Uttalelse fra EBA om "de-risking"
Nyheter
Publisert: 14. januar 2022
Sist endret: 23. mars 2022
Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) publiserte 5. januar en uttalelse om omfanget og virkningen av "de-risking" i EU. EBA anbefaler at nasjonale tilsynsmyndigheter gjør mer for å håndtere uberettiget "de-risking" (risikoeliminering).
Relatert innhold
EBA har innhentet informasjon fra tilsynsmyndigheter i samtlige EU-land for å vurdere omfanget og konsekvensen av "de-risking", for å bedre forstå hvorfor finansforetak bestemmer seg for å eliminere risiko ved å utestenge bestemte kategorier av kunder, i stedet for å håndtere risikoen knyttet til slike forhold. EBA vurderer at finansforetaks "de-risking", har en skadelig innvirkning på unionens mål om å bekjempe økonomisk kriminalitet effektivt, samt å fremme finansiell inkludering, konkurranse og stabilitet i det indre markedet.
EBA har identifisert en rekke mulige tiltak for nasjonale tilsynsmyndigheter og EU-kommisjonen. EBA anbefaler at nasjonale tilsynsmyndigheters regulatoriske veiledning om hvordan rapporteringspliktige skal håndtere risiko for hvitvasking og terrorfinansiering, bør bidra til å avverge uberettiget "de-risking".
Spesielt oppfordrer EBA nasjonale tilsynsmyndigheter til å engasjere seg mer aktivt med institusjoner som reduserer egen risiko ved å utestenge visse kundegrupper eller sektorer. Tilsynsmyndighetene bør videre fokusere på å øke kunnskap og bevissthet om finansinstitusjonenes rettigheter og plikter, som gjelder håndtering av grupper og sektorer som representerer en høyere iboende risiko for hvitvasking eller terrorfinansiering.
EBA anbefaler videre at rapporteringspliktige bør søke å begrense tjenestene som inngår i et kundeforhold som representerer en risiko, fremfor å avvise eller avvikle slike kundeforhold.
EBA råder EU-kommisjonen til å klargjøre, i betalingskontodirektivet (PAD), samspillet mellom hvitvaskingsregelverket og retten til å åpne og bruke en betalingskonto med grunnleggende tjenester. EBA vil følge med på nasjonale tilsynsmyndigheter arbeid med "de-risking", med særlig fokus på de tiltak tilsynsmyndighetene iverksetter for å hindre fremtidig uberettiget "de-risking".
EBAs uttalelse av 5. januar 2022:
Finanstilsynets arbeid med risikoeliminering i Norge
Finanstilsynet følger med på utfordringen med risikoeliminering ("de-risking") blant rapporteringspliktige i Norge. Finanstilsynet vil i nær fremtid ta initiativ til dialog om denne problemstillingen med de mest berørte rapporteringspliktige. Det tas videre sikte på å gi ytterligere veiledning om risikoeliminering og kontraheringsplikten i den kommende revisjonen av Veileder til hvitvaskingsloven (Rundskriv 8/2019).
Anbefalingen fra EBA om å legge til rette for et kundeforhold med begrensede tjenester, heller enn full avvikling, samt krav til dokumentasjon av vurderingene, ble innført i Norge ved endringer i hvitvaskingsforskriften § 4-13, i kraft 1. juli 2021, etter høringsnotat med forslag fra Finanstilsynet i 2019.
De-risking
"De-risking" eller risikoeliminering betyr at hele grupper eller sektorer nektes finansielle tjenester utelukkende på grunn av gruppens eller sektorens iboende hvitvaskingsrisiko. Hvitvaskingsregelverket tillater ikke "de-risking", og for tjenester som omfattes av kontraheringsplikt, må det foreligge saklig grunn for forretningsnektelse.
Abonner på nyheter
Registrer deg for å få nyhetsvarsling når Finanstilsynet publiserer saker du er interessert i.