Veiledning om kontroll av tilbud og tilbudsdokument
Sist publisert: 1. april 2025
Veiledning om kontroll av tilbud og tilbudsdokument gir nærmere informasjon om innsendelse av tilbudsdokumenter til kontroll, saksbehandling og frister med mer.
1 Innledning
Finanstilsynet kontrollerer og godkjenner tilbud og tilbudsdokumenter for selskaper som er omfattet av de norske tilbudsreglene. Formålet med denne veiledningen er å informere om Finanstilsynets saksbehandling ved kontroll. Veiledningen gjelder kontroll av tilbud og tilbudsdokument i forbindelse med pliktig tilbud, samt for frivillig tilbud som rettes mot flere enn enkelte aksjeeiere, hvis aksept medfører at tilbudsplikt inntrer.
Reglene om overtakelsestilbud er omfattende. Tilbyder bør vurdere behovet for å benytte rådgivere som har kompetanse på området. Mangelfull kjennskap til regelverket kan føre til forsinkelser i kontrollprosessen.
2 Generelt om saksbehandlingen
2.1 Koordinering
Tilbyder vil normalt benytte rådgiver som bistår i forbindelse med utarbeidelse og kontroll av tilbudet og tilbudsdokumentet. Rådgiveren skal fungere som kontaktperson for Finanstilsynet. Dersom tilbyder benytter flere rådgivere i forbindelse med kontroll av tilbudet og tilbudsdokumentet skal tilbyder utpeke én rådgiver som skal fungere som kontaktperson for Finanstilsynet. Kontaktpersonen skal stå for koordinering med Finanstilsynet, og all kontakt (herunder oversendelse av utkast til tilbudsdokument) med Finanstilsynet skal gå via kontaktpersonen, med mindre annet er avtalt.
2.2 Elektronisk innsendelse
Søknader om tilbudskontroll og andre skriftlige henvendelser rettes til:
Finanstilsynet krever ikke at vedlegg sendes i original eller bekreftet kopi. Eventuelle forsøk på dokumentfalsk vil bli anmeldt. Finanstilsynet gjør imidlertid oppmerksom på at e-post med vedlegg er å betrakte som en åpen kanal. Avsender må derfor selv velge sikkerhetsnivå for oversendelsen.
2.3 Saksbehandlingstid
Saksbehandlingstiden ved kontroll avhenger av flere forhold, blant annet type overtakelsestilbud, fullstendigheten av det første utkastet, tilbyders behandling av Finanstilsynets kommentarer under prosessen og aktiviteten i markedet. Et tilbudsdokument som er til kontroll, vil normalt kommenteres og sendes mellom tilbyder og Finanstilsynet to til tre ganger. Nærmere tidspunkter for oversendelse av utkast til tilbudsdokument og andre forhold i forbindelse med tilbudet avtales med den enkelte saksbehandler i Finanstilsynet.
2.4 Veiledning og henvendelser før innsendelse av tilbudsdokument til kontroll
Finanstilsynet kan gi veiledning på forhånd av innsendelse av et tilbudsdokument til kontroll. Finanstilsynet kan ikke gi rettslig bindende forhåndsveiledninger, men basert på opplysningene gitt i forespørselen, vil Finanstilsynet gi veiledning om hvordan et forhold forventes å bli behandlet. Finanstilsynets endelige behandling vil foretas når tilbudsdokument er mottatt, og vil derfor kunne avvike fra forhåndsveiledningen. Dette er typisk aktuelt der ny informasjon foreligger.
Anmodning om veiledning rettes til:
2.5 Avbrudd av kontrollen og refusjon av forhåndsbetalt gebyr
Tilbyder kan til enhver tid avbryte kontrollprosessen. Det bes om at Finanstilsynet i slike tilfeller underrettes så raskt som mulig. For informasjon om gebyr ved avbrutt kontroll, se:
3 Kontrollprosessen
3.1 Melding til Finanstilsynet
Den som har inngått avtale om erverv som vil utløse tilbudsplikt, eller som har fattet en beslutning om fremsettelse av frivillig tilbud, skal straks gi melding om dette til tilbudsmyndigheten og til målselskapet. I meldingen skal det blant annet angis om det vil bli fremsatt tilbud om kjøp av de øvrige aksjer i selskapet eller om det vil foretas nedsalg. Meldingen rettes til:
3.2 Innsendelse av tilbudsdokument til kontroll
Tilbyder skal sende følgende dokumenter til Finanstilsynet:
- Førsteutkastet av tilbudsdokumentet
- Informasjonsskjema
- Sjekklister tilbudsdokumentet
- Kontrollspørsmål om pris og likebehandling
- Vedlegg og dokumenter inntatt ved henvisning
For nærmere informasjon om de enkelte punktene, se nedenfor.
i. Førsteutkast av tilbudsdokument
Utkast til tilbudsdokument skal sendes i Word-format.
ii. Informasjonsskjema
Samtlige relevante felt i informasjonsskjema skal fylles ut.
iii. Sjekklister tilbudsdokument
Utfylte sjekklister skal oversendes i Word-format. Henvisninger skal være så presise som mulig. Ved flere henvisninger i samme celle, skal det fremgå klart hvilke deler av innholdskravet den enkelte henvisning omhandler. Det skal ikke inntas flere henvisninger enn det som er nødvendig.
Dersom et innholdskrav ikke anses relevant, skal det markeres N/A i kolonnen for henvisninger. Dersom et innholdskrav er markert N/A skal det i kolonnen for kommentarer inntas en forklaring på hvorfor kravet ikke anses relevant.
- Sjekkliste tilbudsdokument – frivillig tilbud (docx)
- Sjekkliste tilbudsdokument – pliktig tilbud (docx)
v. Kontrollspørsmål om pris og likebehandling
Tilbyder oversender kontrollspørsmål om pris og likebehandling for enten pliktig tilbud eller frivillig tilbud. Utfylte kontrollspørsmål oversendes i Word-format.
- Kontrollspørsmål om pris og likebehandling – pliktig tilbud (docx)
- Kontrollspørsmål om pris og likebehandling – frivillig tilbud (docx)
vi. Vedlegg og dokumenter inntatt ved henvisning
Dokumenter som skal vedlegges, eller som skal tas inn ved henvisning, skal sendes sammen med førsteutkastet.
3.3 Etterfølgende utkast
3.3.1 Bruk av spor endringer
Alle endringer som foretas i etterfølgende utkast av et tilbudsdokument, skal merkes med funksjonen «spor endringer». Endringsmarkert dokument skal være i Word-format. Dersom tilbyder gjør endringer utover det som følger av Finanstilsynets kommentarer, skal tilbyder tydelig opplyse om hvilke endringer som er gjort ved innsendelse av nytt utkast.
3.4 Garanti i forbindelse med pliktig tilbud
I forbindelse med pliktig tilbud skal det stilles garanti for oppgjøret. Garantiteksten skal godkjennes av tilbudsmyndigheten og må inneholde en presis angivelse av garantisten, tilbyder, navn på selskap som har utstedt aksjene, datert tilbudsdokument, vilkårene for å gjøre krav gjeldende under garantien og de krav som eventuelt stilles til dokumentasjon, innleveringssted for krav under garantien med angivelse av post og besøksadresse, frist for anmeldelse av krav under garantien med angivelse av dato og klokkeslett.
Original garantierklæring eller en bekreftelse fra garantisten skal sendes tilbudsmyndigheten. Kopi av garantierklæringen skal inntas i tilbudsdokumentet.
Garantien skal være avgitt senest samtidig med fremsettelse av tilbudet og være gjeldende i tilbudsperioden, oppgjørsperioden og for en periode på fire uker fra oppgjørsfristens utløp.
4 Godkjennelse og offentliggjøring av tilbudet
4.1 Godkjennelse av tilbudet og tilbudsdokumentet
Tilbudet og tilbudsdokument anses godkjent fra det tidspunkt det foreligger melding fra Finanstilsynet om at tilbudet og tilbudsdokumentet er utarbeidet i samsvar med nasjonale regler og godkjent av tilbudsmyndigheten.
4.2 Tilbyder og selskapets informasjonsplikt
Etter at tilbudet er godkjent, skal den tilbudspliktige sende tilbudsdokumentet til alle aksjeeiere med kjent oppholdssted. Selskapet plikter å medvirke til at utsendelse kan finne sted. Den tilbudspliktige og selskapet skal også gjøre tilbudet kjent for sine ansatte.
5 Tilbudsperioden
5.1 Endringer i tilbudet
Endringer i tilbudet, som fremmes på grunnlag av forbehold om slike endringer i det opprinnelige tilbudet, skal godkjennes av Finanstilsynet og fremmes innen utløpet av den opprinnelige tilbudsperiode.
5.2 Nytt tilbud
Før tilbudsperiodens utløp kan tilbyderen fremsette nytt tilbud. Det nye tilbudet må godkjennes av Finanstilsynet, og følger kontrollprosessen redegjort for i denne veiledningen.
Hvis det fremsettes nytt tilbud, skal tilbudsperioden forlenges slik at det gjenstår minst to uker til fristens utløp. Selskapets aksjeeiere har rett til å velge mellom tilbudene.
5.3 Selskapets uttalelse om tilbudet
Når det fremsettes tilbud etter reglene om tilbudsplikt, skal målselskapets styre utarbeide og offentliggjøre et dokument som inneholder styrets begrunnede vurdering av tilbudets konsekvenser i forhold til selskapets interesser, herunder hvilken effekt tilbudsgivers strategiske planer som angitt i tilbudsdokumentet vil kunne få for de ansatte og for lokaliseringen av selskapets virksomhet. Uttalelsen skal foreligge senest én uke før tilbudsperiodens utløp. Uttalelsen skal sendes tilbudsmyndigheten, og gjøres kjent for aksjeeierne og de ansatte.
Dersom styret ikke finner å kunne gi en anbefaling til aksjeeierne om hvorvidt de bør akseptere tilbudet eller ikke, skal det redegjøres nærmere for bakgrunnen for dette. Det skal også opplyses om styremedlemmenes og daglig leders eventuelle standpunkt til tilbudet i egenskap av aksjeeiere i selskapet. Dersom styret innen rimelig tid mottar en særskilt uttalelse fra de ansatte om tilbudets innvirkning på sysselsettingen, skal denne vedlegges dokumentet.
Er tilbud fremsatt av noen som er medlem av styret i selskapet, eller er tilbudet fremsatt i forståelse med selskapets styre, avgjør tilbudsmyndigheten hvem som skal avgi uttalelse på vegne av selskapet.
6 Søknad om nedskriving av garanti
Finanstilsynet kan etter søknad akseptere reduksjon av garantien. Reduksjon forutsetter at tilbudsmyndigheten finner opplysningene tilfredsstillende dokumentert og at gjenstående garantibeløp vil gi tilfredsstillende sikkerhet.
Av søknaden må minst følgende fremgå:
- antall aksepter mottatt
- eventuelle aksjer kjøpt utenfor tilbudet
- det beløp garantien søkes nedskrevet for
- en oppstilling som viser totalt aksepterte aksjer
- forsinkelsesrenter for 4 uker beregnet på totalsum utestående på garantien etter nedskrivingen og
- en angivelse av eventuelle avviste eller omtvistede aksepter.
I tillegg må det fremlegges kopi av skjermbildeutskrift fra Verdipapirsentralen som viser status over antall aksjer akseptert per den dato nedskriving skal være effektiv fra, og opplysningene skal bekreftes av den finansinstitusjon som forestår oppgjøret under tilbudet.
Finanstilsynet krever gebyr av tilbyder til dekning av utgifter ved behandling av søknad om nedskriving av beløp. For informasjon om gebyr, se