuropeiske reglene, vil det fortsatt være betydelig risiko knyttet til investeringer i kryptoeiendeler.
Om MiCA
Forordning (EU) 2023/1114 om markeder i kryptoeiendeler ("MiCA") regulerer blant annet utstedelse, tjenesteytelse og markedsmisbruk knyttet til kryptoeiendeler. Viktige hensyn bak reglene er å fremme innovasjon, investorbeskyttelse/forbrukervern og markedsintegritet, samt sikre finansiell stabilitet. MiCA vil utfylles av et stort antall delegerte kommisjonsforordninger.
MiCAs regler om det som ofte kalles "stablecoins", det vil si eiendelsbaserte token ("asset-referenced tokens") og e-pengetoken ("e-money tokens"), får anvendelse i EU fra 30. juni 2024. Øvrige regler i MiCA skal gjelde fra 30. desember 2024. MiCA inneholder overgangsbestemmelser, og det kan derfor ta tid før alle regler om investorbeskyttelse gjelder fullt ut.
Mer informasjon om MiCA, og om utviklingen av utfyllende regelverk, finnes her:
- Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndighetens (ESMA) temaside om MiCA
- Den europeiske banktilsynsmyndighetens (EBA) temaside om MiCA
- EU-kommisjonens temaside om MiCA
Finanstilsynet gjør særlig oppmerksom på følgende uttalelser:
- ESMAs uttalelse fra 17. oktober 2023 om risikoer ved investeringer i kryptoeiendeler og forventninger til kryptoeiendelstjenesteytere
- EBAs uttalelse fra 12. juli 2023 om forventninger til utstedere av "stablecoins"
I tillegg har EU vedtatt forordning (EU) 2023/1113 om opplysninger som skal følge pengeoverføringer og visse kryptoeiendeler ("TFR II"). Denne fastsetter blant annet at kryptoeiendelstjenesteytere blir rapporteringspliktige etter hvitvaskingsregelverket. TFR II vil gjelde i EU fra 30. desember 2024.
- Forordning (EU) 2023/1114 om markeder i kryptoeiendeler ("MiCA")
- Forordning (EU) 2023/1113 om opplysninger som skal følge pengeoverføringer og visse kryptoeiendeler ("TFR II")
Forberedelser til MiCA
Finanstilsynet har, på oppdrag fra Finansdepartementet, utredet gjennomføring av forventede EØS-forpliktelser som tilsvarer MiCA og TFR II. Finansdepartementet sendte forslaget på høring i mars 2024 med høringsfrist 1. juni.
Finansdepartementet har i en nyhetsmelding uttalt at de arbeider for at et norsk regelverk som gjennomfører MiCA og TFR II, kan tre i kraft uten vesentlige forsinkelser sammenliknet med dato for anvendelse i EU.
Berørte aktører i kryptoeiendelsmarkedet oppfordres til å starte forberedelsene til MiCA tidlig. Finanstilsynet vil offentliggjøre mer informasjon om søknadsprosedyren når ikrafttredelsen av MiCA i norsk rett nærmer seg.
Gjeldende rett
Frem til MiCA trer i kraft i Norge, blir kryptoeiendeler regulert av hvitvaskingsregelverket. Dette regelverket gjelder for "virtuelle valutaer", som er definert i hvitvaskingsforskriften § 1-3, og innebærer at tilbydere av vekslingstjenester og oppbevaringstjenester for virtuell valuta må registrere seg hos Finanstilsynet og bli rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.
Mer informasjon om gjeldende rett finnes på Finanstilsynets informasjonsside om virtuelle valutatjenester.
Finanstilsynet minner også om risikoen ved virtuell valuta og andre kryptoeiendeler:
Aktuelt
- 06.03.24: Høring - gjennomføring av regler om kryptoeiendeler og pengeoverføringer (MiCA og TFR II)
- 13.12.23: Høring fra ESMA og EBA: retningslinjer til MiCA
- 11.12.23: Høyring frå EBA: Utfyllande reglar til MiCA
- 15.11.23: Høyring frå EU-kommisjonen: Utfyllande reglar til MiCA
- 15.11.23: Høyring frå EBA: Utfyllande reglar til MiCA
- 02.11.23: Høyring frå EBA: utfyllande reglar til MiCA
- 26.10.23: Høyring frå ESMA : utfyllande reglar til MiCA
- 26.07.23: Høring fra ESMA: Utfyllende regler til MiCAR om tilbydere av tjenester knyttet til kryptoverdier
- 19.07.23: Høring fra EBA: Utfyllende regler til MiCAR om ARTs