Finanstilsynet kan utføre tilsynet med regnskapsførere og regnskapsførerselskaper på ulike måter, blant annet som stedlig tilsyn, kontorbasert tilsyn, dokumentbasert tilsyn, tematilsyn og annet tilsynsarbeid.
Stedlig tilsyn
Når Finanstilsynet mottar innrapporteringer eller signaler blir det vurdert hvor alvorlig det ser ut til å være og om stedlig tilsyn bør gjennomføres. Innrapporteringer fra Regnskap Norge (RN) og Den norske Revisorforening (DnR) i henhold til retningslinjer for samarbeid, fører som hovedregel til stedlig tilsyn.
Også ellers kan det i utvelgelsen av regnskapsførere for stedlig tilsyn bli tillagt vekt hvorvidt de er medlemmer av RN eller DnR.
Stedlig tilsyn blir normalt varsles rundt tre uker i forveien. Finanstilsynet innhenter selv informasjon fra andre offentlige registre. I tillegg blir regnskapsfører bedt om å sende inn nærmere opplysninger. Tilsynet gjennomføres med to eller flere inspektører, normalt over en til to dager, og dekker regnskapsførerselskap og regnskapsførere.
Tilsynet med regnskapsførerselskaper dekker oppfyllelse av de pliktene som påhviler selskapet. Det er viktig at sentrale risikoer i virksomheten er håndtert i samsvar med risikostyringsforskriften, herunder at det er etablert forsvarlige rutiner for å sikre at oppdragene utføres i samsvar med regnskapsførerloven og at det er iverksatt pliktige kontrolltiltak knyttet til dette. Finanstilsynet vurderer også om IKT-risikoen er håndtert på en hensiktsmessig måte, at pliktene etter lovgivningen om hvitvasking og terrorfinansiering er ivaretatt, at selskapet oppfyller egne forpliktelser etter bokføringsloven, regnskapsloven og skatte- og avgiftslovgivningen og at selskapet håndterer taushetspliktig informasjon på en forsvarlig måte m.m.
Finanstilsynets tilsyn omfatter også en eller flere oppdragsansvarlige regnskapsførere, herunder om de har gjennomført lovpliktig etterutdanning. Kontrollen av oppdragsansvarlige regnskapsførere dekker også gjennomgang av noen enkeltoppdrag. Oppdragskontrollen omfatter blant annet vurdering av oppdragsavtalen, fullmaktsforhold og om arbeidet skjer i samsvar med regnskapsførerloven og annen relevant lovgivning. Arbeid utført av medarbeidere som ikke er autorisert regnskapsfører skal være kontrollert av oppdragsansvarlig eller annen autorisert regnskapsfører. Selv om regnskapsfører gis anledning til å supplere med muntlige kommentarer og forklaringer, vil det bare være dersom det foreligger annet faktum som støtter opp under det regnskapsfører hevder at er gjort, at Finanstilsynet kan legge regnskapsførers forklaring til grunn. Det er et klart lovkrav at regnskapsførers arbeid må være dokumentert slik at det er etterprøvbart. Regnskapsførers muntlige etterfølgende forklaringer under tilsynet, oppfyller ikke dette lovkravet. På slutten av det stedlige tilsynet gis det en oppsummering av de forhold Finanstilsynet har avdekket.
Etter det stedlige tilsynet oversendes foreløpige tilsynsrapport og konklusjon sammen med en rapport som beskriver de funn som er gjort under tilsynet. Enkelte forhold tas bare opp i rapporten. De forhold som Finanstilsynet ser på som mer enn bagatellmessige, kommer til uttrykk i brevet med den foreløpige tilsynsrapporten. Regnskapsfører gis anledning til å kommentere både det faktum Finanstilsynet har lagt til grunn, riktigheten av lovgrunnlaget, og de vurderingene Finanstilsynet har gitt uttrykk for.
Etter å ha vurdert regnskapsførers tilsvar, utarbeider Finanstilsynet endelig tilsynsrapport i saken. Tilsynsrapportene er offentlige og publiseres normalt på Finanstilsynets nettsted. Slike merknader er ikke vedtak og kan derfor ikke påklages.
Dersom Finanstilsynet finner at feilene og manglene er så alvorlige at autorisasjon som regnskapsfører eller regnskapsførerselskap må kalles tilbake, vil Finanstilsynet varsle om at det vil bli fattet vedtak om tilbakekall av autorisasjonen som regnskapsfører eller regnskapsførerselskap. Et slikt brev vil bli sendt til den regnskapsføreren det gjelder, eventuelt med kopi til regnskapsførerselskapet. Etter å ha mottatt regnskapsførers kommentarer, vil Finanstilsynet gjøre en fornyet vurdering, og avgjøre om vedtak skal fattes eller om saken skal avsluttes med merknader. Dersom Finanstilsynet fatter vedtak om tilbakekall av autorisasjon som regnskapsfører eller regnskapsførerselskap, kan vedtaket påklages. Klagen vil bli behandlet av Klagenemnden for revisor- og regnskapsførersaker. Klagenemndens vedtak er tilgjengelig på Lovdata.
Kontorbasert tilsyn
En innrapportering eller annet signal kan også bli fulgt opp av Finanstilsynet uten at det gjennomføres et stedlig tilsyn. Dette gjelder hovedsakelig i tilfeller der Finanstilsynet mottar melding om at en autorisert regnskapsfører eller et regnskapsførerselskap ikke har oppfylt sin plikt til å levere selvangivelse og/eller årsregnskap i rett tid.
Også lovkravet om at daglig leder i regnskapsførerselskaper skal være autorisert regnskapsfører følges opp kontorbasert. Det sendes da brev der Finanstilsynet gir uttrykk for sitt syn på rettslig grunnlag, faktum og vurderinger som regnskapsførerselskapet eller regnskapsføreren gis anledning til å kommentere før Finanstilsynet avslutter saken med endelige merknader eller vedtak.
Regnskapsførerselskap eller regnskapsfører blir normalt orientert om signaler eller innrapporteringer Finanstilsynet mottar, selv om de ikke følges opp med stedlig eller kontorbasert tilsyn. I et slikt orienteringsbrev blir regnskapsførerselskapet eller regnskapsføreren bedt om å vurdere det aktuelle forholdet og eventuelt iverksette tiltak som kan hindre at forholdet gjentar seg. Vurderingen skal oppbevares som en del av oppdragsdokumentasjonen, slik at Finanstilsynet kan kontrollere at det er gjort en forsvarlig vurdering, for eksempel dersom det på et senere tidspunkt gjennomføres stedlig tilsyn.
Dokumentbasert tilsyn
Hvert annet eller tredje år skal alle regnskapsførere og regnskapsførerselskaper som står oppført i Regnskapsførerregisteret besvare en rekke spørsmål. Denne egenmeldingen er egnet til å bidra til at regnskapsførerne overholder foreliggende lovkrav, for eksempel pliktig etterutdanning og krav til organiseringen av regnskapsførervirksomheten m.m. Svarene, og manglende svar, gir grunnlag for oppfølgning overfor regnskapsfører eller regnskapsførerselskap.
I tillegg gir det dokumentbaserte tilsynet et bilde av endringer som skje i regnskapsførerbransjen. Det lages en oppsummerende rapport etter hvert dokumentbasert tilsyn som offentliggjøres på Finanstilsynets nettsted.
Dokumentbasert tilsyn gjennomføres i Altinn. Regnskapsførere og regnskapsførerselskaper vil få melding fra Altinn når egenmeldingen skal besvares. Det vil også bli gitt informasjon på Finanstilsynets og bransjeforeningenes nettsted. Det er viktig at egenmeldingen besvares i tide. Manglende besvarelse vil kunne få betydning for autorisasjonen.
Tematilsyn
Finanstilsynet gjennomfører tematilsyn. Formålet er å kartlegge hvordan en definert problemstilling faktisk blir håndtert av regnskapsførerbransjen, for deretter å vurdere om Finanstilsynet mener at det er behov for endringer.
Etter at tematilsynet er gjennomført, blir det utarbeidet en fellesrapport som offentliggjøres på Finanstilsynets nettsted. Der oppsummerer Finanstilsynet de funn som er gjort, og gir uttrykk for om situasjonen anses tilfredsstillende på det aktuelle området.
Annet tilsynsarbeid
I tillegg til de ulike tilsynsformene beskrevet over, har Finanstilsynet en løpende dialog med bransjen, blant annet gjennom kontaktmøter med Regnskap Norge og enkelte av største regnskapsførerselskapene og grupperingene. Sentralt i disse møtene er utviklingen i rammebetingelsene for bransjen.