Geografisk risiko – oversikt over listeførte land
Publisert: 29. oktober 2019
Sist endret: 6. september 2024
Rapporteringspliktige etter hvitvaskingsregelverket skal gjennomføre forsterkede kundetiltak dersom kundeforhold eller transaksjoner involverer høyrisikoland som omtalt i hvitvaskingsforskriften § 4-10. Dette inkluderer også tilfeller der kunden har en stor del av virksomheten i et høyrisikoland, eller det gjennomføres store eller hyppige transaksjoner til eller fra landet. I tillegg må geografisk risiko vurderes etter hvitvaskingsforskriften § 4-9, hvilket innebærer at også kunder med tilknytning til andre land enn de som er omtalt i § 4-10 kan måtte underlegges forsterkede kundetiltak.
Høyrisikoland listeført av EU
Listen over høyrisikoland er basert på EUs delegerte kommisjonsforordninger som listefører høyrisikoland. Hvitvaskingsforskriften § 4-10 første ledd fastsetter hvilke delegerte kommisjonsforordninger som gjelder som forskrift. Endringene i EUs liste er først gjeldende i norsk rett når den er gjennomført i forskriften.
Hvilke land EU har definert som høyrisikoland fremgår også av EUs nettside:
Høyrisikoland listeført av FATF
Financial Action Task Force (FATF) evaluerer lands gjennomføring av tiltak for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Land som FATF har identifisert som land med manglende gjennomføring av tilfredsstillende og effektive tiltak for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering, skal anses som høyrisikoland.
Listen over slike høyrisikoland er publisert på FATFs nettsted, under overskriften "Public Identification":
Finanstilsynet forventer at de rapporteringspliktige holder seg oppdatert på listene.
EUs og FATFs lister er ikke uttømmende oversikter over hvilke land som skal anses som høyrisiko.
Finanstilsynet viser til punkt 4.8.3.3 i rundskriv 4/2022 (veileder til hvitvaskingsloven) for en nærmere omtale av geografiske risikomomenter.