Overtredelsesgebyr, suspensjon og stans av handel
Publisert: 6. mars 2017
Sist endret: 11. november 2022
Finanstilsynet vil med virkning fra halvårsrapporteringen for 2009 som utgangspunkt ilegge alle foretak, som ikke offentliggjør den periodiske finansielle rapporteringen innen fristen, et overtredelsesgebyr. Dette gjelder utstedere av omsettelige verdipapirer notert på Oslo Børs eller Oslo Axess, og som har Norge som hjemstat (gjelder også for utstedere med Norge som hjemstat og som ikke er notert i Norge).
Om offentliggjøring av periodisk finansiell rapportering
Etter vphl § 5-5 første ledd er fristen for offentliggjøring av årsrapporten senest innen fire måneder etter regnskapsårets utgang. Når det gjelder halvårsrapporten for aksjeutstedere, skal disse offentliggjøres så raskt som mulig og senest to måneder etter regnskapsperiodens utgang, jf. vphl § 5-6 første ledd. Fristdagen er siste dag i den aktuelle måneden, og offentliggjøring skal skje senest innen utløpet av dagen. Fra og med halvårsrapporteringen for 2009 gjelder følgende retningslinjer ved offentliggjøring av periodisk finansiell rapportering:
Frister
- Fristen er senest siste dag i den aktuelle måneden og gjelder innen utløpet av dagen; dvs. kl. 24.00.
- Er siste dag i måneden en lørdag, løper fristen på vanlig måte ut ved midnatt, kl. 24.00 den aktuelle lørdagen.
- Dersom fristen faller på søndag eller offentlig høytidsdag i Norge, vil fristen forlenges til kl. 24.00 påfølgende dag. Eksempelvis vil fristen for offentliggjøring av årsrapporten være senest innen utløpet av 2. mai (kl 24.00) dersom 30. april faller på en søndag. 1. mai er en offentlig høytidsdag i Norge.
Overtredelsesgebyr
Etter vphl. § 17-4 annet ledd har Finanstilsynet adgang til å ilegge overtredelsesgebyr:
”… dersom foretakets finansielle rapportering ikke er i samsvar med lov eller forskrift når overtredelsen har skjedd forsettlig eller uaktsomt.”
Fristene for å offentliggjøre periodisk finansiell rapportering er absolutte, og vil som utgangspunkt sanksjoneres med et overtredelsesgebyr. Det vil bli gjort en konkret vurdering av hvert tilfelle. Finanstilsynet har ikke adgang til å gi dispensasjon fra fristene.
Utmåling av overtredelsesgebyr
- For utstedere av aksjer og grunnfondsbevis vil overtredelsesgebyrets størrelse være knyttet til foretakets markedsverdi pr. 1. januar i det året rapporten skal offentliggjøres. Overtredelsesgebyret vil normalt ligge på mellom NOK 100.000 og NOK 1.000.000.
- For utstedere av obligasjoner og andre gjeldsinstrumenter er gebyrets størrelse knyttet til pålydende av de noterte instrumentene pr. 1. januar i det året rapporten skal offentliggjøres. Overtredelsesgebyret vil normalt ligge på mellom NOK 5.000 og NOK 40.000 per lån, og opp til NOK 400.000 per utsteder.
- Finanstilsynet vil vurdere å sette gebyret høyere i alvorlige tilfeller. Momenter som blant annet vil bli tillagt vekt er graden av utvist skyld, overtredelsens virkning, om overtredelsen er langvarig og om det dreier seg om gjentatte overtredelser.
Suspensjon og stans av handel i noterte verdipapirer ved manglende periodisk finansiell rapportering
Finanstilsynet vil suspendere finansielle instrumenter fra notering og samtidig stoppe handel på alternative markedsplasser ved manglende offentliggjøring av periodisk finansiell rapportering.
Suspensjon vil i utgangspunktet iverksettes to måneder etter fristen for offentliggjøring av årsrapporten og én måned etter fristen for offentliggjøring av delårsrapportering. Dette gjelder både for noterte aksjer og renteinstrumenter. Oslo Børs og Oslo Axess vil kunne følge opp suspensjon med strykning, dersom rapporteringen uteblir.
Fristen for offentliggjøring av delårsrapporteringen er ”så raskt som mulig” og senest to måneder etter regnskapsperiodens utgang. For årsrapporten er fristen fire måneder etter periodens utgang. Finanstilsynet ilegger normalt alle utstedere et overtredelsesgebyr dersom den periodiske finansielle rapporteringen offentliggjøres etter fristen. Dette gjelder utstedere av verdipapirer notert på Oslo Børs eller Oslo Axess, og som har Norge som hjemstat. Dersom den periodiske finansielle rapporteringen uteblir, vil Finanstilsynet, i tillegg til ileggelse av et overtredelsesgebyr, sende utsteder et forhåndsvarsel om suspensjon av utsteders finansielle instrumenter. Finanstilsynet vil foreta en konkret vurdering av hvert enkelt tilfelle.
I medhold av børsloven § 25 tredje ledd kan Finanstilsynet beslutte at Oslo Børs og Oslo Axess skal suspendere et finansielt instrument fra notering. Dersom det aktuelle finansielle instrumentet også omsettes på andre markedsplasser i Norge, vil Finanstilsynet samtidig med suspensjonen gi pålegg om midlertidig stans i handel av det aktuelle instrumentet på disse markedsplassene, jf verdipapirhandelloven § 15-7 syvende ledd. Videre vil Finanstilsynet varsle tilsynsmyndighetene i andre EØS-land om suspensjonen, slik at disse kan følge opp suspensjonene på sine regulerte markeder/markedsplasser. Offentliggjøres rapporteringen under suspensjonen, vil suspensjonen og midlertidig stans i handel på andre markedsplasser oppheves.
Etter verdipapirhandelloven § 15-1 tredje ledd fører Finanstilsynet kontroll med den periodiske finansielle rapporteringen til utstedere med noterte verdipapirer. Kontrollen omfatter også at rapporteringen offentliggjøres innenfor fristene. Bakgrunnen for at Finanstilsynet nå vil ta i bruk suspensjon ved manglende offentliggjøring, er at en rekke utstedere i den senere tid har offentliggjort rapporteringen uakseptabelt lenge etter offentliggjøringsfristen. Finanstilsynet ønsker å styrke tilliten til markedet i form av en effektiv markedsplass og samtidig fremme informasjonssymmetri.