Shortsalg og rapportering av shortposisjoner
Publisert: 22. februar 2021
Sist endret: 12. november 2022
Shortsalgforordningen 2012/236 (shortsalgforordningen eller SSR) er gjennomført i verdipapirhandelloven §3-5. Etter SSR skal investor rapportere netto shortsalgposisjoner over bestemte terskler i enkelte finansielle instrumenter til Finanstilsynet. I tillegg oppstiller SSR forbud mot såkalt udekket shorthandel.
Formålet med rapporteringsplikten for shorthandel er å øke transparensen for shortposisjoner, minske oppgjørsrisiko, samt minske faren for ustabilitet som følge av udekkede kredittbytteavtaler. Shortsalgforordningen skal også sikre at medlemslandene har tilstrekkelige fullmakter til å gripe inn i situasjoner hvor det er fare for ustabilitet som følge av shortsalg og kredittbytteavtaler.
Plikt til å rapportere netto shortposisjoner
SSR pålegger investorer en plikt til å rapportere større netto shortposisjoner i aksjer notert på regulert marked eller en multilateral handelsfasilitet ("MHF"), statsgjeld og enkelte kredittbytteavtaler. SSR får også anvendelse for egenkapitalbevis så langt forordningen passer.
Tidspunktet for posisjonsberegningen er midnatt hver handelsdag. Hvis en posisjon er lik eller over 0,1 % (se merknad under) av utstedt aksjekapital (aksjer) eller egenkapital (egenkapitalbevis), skal posisjonen rapporteres til Finanstilsynet innen kl. 15:30 neste handelsdag. For statspapirer er terskelen for rapportering i utgangspunktet 0,1%, men denne terskelen er ikke fast og kan endres kvartalsvis avhengig av utstedt gjeld (se SSR artikkel 7 jf. underrettsakt 2012/918 artikkel 21 mv.) For nærmere informasjon om rapportering av shorthandel i statspapirer, vises det til ESMAs nettsider.
Også endringer lik eller over 0,1% (opp og ned) for shortposisjoner i aksjer skal rapporteres til Finanstilsynet. Dette innebærer for eksempel at dersom en netto shortposisjon endres fra 0,3%, til 0,4%, skal det rapporteres i registeret. Se SSR artikkel 5, 7 og 8 for mer informasjon.
Rapporteringen skal gjøres i Finanstilsynets nettportal Short Sale register. Nærmere krav til rapportering og offentliggjøring, fremgår av SSR artikkel 9 og særlig underrettsaktene 2012/826 og 2012/827.
Merknad: Utfyllende regler (delegert kommisjonsforordning (EU) 2022/27), som endret rapporteringsterskelen for netto shortposisjoner i aksjer fra 0,2% til 0,1%, ble gjennomført i Norge med virkning fra 1. august 2023.
Offentlig register for større netto shortposisjoner
Netto shortposisjoner i aksjer notert på regulert marked (Oslo Børs, Oslo Axess) eller MHF (Euronext Growth), som er større eller lik 0,5 % av utstedt aksjekapital, skal offentliggjøres. Posisjoner under 0,5 % vil ikke vises eller summeres i det offentlige registeret. Dataene offentliggjøres i shortsalgregisteret, og oppdateres ca. kl. 15:30 hver handelsdag. Tilsvarende gjelder for egenkapitalbevis.
Short sale register (kun engelsk).
Hvem som er rapporteringspliktig
Posisjonsholder er ansvarlig for at data rapporteres inn til shortsalgregisteret i rett tid og med rett innhold. Kravene til rapportering gjelder uavhengig av om posisjonsholder er bosatt eller etablert i Norge, EU eller i tredjeland.
Tilsynsmyndighet (“Relevant competent authority”)
Det norske shortsalgregisteret gjelder kun for netto shortposisjoner i aksjer og egenkapitalbevis som Finanstilsynet er tilsynsmyndighet for ("relevant competent authority" - også benevnt RCA).
I praksis vil de fleste aksjer notert på Oslo Børs ha Finanstilsynet som tilsynsmyndighet, men det finnes unntak. Hvilket lands myndighet som er tilsynsmyndighet for en bestemt aksje kan finnes ved søk i FIRD-databasen. Enkelte aksjer kan også være unntatt fra SSR-rapportering etter SSR artikkel 16 dersom hovedhandelsplassen er i et tredjeland. Hvilke aksjer dette gjelder for fremgår av ESMAs register for unntatte aksjer.
Forbud mot udekkede shortposisjoner
Det gjelder et generelt forbud mot udekket shorthandel (se SSR artiklene 12 til 15 mv.). Selger må ha sikret tilgang til det aktuelle finansielle instrumentet slik at levering kan finne sted på oppgjørsdagen. For aksjer kan nødvendig dekning oppnås ved innlån eller avtale. For nærmere detaljer om hva som er godkjente innlån og avtaler vises det til SSR artikkel 12 og underrettsakt 2012/827.
Unntak for prisstillere ("market makers") og primærmarkedshandlere ("primary dealers")
SSR åpner for unntak fra flere av bestemmelsene for prisstillere og primærmarkedshandlere. De som oppfyller vilkårene for dette og ønsker å benytte unntak i SSR for prisstillere eller primærmarkedshandlere, må sende melding om dette til Finanstilsynet på ssr@finanstilsynet.no senest 30 dager før vedkommende har til hensikt å benytte unntaket første gang.
For nærmere om vilkår og prosessen relatert til dette vises det til SSR artikkel 17. Finanstilsynet skal informere ESMA om prisstillere og primærmarkedshandlere som ønsker å benytte seg av unntakene, og ESMA publiserer lister over slike på egen side for shortsalg.
Rapportering, tilsyn og sanksjonering
Rapportering av relevante shortsalgposisjoner skal gjøres til Finanstilsynet via en egen nettportal: Short sale register (kun engelsk).
Finanstilsynet fører tilsyn med at reglene om rapportering av netto shortposisjoner og forbudet mot udekket shorthandel overholdes. Overtredelse av bestemmelsene kan sanksjoneres med overtredelsesgebyr etter verdipapirhandelloven § 21-2. Forsettlige eller uaktsomme overtredelser kan straffes etter verdipapirhandelloven § 21-15 (4) nr. 2, med bøter eller fengsel inntil 1 år. Finanstilsynet publiserer vedtak om overtredelsesgebyr her.
Regelverk
Plikten til å rapportere netto shortposisjoner og forbudet mot udekket shorthandel følger av:
- Shortsalgforordningen (SSR) 2012/236
- Underrettsaktene 2012/826, 2012/827, 2012/918 og 2012/919
For nærmere veiledning se:
- ESMAs retningslinje 2013/74 (om unntak for prisstilling/primærhandler)
- ESMAs spørsmål- og svardokument ESMA-70-145-408 ("ESMAs Q&A om SSR")
For nærmere informasjon – se Regelverk
Relevant informasjon
- Markedsatferd
- Forbud mot markedsmanipulasjon
- Generelt om sanksjonering ved brudd på markedsatferdsregler
- Forebygging av markedsmisbruk og rapportering av mistenkelige ordre og transaksjoner (STORs)
- Forbud mot innsidehandel og tilskyndelse til innsidehandel
- Forbud mot ulovlig spredning av innsideinformasjon (taushetsplikt)
- Offentliggjøring og utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon (løpende informasjonsplikt)
- Meldeplikt for personer med ledelsesansvar (primærinnsidere) og deres nærstående
- Flaggeplikt
- Tilbakekjøp (Buy back)
- Stabilisering
- Innsidelister
- Markedssonderinger
- Investeringsanbefalinger
- MAR og utslippskvotemarkedet
- Varsling