Likviditet
Sist publisert: 31. mars 2025
Likviditetsregelverket stiller krav til at foretakene skal ha en likviditetsreserve til å dekke likviditetsutgang i en stressituasjon. Det stilles videre krav til at foretakene skal ha stabil finansiering og forsvarlig likviditetsstyring.
Likviditetsrisiko reguleres hovedsakelig i finansforetaksloven, kapitalkravsforordningen (CRR3 (EU) 2024/1623 som utfyller (EU) 575/2013) og LCR-forordningen ((EU) 2015/61). Nasjonale valg og tilpasninger er gitt i CRR/CRD-forskriften.
Minstekrav til likviditetsreserve
Det følger av LCR-forordningen at banker og kredittforetak til enhver tid skal ha en likviditetsreserve (Liquidity Coverage Ratio - LCR) på minst 100 prosent for alle valutaer samlet. Det vil si at foretakenes beholdning av likvide eiendeler minst skal tilsvare netto likviditetsutgang i en situasjon med stress i penge- og kapitalmarkedene 30 dager frem i tid.
Videre følger det av veiledningen "Finanstilsynets praksis for vurdering av risiko og kapitalbehov" at Finanstilsynet stiller Pilar 2-krav til LCR i valuta til foretak som har andre signifikante valutaer enn norske kroner. En valuta er signifikant dersom fem prosent eller mer av foretakets gjeld er i denne valutaen. Pilar 2-kravet til LCR for andre valutaer enn norske kroner vil vanligvis være 100 prosent mens det for norske kroner vanligvis vil være 50 prosent. Det følger av ovenfor omtalte veiledning at Finanstilsynet kan fastsette grenser for det enkelte foretak for hvor mye netto likviditetsutgang i en valuta, som kan dekkes av likvide eiendeler i en annen valuta. Foretak som har all, eller nær all gjeld, i norske kroner (NOK), bør ha en total LCR som i all hovedsak består av likvide eiendeler i NOK.
Minstekrav til stabil finansiering
Indikatoren for stabil finansiering (Net Stable Funding Ratio – NSFR) forteller hvor stor summen av postene som "gir stabil finansiering" (summen av egenkapital og gjeld) er i forhold til summen av postene, på og utenfor balansen, som "krever stabil finansiering" (utlån m.m.). Minstekravet til NSFR er 100 prosent, jf. CRR/CRD-forskriften § 2 første ledd bokstav g som gjennomfører forordning 2019/876. Minstekravet for NSFR gjelder for alle valutaer samlet.
Offentliggjøring av finansiell informasjon
Av kapitalkravsforordningen følger generelle offentliggjøringskrav knyttet til ulike risikoområder, herunder likviditetsrisiko. Nøkkelindikatorer knyttet til de ulike risikoområdene skal offentliggjøres. På likviditetsrisikoområdet er LCR en av de sentrale indikatorene, og EBA har utarbeidet retningslinjer for offentliggjøring av LCR. Finanstilsynet forventer at norske foretak legger disse til grunn for sin offentliggjøring.
Internasjonale prosesser og pågående arbeid
Finanstilsynet deltar i arbeidsgrupper i flere internasjonale organisasjoner, herunder Baselkomiteen for banktilsyn (BCBS) og Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA). Arbeidet omfatter blant annet utvikling og forvaltning av regelverk. Det pågår til enhver tid internasjonale prosesser med relevans for norske finansforetak.