PRIIPs-loven
Publisert: 30. august 2016
Sist endret: 19. september 2024
Lov om nøkkelinformasjon om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter (PRIIPs-loven) trer i kraft 1. oktober 2024. Loven gjennomfører EU-forordning nr. 1286/ 2014 (PRIIPs-forordningen) med senere endringer.
Ikke-profesjonelle investorer som gis tilgang til sammensatte og forsikringsbaserte investeringsproduktet fra og med 1. oktober 2024 skal i god tid før investering få nøkkelinformasjon etter PRIIPs-loven. Dette inkluderer produkter som er etablert forut for ikrafttredelsen, også der det er utarbeidet nøkkelinformasjon etter annet regelverk. Forskrifter til PRIIPs-loven gjennomfører utfyllende EØS-regelverk. Forskriftene fastsetter standarder for utformingen av nøkkelinformasjonen, med krav til både innhold og presentasjon, blant annet kostnader og resultat.
PRIIPs
PRIIPs er en samlebetegnelse på sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter (packaged retail and insurance-based investment products). Dette omfatter enten et sammensatt investeringsprodukt der beløpet som skal tilbakebetales er gjenstand for svingninger på grunn av eksponering mot referanseverdier eller verdiutviklingen av en eller flere eiendeler som investoren ikke har kjøpt direkte (packaged retail investment product (PRIP)) eller et forsikringsbasert investeringsprodukt der utløpsverdien eller gjenkjøpsverdien helt eller delvis er direkte eller indirekte eksponert mot markedssvingninger (insurance based investment product (IBIP)). PRIIPs er produkter for massemarkedet/ikke-profesjonelle investorer.
Oversikt
PRIIPs-loven fastsetter at produsenter av sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter skal utarbeide nøkkelinformasjon på norsk i et standardisert dokument for hvert produkt som gjøres tilgjengelig for ikke-profesjonelle investorer. Som produsent omfattes blant annet forvaltningsselskaper, livsforsikringsforetak, banker og verdipapirforetak. Nøkkelinformasjonen skal gjøres offentlig tilgjengelig på produsentens nettsted.
Foretak som gir råd om eller selger et slikt produkt skal gjøre dokumentet tilgjengelig for ikke-profesjonelle investorer i god tid før disse blir bundet av en avtale, eller et tilbud som gjelder produktet. Kravene gjelder uavhengig av om salget skjer som følge av markedsføring, eller utelukkende på kundens eget initiativ.
Krav til nøkkelinformasjonen
Loven fastsetter krav til format og innhold, og angir hvordan nøkkelinformasjonen skal presenteres for investorene. Sentral informasjon vil være om investoren kan tape kapital, produktets kostnader og risikoprofil samt opplysninger om avkastning. Hensikten er å bedre investorvernet for ikke-profesjonelle investorer, oppnå lik regulering av nøkkelinformasjon for sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter, styrke ikke-profesjonelle investorers tillit til finansmarkedet og forbedre det indre markedet i EØS. Formålet med nøkkelinformasjonen er videre å styrke forbrukervernet slik at ikke-profesjonelle investorer kan ta informerte beslutninger. Nøkkelinformasjonen skal gjøre det lettere for ikke-profesjonelle investorer å forstå produktene og skal gjøre det enklere å sammenligne de ulike investeringsproduktene.
Hvilke produkter omfattes
PRIIPs-loven omfatter sammensatte produkter innen verdipapirmarkedet, bank og forsikring, slik som strukturerte bankinnskudd, alternative investeringsfond (AIF), livsforsikringsavtaler med investeringsvalg, verdipapirfond (UCITS), spesialfond og andre nasjonale fond.
Tilsyn med regelverket
Finanstilsynet fører tilsyn med at PRIIPs-loven overholdes. Regelverket inneholder bestemmelser om hvilke virkemidler Finanstilsynet har ved brudd på regelverket. Finanstilsynet kan suspendere eller forby markedsføring av et investeringsprodukt ved overtredelser av nærmere angitte bestemmelser i regelverket. Videre kan Finanstilsynet forby at nøkkelinformasjon gjøres tilgjengelig for ikke-profesjonelle investorer hvis dokumentet ikke er i samsvar med bestemmelsene i regelverket, og kan påby offentliggjøring av en ny utgave av dokumentet. Finanstilsynet kan også ilegge fysiske eller juridiske personer overtredelsesgebyr dersom vedkommende eller noen som har handlet på vegne av vedkommende juridiske person, forsettlig eller uaktsomt har overtrådt nærmere angitte bestemmelser i regelverket.