Flaggeplikt
Publisert: 22. februar 2021
Sist endret: 13. oktober 2023
Flaggeplikt er en plikt til å informere markedet om endringer i innehav av større posisjoner i aksjer, rettigheter til aksjer eller stemmerettigheter i utstedere med aksjer tatt opp til handel på regulert marked med Norge som hjemstat.
Hva er flaggeplikt?
Dersom en aksjeeiers andel av stemmene i en utsteder, ved innehav av aksjer, andre finansielle instrumenter enn aksjer eller rett til å stemme for andres aksjer, når opp til, overstiger eller faller under 5 %, 10 %, 15 %, 20%, 25%, 1/3, 50 %, 2/3 eller 90 %, skal aksjeeieren straks sende melding til utstederen og Oslo Børs – såkalt flaggemelding.
Aksjene må være tatt opp til opp til handel på regulert marked med Norge som hjemstat. Innehav av stemmer ved andre finansielle instrumenter enn aksjer må også knytte seg til slike aksjer.
Et sentralt hensyn bak flaggepliktreglene er å gi markedet informasjon om vesentlige eierendringer i noterte foretak, noe som kan bidra til at investorer settes i stand til å fatte velfunderte investeringsbeslutninger. Flaggemeldinger kan også gi tilsynsmyndighetene viktig informasjon i markedsovervåkningssaker.
Verdipapirhandellovens regler om flagging
Reglene om flaggeplikt følger av:
- Verdipapirhandelloven kapittel 4
- Verdipapirforskriften kapittel 4
- Forskrift av 6. desember 2007 nr. 1359 om innsendelse av flaggemeldinger mv.
Informasjon og veiledning om flaggeplikten:
- Finanstilsynet: Veiledning til verdipapirhandelloven kapittel 4 – flaggeplikt (pdf) Oppdatert 10.10.2023
Oversikt over regelverket
Reglene i verdipapirhandelloven kapittel 4 om flagging gjennomfører bestemmelser i EUs direktiv 2004/109/EF (rapporteringsdirektivet) om flagging. Endringen av flaggereglene som ble vedtatt i juni 2022 gjennomfører flaggereglene i endringsdirektiv 2013/50/EU.
Reglene knyttet til flagging kan kategoriseres i nivå 1-3:
Nivå 1-regelverk
Rapporteringsdirektivet er nivå 1-regler som er innført i norsk rett gjennom transformasjon, som innebærer at direktivets er omformet til norske bestemmelser i vphl kap. 4 og verdipapirforskriften kap. 4.
Nivå 2-regelverk
Kommisjonsdirektiver og kommisjonsforordninger er nivå 2-regler, som presiserer og utfyller rammebestemmelsene i rapporteringsdirektivet. Nivå 2-regler knyttet til rapporteringsdirektivet er både gjennomført ved transformasjon til bestemmelser i lovens kapittel 4 og forskriftens kapittel 4. I tillegg er det kommisjonsforordning (EU) 2015/761 gjennomført ved inkorporasjon, se verdipapirforskriften § 4-5. gjennomført i norsk rett gjennom verdipapirforskriften § 3-1.
- Forskrift til verdipapirhandelloven (verdipapirforskriften)
- Kommisjonsforordning (EU) 2015/761
- Kommisjonsforordning 2007/14/EC
Nivå 3-regelverk
Den europeiske tilsynsmyndigheten på verdipapirområdet, ESMA, utarbeider felles retningslinjer og anbefalinger. Disse anses som nivå 3-regler og har omtrent samme stilling som rundskriv i Norge. ESMA har videre utarbeidet dokumenter med spørsmål og svar (såkalte Q&As) for å belyse relevante tolkningsspørsmål.
- ESMA Questions and Answers (Q&As) om rapporteringsdirektivet – 20 november 2020 (ESMA31-67-127)
- ESMA Final Report On draft Regulatory Technical Standards on major shareholdings and an indicative list of financial instruments subject to notification requirements under the revised Transparency Directive - 29. september 2014 (2014/1187)
- ESMA Indicative list of financial instruments that are subject to notification requirements according to Article 13(1b) of the revised Transparency Directive – 22 oktober 2015 – ESMA/2015/1598
Rapportering, tilsyn og sanksjonering
Det regulerte markedet der aksjene er opptatt til handel er ved forskrift utpekt til å motta og offentliggjøre meldingene. Oslo Børs er dermed mottaker av flaggemeldinger knyttet til selskaper som har Norge som hjemstat, og som er notert på Oslo Børs og Euronext Expand.
Finanstilsynet fører tilsyn med overholdelsen av reglene om flaggeplikt.
Relevant informasjon
- Markedsatferd
- Forbud mot markedsmanipulasjon
- Generelt om sanksjonering ved brudd på markedsatferdsregler
- Forebygging av markedsmisbruk og rapportering av mistenkelige ordre og transaksjoner (STORs)
- Forbud mot innsidehandel og tilskyndelse til innsidehandel
- Forbud mot ulovlig spredning av innsideinformasjon (taushetsplikt)
- Offentliggjøring og utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon (løpende informasjonsplikt)
- Meldeplikt for personer med ledelsesansvar (primærinnsidere) og deres nærstående
- Shortsalg og rapportering av shortposisjoner
- Tilbakekjøp (Buy back)
- Stabilisering
- Innsidelister
- Markedssonderinger
- Investeringsanbefalinger
- MAR og utslippskvotemarkedet
- Varsling