MAR: Skriftlig melding (KRT-1801) og redegjørelse om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon
Sist publisert: 31. mars 2025
Ved utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon skal utsteder umiddelbart etter at informasjonen er offentliggjort, sende Finanstilsynet skriftlig melding (heretter Notifikasjon) om utsettelsen via Altinn. Dersom Finanstilsynet anmoder om det, skal utsteder i tillegg oversende en skriftlig redegjørelse knyttet til utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon.
Rapportering
Innsending av Notifikasjon om utsatt offentliggjøring til Finanstilsynet (KRT-1801)
Notifikasjon om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon til Finanstilsynet ved offentliggjøring av innsideinformasjon skal sendes gjennom Altinn-skjemaet KRT-1801: Notifikasjon til Finanstilsynet etter beslutning om utsatt offentliggjøring (heretter KRT-1801). KRT-1801 skal alltid benyttes ved innsending av melding om utsatt offentliggjøring. Informasjon om hvordan du fyller ut Altinn-skjemaet finner du i hjelpetekstene i selve skjemaet.
Ved å klikke på lenken Gå til rapporting i Altinn (KRT-1801) nedenfor vil innsender få tilgang til innlogging til KRT-1801. Innsender må deretter logge på egen bruker som privatperson i Altinn og vil bli bedt om å velge innloggingsmetode. Følgende fem alternativer for pålogging vil fremkomme: MinID, BankID, Buypass, Commfies eller Altinn Logg inn uten fødselsnummer/D-nummer. Utenlandske personer som ikke har norsk fødselsnummer eller D-nummer, må velge det siste alternativet. (D-nummer er et nummer som kan tildeles utenlandske personer som ikke har norsk fødselsnummer, men har behov for identifisering overfor norske myndigheter. D-nummer tildeles av norske myndigheter).
Når innsender er innlogget i Altinn, vil det fremkomme hvilke aktører innsender representerer i Altinn. For å kunne representere en norsk utsteder i Altinn må innsender enten være registrert med en ekstern rolle i Enhetsregisteret, som for eksempel innehaver, daglig leder eller styrets leder, eller så må innsender få delegert en rolle på vegne av utsteder via dens organisasjonsnummer i Altinn. Det er ikke mulig å få tildelt roller til en bruker som ikke har norsk fødselsnummer eller d-nummer. Når innsender åpner skjema KRT-1801 via en norsk utsteder som innsender representerer, vil utsteders organisasjonsnummer automatisk komme opp i KRT-1801 under punkt 1.1 Organisasjonsnummer.
Dersom innsender skal sende Notifikasjon på vegne av en utenlandsk utsteder, skal innsender åpne skjemaet via sin egen bruker i Altinn etter innlogging. For utenlandske utstedere skal felt 1.1 Organisasjonsnummer i KRT-1801 ikke fylles ut. Utenlandske utstedere identifiseres i KRT-1801 ved å registrere utsteders LEI-kode i punkt 1.2 og utsteders navn i punkt 1.3.
Merk at for norske utstedere må KRT-1801 alltid sendes inn av en person med en rolle i utstederen i Altinn som beskrevet ovenfor.
Informasjon om innlogging i Altinn og Altinns brukerservice er tilgengelig via nedenstående lenker:
- Hvordan kan jeg logge inn som en bedrift eller et selskap?
- Hvordan gi en enkelttjeneste og rolle til andre
- Logg inn uten fødselsnummer/D-nummer
- Brukerveiledning for utenlandske personer: How to log in to Altinn.no (pdf)
- Altinn brukerservice (ved tekniske problemer med skjemaet eller innlogging i Altinn)
I KRT-1801 er det som nevnt angitt hjelpetekster for utfylling av skjemaet. Skjemaet kan ikke sendes inn før alle obligatoriske felter er fylt ut. Når KRT-1801 er sendt inn, vil Altinn generere en kvittering til innsender om hvilke opplysninger som er meldt til Finanstilsynet. Ved spørsmål om utfylling av Altinn-skjemaet, kan Finanstilsynet kontaktes på e-post: mar@finanstilsynet.no.
Redegjørelse til Finanstilsynet om at vilkårene for utsatt offentliggjøring var oppfylt
Ved forespørsel fra Finanstilsynet skal utsteder i tillegg til innsendelse av Altinn-skjemaet KRT-1801 fremlegge en skriftlig redegjørelse for vurderinger knyttet til innsideinformasjon og vilkår for utsatt offentliggjøring (se verdipapirforskriften § 3-2, jf. MAR artikkel 17 nr. 4 tredje ledd). Redegjørelsen skal sendes så snart som mulig.
Det vises i denne sammenhengen også til at Finansdepartementet i forarbeidene har forutsatt at "utsteder løpende nedtegner og dokumenterer sine vurderinger av utsatt offentliggjøring, men at selve sammenstillingen og systematiseringen av informasjonen til en rettslig begrunnelse ikke behøver gjennomføres før tilsynsmyndigheten forespør oversendelse av begrunnelsen" (se Prop. 96 LS 2018-2019 punkt 6.8.2.5).
Relevant informasjon
- Offentliggjøring og utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon (løpende informasjonsplikt)
- MAR: Utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon - utstedere
- Innsidelister
- Markedsatferd
- Flaggeplikt
- Meldeplikt for personer med ledelsesansvar (primærinnsidere) og deres nærstående
- Shortsalg og rapportering av shortposisjoner
- Tilbakekjøpsprogrammer (Buy-back programmes)
- Stabilisering
- Markedssonderinger
- Investeringsanbefalinger
- Forbud mot markedsmanipulasjon
- Forbud mot innsidehandel og tilskyndelse til innsidehandel
- Forbud mot ulovlig spredning av innsideinformasjon (taushetsplikt)
- MAR og utslippskvotemarkedet
- MAR: Utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon - deltakere på utslippskvotemarkedet
- Generelt om sanksjonering ved brudd på markedsatferdsregler
- Forebygging av markedsmisbruk og rapportering av mistenkelige ordre og transaksjoner (STORs)
- Varsling